Error CSS Stylesheet macro - URL 'http://users.metropolia.fi/~m0702799/reititin/graffa/harmaa_ylatausta.jpg' is not on the allowlist. If you want to include this content, contact your Confluence administrator to request adding this URL to the Allowlist.

Facts & Figures

Raportti


Ehdotukset ja suositukset

  • Hankkeiden arviointityöskentelyssä hyvödyllinen saattaa olla
  • kirjallisuus yms


Erityishuomiot ja muut keskeset tulokset

  • Prekonferensseihin oli rajoitettu osanottajamäärä itse kuhunkin ja siksi ne olivat jo hyvissä ajoin "loppuunmyytyjä".  Rajoitetulla osanotolla on myös hyvät puolensa;  silloin paikalla ovat ainoastaan halukkaat. Itse havaitsin asian pretaptumassa, jossa osanottajia oli 25 ja puheenvuoronkäyttäjiä 5. Näin jäi tilaa myös keskusteluille
  • Ajankäytön optimointi on tehokasta. Lounastauoille on mahdollisuus varata temaattinen pöytäseurue. Jokaiseen pöytään/teemaan mahtuu mukaan 10 ensimmäiseksi ilmoittautunutta


Reunahavainnnot:

  •  Berliinissä on poikkeuksellisen paljon keskeisiä rakennuksia "paketissa" eli jonkilainen julkisten rakennusten saneeraus on meneillään tai alkanut.
  • Arabimaaat ovat hyvin läsnä messuosastolla. Saudi-Arabia lienee ainut maa maailmassa, mikä satsaa yli 20 % budjetistaan koulutukseen
  • Kortilla maksaminen ei ole mahdollista kovin monessa paikassa Berliinissä. Käteisen käytön takia, taskut täyttyvät nopeasti käsittämättömistä sentin ja kahden sentin kolikoista.
  • Saudien näyttelyosastolla tarjotaan kahvia ja taateleita. Hyvä Setti
  • Eilen loppuiltapäivästä ja illan suussa aika monilla näyttelyosastoilla tarjottiin pikkupurtavaa ja drinkkejä. Yksi osasto tarjosi myös shamppanjaa.

Ohjelmassa myös pyöreän pöydän keskusteluja (max 10 henkilöä) ja niistä raportoidaan mikäli mukaan mahdutaan

  • Cooperation and  Content Sharing  Between  Training and  Documentation
  • Lifelong Learning: First  Bachelor Course  in Blended  Learning in the  Netherlands
  • Reforming   Foreign  Languages, Cultures and  Literature in a   Blended  Learning  Environment
  • Video Lessons as Part of Rural Computer Kiosks
  • Dynamic Courses: Individual  Learning Paths  and Online  Collaborative  Exercises in  Moodle 2.0
  • Jambmobile: Use  of Mobile  Phones as  Intervention for  Preparing  Students for  University Matriculation
  • Moodle & Joomla: A Social  Engine Open  Source  Integration  Platform: The  CEDDET  Experience
  • Showcase of  E-Learning Best  Practices Within  the United  Nations


Demot ja showcaset, joissa käydään ehdittäessä ja niistä raportoidaan tässä alla

  • New E-Learning  Approach to  Exploit the  Potential of  Enterprise  Cultural Heritage  Management
  • Online Courses  to Foster  User-Generated  Open  Educational  Resources
  • Cross-Countries  Assessments
  • A Semantic  Dictionary 
  • Smartphones  Turn Immediate  Feedback on  Tests and Exams  into a New  Creative  Learning Tool
  • MIRACLE and  the Science Hub
  • The Importance  of Continued  Professional   Development for  Practitioners in  a Digital World 
  • Historiana: Your  Portal to the  Past 
  • Presentation of  an Ontology  Based Selection  and Training  System
  • Automatically  Adaptive  WordDive   Language  Courses
  • The Why and  How of  Adaptive   E-Learning 
  • Stoas Moodle  Integrated  Learning  Environment  (SMILE)
  • The Media  Portal: Gateway  to the Collective  OER of Blekinge   Institute of  Technology
  • New  Technologies for  Language and    Learning  Disabilities
  • My  Knowledgebox  at Work: a Break, Have Lightbite!


Berliini 29.11. - 3.12.2011 (On-line Educa)


Tähän dokumenttiin koostamme reaaliajassa raportointia Online Educa -konferenssista. Alla ovat linkit sessioihin liittyviin raportteihin (ohjelman alkaessa). Koko ohjelma päivittyy jatkuvasti ja päivitysversio on luettavissa täältä.

Tiistai 29.11.2011

matkustus ja rekisteröintipäivä ( myös mahdoillinen vierailukohde)

Kaikki kolme raportoijaa (Irene, Tuomas ja Matti) ovat heränneet ennen klo 6.00 ja olivat paikalla lennon lähtiessä klo 8.20. Berliiniin saavuttiin aurinkoisessa syyssäässä. Matkalla rupateltiin Myötätuuli-hankeen ihmisten kanssa. Tutuksi tuli myös HAMKin osanottaja.

Majoitukseern päästiin hyvin etuajassa ja kohtapuoliin on ensimmäinen lyhyt työistunto. Tänään oolennaista on käydä rekisteröitymässä tässä iltapäivällä, jotta huomisaamuna olisi vähemmän jonotusta.

Myötätuuli-hanke on myös järjestänyt tänään ip pelitalo-tapaamisen. Katsotaan jos joku meistä on mukana ja siitä sitten erillistä raportointia

Päivä on sujunut varsin mallikkaasti työsession, Berliiniin tutustumisen, konferenssiin rekisteröityimisen ja illallisen merkeissä Happi/Myötätuulijoukon ja heidän yhden  isäntänsä kanssa.

Päivän konkreettiseen antiin kuuluu se, että myös MYötätuulen joukko aikoo kommentoida tapahtumaa aika ajoin wikissämme.

Tämän loppuillan teemana on itse kunkin paneutuminen saatuihin konfernssimateriaaleihin ennen huomisen aamun  istuntoja. Koferenssiimateriaalia/- salkku on aika mallikas paketti siitä, mitä on odotettavissa lähipäivinä.

       
 


Keskiviikko 30.11.2011

Kolmihenkinen delegaatiomme jakaantui heti aamusta kahteen osaan. Matti suuntautui preconference-sessioon nimeltä E-Learning Pushed by E-Science, kun taas Irene ja Tuomas osallistuivat New and Daring Possibilities of Rich Media -istuntoon. Molemmista workshopeista tehtiin muistiot paikan päällä.

Itse konferenssipaikka oli eilen illalla vielä työn alla, mutta jo aamusta oli messuosasto nähtivissä kaikessa komeudessaan. Näytteilleasettajia on moneen lähtöön, mutta niistä lisää tuonnempana.

Kuten jo entuudestaan kuulimme, on Suomalaisia paikan päällä runsain mitoin. Puolen päivän kahvitauolla tutuistuimme Sotungin etälukion väkeen, joiden kanssa vaihdoimmekin nopeasti kokemuksia etäopetuksen uusista tuulista ynnä muusta. Lisäksi suomalaiset ovat löytäneet toisensa myös Facebookissa, jonne on tänään perustettiin oma ryhmä konferenssia varten. Keskustelu kävikin vilkkaana jo ensmmäisten sessioiden aikana. Ryhmästä tuttuja naamoja löytyi myös alueen käytäviltä, kuten kuvassakin näkyvä Pauliina Mäkelä, jolla tuntuu olevan monta lusikkaa sopassa suomalaisen e-opetuksen suhteen.Häntä haastattelemme toivottavasti myöhemmin lisää hankkeen tiimoilta. Ilta jatkuu ensin kirjottamisen ja sen jälkeen illallisen merkeissä Nollendorfplatzin ympäristössä uusien konferenssituttavuuksien kanssa.

 

Preconferences-sessiot 30.11

Full-day Events

The Theory and Practice of Design for Learning: New Approaches Integrating Methodologies, Representations and Tools (täynnä)

Change Management for Learning Professionals: Ensuring Successful E-Learning Programmes and New Learning Cultures (täynnä)

Morning Events

The Role of Pedagogy in Online Engineering Education (täynnä)

New and Daring Possibilities of Rich Media

Open Science Resources of Museums and Science Centres: State-of-the-Art and Future Trends (täynnä)

Preparing Together for the Future of Corporate Learning (täynnä)

E-Learning Pushed by E-Science

Discussion on Grand Challenges in R&D in Technology Enhanced Learning (täynnä)

Afternoon Events

Leveraging Pocket Media in Personal Learning Networks (täynnä)

Tools and Frameworks for Assessing and Developing ICT Competencies and Standards for Teachers (täynnä)

Learning for High Performance (täynnä)

Handlungsorientiertes Lernen mit digitalen Medien – Erfolgsstories am Beispiel von Pilotprojekten aus der beruflichen Qualifizierung / How to Improve Action-Oriented Learning with Digital Media: Success Stories from Pilot Projects in VET (täynnä)

Newcomer's Guide to ONLINE EDUCA BERLIN (täynnä)

:

Torstai 1.12. 2011
   
Opening Plenary  -  HUOM -kaikki avajaisten puheenvuorot täällä

Avajaisistunto on alkamaisillaan ja screeneillä kiitetään sponsoreita, joita onkin yli 20 kappaletta.

Talal Abu-Ghazaleh, President, Talal Abu-Ghazaleh School of Business, Jordan (raportoi Matti R)

Avaaja kiitti kaikkia, jotka tehneet tapahtuman mahdolliseksi. Suurimmat osanottajamäärät Hollannista, UKsta ja Suomesta. Kiitti tärkeimpiä sponsoreita.

 Ei halua enää käyttää nimitystä opettaja vaan puhuisi mieluummin fasilitaattorista, mentorista, koska digitaatisella ajalla tarvitaan uusia silmiä ja uutta ajattelua. Opetuksen tulee aina liittyä tai valmistella kansalaisyhteiskuntaan.

Kävi myös dialogin siitä olikoo arabimaailmaassa ”kevät” vai ei. Itse puolustaa näkemystä ja käsitystä  tapahtuneesta renenssanssina, johon osana kuuluu kasvaminen ja oppiminen.

 Tapahtumassa on speakkereita 378, maita edustettuina yli 100 ja yli 2000 osallistujaa.

 iitti myös järjestäjätiimiä ja kutsui kaikki myös tutustumaan laajaan näyttelyalueeseen

Jatkossa esitteli seuraavan puheenvuoron käyttäjän ja kaikki muutkin hyvin kaunopuheisesti ja ammattimaisesti. Täytyy tarkistaa, josko hänen tai  muiden puheenvuorot ilmestyvät verkkojakeluun.

Neelie Kroes, Vice President of the European Commission and European Digital Agenda Commissioner, (raportoi Matti R.)

Lähtee siitä, että opetus on vaarassa ja haastellisessa tilanteessa. Kun puhutaan oppimisesta tärkein huomio on ollut, että digitaalisuus on ja tulee muuttamaan myös kaikkia oppimiseen liittyviä toimintatapojamme. Kertoi saamansa opetuksen siitä, kuinka jakaminen (shareing) on kilpailukyvyn ylläpitämistä.

Kertasi Euroopan kehittymisen muutaman maan yhteisöstä  27 valtion yhteisöksi. Hänen mukaansa kiinteytyminen on pitkälti ollut seurausta digitaalisuudesta ja verkkojen hyötykäytöstä.  Kertoi myös esimerkin Etelä-Koreasta, jossa suunnitelmien mukaan kaikki koululuokat tulevat olemaan täysin digitaalisia vuoteen 2015 mennessä.

Itse pittää digitaalisella agendallaan, että jokaisen eurooppalaisen tulee toimia verkossa/digitaalisesti muutamien vuosien sisällä.Perusteli myös elinikäisen oppimisen tuoneen mukanaan tarpeen digitaaliselle osaamiselle ja toisaaalta elinikäinen oppiminen ei ole mahdollista ilman digitaalisia taitoja ja ITC-osaamista.

Korosti myös yhtä näkökulmaa: kaikille ei ole selvää, miten taitoja hankitaan ja toisaalta on niitäkin, jotka ovat periaatteellisesti vastaan. Siksi opettajien tulee olla taitojen hankkimisessa etunenässä siirtovaikutuksen tuottamiseksi/saamiseksi.  Teknologian hyötykäyttö, innovaatiot ja koulutus vain voivat taata menestyksemme ja stimuloida taloutemme kasvuun.

Peter Nowak, Technology Commentator, formerly of CBC and National Post, and author of ‘Sex, Bombs & Burgers’, Canada _Food Technology and the Rise of Entrepreneurial Education (raportoi Matti R.)_Lehtimies 15 vuotta ja on raportoinut lähinnä teknologiasta ja sen vaikutuksesta ihmisiin ja heidän kehittymiseensä.Fast food – teknologia kaikessa läsnä, koko  prosessissa. Yleinen käsitys on ruoka ja teknologia = paha asia vai ruoka ja luonto =hyvä juttu. Mutta ilman teknologiaa  olisimme sukupuuton partaalla.Siksi fast food on hyvä esimerkki. Havinnollisti asiaa esimerkillä Meksikosta, jossa oli ruokapula pitkään, mutta kestävän vehnälajin (geenimanipulointia?) kukoistukseen. Vastaavia esimerkkkejä Intiasta, Pakistanista jne.
Kertoi myös köyhyyden vähenemisestä, joka on ollut  todellista. Mitä tarkoittaaa köyhyyden väheneminen. koulutukselle.  Se tarkoittaaa enemmään työvoimaa, joka tarvitsee enemmän koulutusta. Sen seurauksena opettajien kysyntä kasvaa. Yhdysvalloisssa mm.opettajan työpäivät jopa 10 tuntisia ja siihen valmistelut päälle. Saharan eteläpuolella opettajian määrän tulee kaksinkertaistua. Ratkaisuna on, että  tilanne kääntyy siihen, että vastuu oppimisesta tulee sekä lapsille että aikusille eli kyseessä olisi eräänlainen yrittäjämäinen oppiminen. Tästä  kertoo useita esimerkkejä  mm omasta kumppanistaan (eläinhoitsu), intiasta ja muualta..

 Esittää teesinsä:

  • -oppiminen on vaistonvarista
  • - teknologia tekee sen helpommaksi
  • - vanha opiskelija-ajattelu tulee muutaa/muuttua
  • - yrittäjämäinen toiminta on tärkein taito hankkia/opettaa

Kiinnostava esitys ja  kirja seksistä, pommeista ja burgereista kannnattaa hankkia, sillä se kertoo kuinka nuo ovat vaikuttaneet oppimiseen.

John Bohannon, Journalist and visiting researcher at Harvard University, USA :Without Google and Wikipedia, I Am Stupid 

Tieto on nkyään todella helposti saatavilla. Silmänräpäyksessä voidaan triviaaleinkin tieto tarkistaa kesken keskutelun älypuhelimella. Niin sanotun flinn-efektin mukaan ihmiskunnan älykkyysosamäärä kasvaa tasaisesti, mutta olemmeko oikeasti muuttumassa viisaammiksi?  Betsy Sparrow -niminen tutkija on testannut columbian yliopistossa siirtomuistia ja ihmisten tapaa etsiä tietoa. Johtopäätös oli se, että tiedon säilytyspaikka on muuttunut. On tapahtumassa google-efekti, jolloin varsinaisen faktan sijaan nuoret osaavat kertoa paljon tarkemmin mistä etsitty tieto löytyy. Ennen tämänlainen siirtomuisti toimi avioparien välillä, mutta nykyään ilmiöstä on tulossa globaali.

Google-efekti tulee muuttamaan oppimista draamaattisesta. Onko enää järkeä tankata tietoa, kun teknologian salliessa pelkkä teoria tiedonhausta riittää? Google on skannannut vuosien ajan käyttöönsä valtavan kirjamäärän, joka tällä hetkellä kattaa yli 15 prosenttia kaikista ikinä kirjoitetuista kirjoista, tämä on VALTAVA määrä! Tutkimustiimi Harvardin yliopistossa sai käyttöönsä tämän tietokannan ja alkoi testaamaan erilaisia hakumahdollisuuksia. Tiimi sai kehitettyä hakualgoritmin, jolla pystyttiin löytämään unohdettuja henkilöitä historian kätköistä määritellyiltä ajanjaksoilta. Nämä uudet nimet pystyttiin sitten luovuttamaan historiantutkijoiden käyttöön.

Wikipedian mukaan maailmassa on noin noin puoli miljoonaa tuntemisen arvoista henkilöä. Todennäköistä on, että myös konferenssiväen joukossa on muutama. Vapaakin tietosakirja voi toki pettää. Sivustoa ei tulekaan käyttää virallisena lähteenä vaan sitä kautta voi helposti lähteä liikkeelle esim. tarkistammalla lähdesivut. Suuren tietomäärän ja aitoustaistelun keskellä ei aina huomata, että tärkeitäkin tietoja mene käyttäjien ohi, kunten vaikka puhujan keräämät tiedot Afganistanissa kuolleista siviileistä, näitä tietoja ei ole vieläkään laitettu wikipediaan vaikka ne ovat keskustelualueella saatavissa. Psykologian opettajien järjestö yhdysvalloissa järjesti wikipedia-talkoot, jossa he opiskelijoidensa kanssa päivittivät valtavan määrän artikkeleita. Tempaus oli erityisen onnistunut ja tämmöistä koordinoitua toimintaa toivottaisiin myös muille tieteenaloille.

Bohannon viihdytti yleisöä lukemalla ääneen edellisten puhujien wikipedia-artikkeleita. Esim. hollantilaisesta poliiitikosta löytyi hyvin kyseenalaista tekstiä, joka nauratti osallistujia. Tempun pointti oli kuitenkin osoittaa, että yleensä raflaavimpien juttujen lähteet ovat tuulesta temmattuja.

Esitystä oli erittäin pirstätävä!

Jeff Borden, Senior Director of Teaching and Learning, Pearson, USA : Useful Ed Tech: What Educators Want and What Education Needs  (raportoi Irene A.-L.)

RinnakkaisIstunnot 

Business EDUCA: The Opening  Conversation:  Preparing for  the Future

What Do You Expect of a Classroom of  the Future?

Twitter and  Blogging: Is  This Education?

Video: A Star of E-Learning?

The Best Kept Secrets of  Game-Based Learning

Open for  Learning

Learning New Skills Through Technology

Question Time (Internet-radion keskustelu)

Meet the Keynotes

Web 2.0 Tools in Education: User Competencies of Student and Educator (raportoi Matti R. )

Online  Collaboration to Enhance  Language Learning and Mobility

Digitally  Intelligent  Content:  Providing  Relevance and Accessibility

How to  Transform   Digital Learning  in the Arab  World

What’s New in  Learning  Technologies?

Changing  Learning  Cultures 

Demonstration  and Best  Practice  Showcases

PeerSounds, Social Sounds for Peer Education

New Learning: New Content

Moodlegogics

Changing  Demographics in the  Workplace

Education 3.0

Classroom  Collaboration of  the Future

Building  Performance at  the Heart of  the Workplace

Helping  Learning  Professionals Get IT

Demonstrating  Value Back at  Work

Empowering  Educators for  Creative  Learning: A  European View

Intercultural  Learning:  Towards  Conflict  Resolution and  Peace Building

What Works?  ICT Integration   in Developing  Countries

Open Learning: Reusable Learning ? (raportoi Matti R. )

Transforming  Assessment  Techniques Through  Technology

Demonstration  and Best  Practice  Showcases 

The Link  Between Real  and Virtual  Worlds

Assessment to  Drive  Performance

The E-Trick:  Innovative  Approaches to  Language  Learning at a  University  Setting 

Preparing for  the Future of  Learning at  Work

Plagiarism:  Curse or  Opportunity?

Lecture  Capture:  Providing  Flexibility and  Pedagogical   Value

Learning  Cultures: An  International  Panorama 

The Influence  of Social Media   on Learning  Culture and  Community

KES Sessions

Creative  Learning  Environments:  Promoting  Creative  Thinking and  Inspiring  Learners

When Users Become Choosers: Self-Regulated Learning  (raportoi Matti R. )

Models of  Cultural and  Cognitive  Development

Challenges and  Opportunities  in E-Publishing

Diverse Skills:  Diverse  Solutions

Plenary B

The ONLINE EDUCA Debate

Harold Elletson, Chairman, The New Security Foundation, UK

Avasi debattisesssion ja toivoi, että keskusteluuun puututtaisiin, mutta kohteliaasti keskeyttäen. Tapana siis englannnin parlamentin debatti

Tim Unwin, Chief Executive Officer, Commonwealth Telecommunications Organisation, UK

Huoli, että teknologialla on vaikutus henkilökohtasiiin vapauksiiin ja siksi sillä tulee olemaan vakavia seurauksia oppimiseen tulevaisuudessa. Teknologia on aina vallanpitäjien puolella. Mistä kaikestä olemmekaan luopuneet käyttämällä aikaa emailien lukemiseeen tai Googlettamiseen tai verkostoitumiseen iPhonelle ja kuinka niillä kerromme jatkuvasti sijaintimme tai illalla ryhdymme on-lineoppilaiksi. Kuinka paljosta henkiökohtaisesta vapaudesta olemmekaan luopumassa. ITC on vain uusi riiston muoto, kuten kunnon marxilaiset ovat aina sanoneet. Teknologia ei meitä vapauta vaan ylläpitää vallanpitäjiä.

Jollemme ryhdy voimakkasiiin toimiin, on sillä vaikutus oppimismahdollsuuuksiimme. Siksi vaatimuksena tulee olla että oppimisentavoite tulee olla kaikkea muuta kuin taloudellisen hyödyn saaminen. Meitä uskotellaaan, että meidän tulöee lukea jotain, jonka joku muu on huomannut tai päättänyt  mitä meille suositellaan. Millaiseksi aivomme tulevatkaan muokkautumaan ? Entä katoaako koko kollektiivinen muistimme ? Meitä valvotaaan, vartioidaan ja  kontrolloidaan ja samalla kontrolloidaan, mitä opiskelumateriaaalia samme ja voimme downloudata. etc

RIEMASTUTTAVAN PROVOKATIIVINEN JA SARKASTINEN PUHEENVUORO AVAUKSENA

Peter Nowak Technology Commentator, formerly of CBC and National Post, and author of ‘Sex, Bombs & Burgers’, Canada

Kaikki mitä Tim esitti aikaisemmin on pelkkäää huuhaata. Aina pelätään kaikkea uuttta. Ovikelloja pelättiin, eikä niitä haluttu asentaa oviin.  Autot olivat alussa paholaisen tekosia jne  Mutta itse asiassa teknologia on ollut se, jolla on ollut meillle älyttömän myönteinen asia kaikilla elämän lohkoillla. Teknologia on vaöpauttanut meitä. Tänään on ollut puhetta arabikeväästä ja se on esimerkki, joskin hyvin yksinkertainen, teknologian myönteisestä vaikutuksesta elämäämme. Toinen esimerkki oli mm. G-20 maiden kokous Kanadassa, josa mielenosoittajia pahoinpideltiin jne kuten aina Gkokouksisssa. Mutta siellä ensimmäistä kertaa saatiin ihmisten ottamia kuvia todisteiksi väkivallasta. Teknologia mahdollistaa sen, että voit tehdä ihan m itä vaan - sinulla on siihen vapaus. Se mahdollistaa uutta yrittäjämäistä ja yrittäjätoimintaa. Kertoi myös oman esimerkin siitä, miksi vaihtoi iPhonen Androidiin. Hänellä oli vapaus olla vastaanottamatta Iphone roskapostia . Näin siis Kanadassa. Vaikka Faceboook on tunnettu epäluotettavuudesta niiin kapitalismi ja demokratia hoitaa aina, että epäluotettvat katoaa, koska ihmiset äänestävät kukkarollaan. 

Adam Salkeld, Head of Programmes, Tinopolis, UK

Opppiminen on aina matka tuntemattomaan ja se hieno prosessi ollaaan ilmeisesti pyrkimässä rikkomaaan. Me olemme todellal huolissamme viimeaikaiseen teknologiseen kehitykseen ja sen vaikutuksiin. Alussa olimme riemuissamme Internetin tulosta ja kaikesta siitä tiedosta  ja informaatiosta, johon pääsimme käsiksi. Nyt kuiten verkkoa käytetäään tietojen keräämiseen meistä ja erilaisen näkymättömän myynnin tarpeisiin.  Vaikkka teknologia estää todellisen oppimisen, voi kommunikoinnin lisääntynyt mahdollisuus myös olla hyväsi oppimiselle, vaikkakin helppoa, bizarrea ja etiittisesti arveluttavaa materiaalia on kasvavasti. Todellisuudessa valinnanmahdollisuus on rajoitavaa. Jos meillä on 400 tv-kanavaa, lopulta päädymme katsomaan sitä samaa Star Trekiä, koska tunnemme tarinan niin hyvin

Peter Bower, Online Safety Consultant, South West Grid for Learning, UK Safer Internet Centre, UK

Minun  argumenttini perustuu siihen, että me kouluttajat ja opåettajat olemme niitä, jotka voivat johdatella oppimaaan ja kulkemaan oppimisen tiellä käyttäen hyväksi teknologiaa. Meidän tulee ymmärtää kuinak paljon nuorisomme fakastaa verkossa rupattelua. Me tunnemme tutkimuksista, että sosiaaliset verkostot ovat luonnollinen yhteys sosiaalisen toimintamme ylläpitämiseen. Me ainoastaaan pelkäämme, ettemme pysty konktrolloimaan  ja vastaamaaan omasta etiikastaan ja sen kehittymisestä. Se  mihin meidän tulisikin keskittyä, on kriittisen ajatttelun kehittäminen, hyvän verkkotoiminnan etiikka, formaalin ja informaalin  oppimisen välisen sillan kaventamiseen, etc eli tähtäimenä tulee olla viisauden yhteiskunta.

RIEMASTUTTAVA TAPA NOSTAA ERI FUNDAMENTAALISIA ASIOITA ESILLE DEBATOIDEN KÄRJISTEN.

Keskustelu oli vilkasta ja keskeyttävää sekä peruspuheenvuorojen jälkeen osallistujat käyttivät samaan malliin kärjistäen lyhyita omia puheenvuorojaan. Debatti on hyvä oppimisen provosointitapa

Perjantai 2.12.2011
Plenary 1: Evolving a Learning Culture

Cees Brouwer,

Vice-President, Open University of the Netherlands, The Netherlands

Tilaisuuden puheenjohtaja toivoitti kaikki tervetulleiksi ja esitteli ensimmäisen puhujan.

   


Ruth Martínez,

Doctoral Candidate, Strategic Consultant in Learning Innovation, ELEARNING3D, Spain

Hybrid Creativity for Learning Design Activities

Ruth Maritinez aloitti koomisesti vähättelemällä itseään ja kertoi, että hänellä ei ole yleisölle mitään opetettavaa. Hän myös toi espanjalaisen aksenttisinsa tarkoituksella vahvasti esiin todistaakseen kaikille olevansa ihmeissään miksi hänet oli pyydetty puhumaan. Hän myös epäili ettei saisi kutsua ensi vuonna. Omituinen avaus sai yleisön lämpeämään.

Itse puheenvuoron pääpointti oli myös hyvin vaatimaton, mutta sitäkin tärkeämpi. Martinez toisti useaan otteeseen: "oppiminen lähtee omasta itsestään ja kaikilla on vastuu omasta oppimisesta". Opetusmenetelmiä ei välttämättä kannata muuttaa sellaisinaan vaan kaikien on itse pohdittava omaa oppimista.

On tärkeämpää kysyä ensin miksi kuin miten. Työkalut kyllä ilmaantuvat kun suunta on selvillä. Martinezin mielestä ihmiset odottavat liikaa ratkaisuja uusilta vekottmilta kuten ipdeilta yms. Laitteisiin ei tule luottaa liikaa vaan meidän on pyrittävä olemaan enemmän ihmisiä.

Puheenvuoro oli sympaattinen, mutta jäi lopulta hieman tyhjäksi ja lyhyeksi.

Douglas Thomas,

Associate Professor, Annenberg School for Communication, University of Southern

California, USA

Cultivating the Imagination for a World of Constant Change

Aluksi Thomas esitteli uuden kirjansa A new culture of learning, jonka perusteella häntä on pyydetty myös puhumaan Educaan. Itse esitys pääsei kunnolla käyntioin toteamuksella: "oppiminen on niin helppoa, että lapsikin osaa sen". Miten saadaa tuo lapsenomainen kiinnostuksen liekki pysymään yllä myös 12 kouluvuoden jälkeen, jonka aikana se tasaisesti yleensä himmenee.

Muutos ei ole enää sama kuin ennen, sillä elämme jatkuvan muutoksen tilassa, myös oppimisessa. Olemme luultavasti parhaillaan jo kouluttamassa opiskelijoita vanhanaikaisiin työtapohin. Muutokseen pitää suhtautua eri tavalla kuin ennen, siitä on opittava nauttimaan!

Työmaailmasta tulleen viestin mukaan harva vastavalmistunut opiskelija ei vakuuta uutta pomoaan sataprosenttisesti työhaastattelussa. Korkeakoulut ovat usein askeleen jälkessä kaikessa mitä tulee työelämään (JUURI TÄSTÄhän ON REITITTIMESSÄ KYSE).

Vika ei ole kuitenkaan nuorissa, vaan opetuksessa. Nuoret eivät luontaisesti enää luota yhteen tietolähteeseen vaikka se olisi kuinka kunniallinen ja tunnettu. Uusi nettisukupolvi on tottunut vertaamaan tietoa monesta lähteestä.

Thomas ihmetteli Harry Potterin suosiota. Kirjasarja on saanut lukuhaluttomat nuoret lukemaan oman tasonsa yläpuolella olevia pitkiä kirjoja. Lisäksi nettiin on ilmestynyt fanfiction.netin kaltaisia sivustoja, jossa fanit ovat kirjoittaneet tuhansia uusia novelleja oma-aloitteisesti ja ilman korvausta.

Puhujalla oli olut vaikea keksiä sopivaa koekysymystä kirjasta "Do androids drem of electric sheep", niinpä hän oli kysnyt opiskelijoilta: "Mikä kysymys olisi mielestäsi paras selvittämään oliko kirja hyvä vai ei?". Pyytämällä opiskelijoita esittämään itselleen kysymyksen, hän oli saanut valvatan laajan keskustelun aikaiseki.

Mielenkiintoinen puheenvuro päättyi sanoihin:
"missä mielikuvitus leikkii, siellä opitaan"

Alastair Cameron,

Senior Learning Strategist, itslearning, Norway

How Technology Can Make Assessment for Learning Work

Viimeinen puhuja oli flunssan ja jännityksen riivaama, vaikka kumpaakaan ei lopulta huomannut juuri lainkaan. Puhujha kertoi alkuun rakastavansa omaa työtään, koska saa matkustaa eri maihin tutustumaan erilaisiin verkko-opetusratkaisuihin. Hän ei kuitenkaan osannut selittää perheelleen mitä tekee työkseen, ninpä on pyysi yleisöä vilkuttamaan hänen ottaessaan kuvan. Kuva näytetetään kuulemma vaimolle ja lapsille ensi tialssa.

Itse aihe käsitteli resurssipulaa. Opettajilla ei yksikertaisesti riitä aikaa tehdä työtä kunnolla kaikkien opiskelijoiden kanssa. Ratakaisuksi tähän kotaktoinin haasteeseen hän tarjosi erilaisia räätälöityjä kyselyitä ja testejä. Testit eivät itsessään kerro osaamisen tasosta vaan sen, mihin suuntaan oppimista pitäisi viedä. Nettityöskentely on myös demokraattisempaa, koska myös hiljaisemmat pääsevät olevaan äänessä.

 Eistys oli ihan hyvä, mutta ei ehdottomasti session parasta antia.

Huw Morris,

Chancellor (Academic) and Executive Dean of the College of Arts and Social Sciences,

University of Salford, UK

Eistys alkoi puhujan CV:n esittelyllä. Ylöiselle tulikin selväksi että puhumassa oli monessa liemessä keitetty akateeminen moniottelija. Tämän hetkinen suurin työ liittyi kuitenkn Salfordin uuteen Media City UK- rakennushankkeeseen. Uusi kampusaluea oli todella vaikuttava, se on toteutettu yhteistyössä BBC:n kanssa ja moni valtakunnanllinen radio ja tv-tuotanto on muuttamassa toimintojaan Manchesteriin. Tarkoituksena on järjestää opiskelijoille saumattomasti harjoittelumahdollisuuksia ja pitää työelämän ja yliopiston vuoropuhelu väkisinkin yllä yhteisten tilojen takia. Hankkeen kauttaa syntyy yli tuhat uutta meida-alan työpaikkaa. Jos paikan päällä ei ole vielä käyty, niin tämä olisi ehdottoman hyvä vierailukohde Reitittimen väelle ja Elokuvan ja televison koulutusohjelman opettajille.

Huw Morrisin loppu puheenvuoro käsitteli Media cityn opiskelijoiden luomia web 2.0 -sovelluksia. Erittäin hyvän näköistä jälkeä. Tästä organisaatiosta on otettava lisää selkoa jatkossa.

Plenary 2: Developing Performance Culture (Raportoi Irene A-L)

Charles Jennings,

Director, Duntroon Associates Ltd., UK

Charles Jennings toivottei kuulijat tervetulleiksi ja esitteli kohta framille astuvat luennnoitsijat. Alkusanoissa Jennigs puhui oppimisesta, joka ei ole vain tapahtuma vaan tulee nähdä prosessina.

Martin Moehrle,

Management Consultant, former Chief Learning Officer Deutsche Bank AG, Germany

The Learning Function as a Performance Improvement Business

"Millaista muutosta tarvitsemme?", kysyy Martin Moehrle alkusanoissaan.

Oppimisfunktio on teollisen iän tuote. Hänen mukaan suoritukseen liittyvällä oppimisfunktiolla on sekä mikro- että makronäkemys.  Mikronäkemys kohdistuu yksilöön ja tiimiin, makronäkemys koko liiketoimintaan. Toisin sanoen suoritukseen liitettävä oppiminen parantaa niin yksilön oppimista kuin liiketoimintaa. Moderni yritys on teollisen ja tietoperustaisen kontekstin yhdistelmä. Tietoperustaisella kontekstilla tarkoitetaan tuottavuuden johtamista työvoiman yhteyden, sitoutumisen ja inspiroitumisen kautta.Yhdistelmässä tulee näkyä myös luova tietoperustainen puoli. Organisaation ja yksilön välillä tulee vallita voima.

Moehrle kysyi myös, kuinka segmentoida työvoima tuottavuuden ja oppimisen termein? Yritysten oppimisella on monenlaisia funktiota, tarkoituksia. Oppimiseen liitettäviä keskeisiä sanoja tässä yhteydessä ovat epämuodollisuus ja alhainen kontrolli. Suorituksen johtamiseen olisi hyvä tapahtua oppimisen avulla.Oppimisen integrointi paljon nykyistä enemmän suoritukseen on välttämätöntä.

Moehrlen mukaan arvoketju määrittelee tehtäväryhmät: johtajat , työntekijät ja ylös-alas virtaavat arvoketjupartnerit.

Monika Weber-Fahr,

Senior Manager, Global Business Leader, IFC – International Finance Corporation, USA

Where the Rubber Hits the Road: Building Performance Cultures Across the Supply Chain

Monika Weber-Fahr pohti, miten oppimisen kautta päästään taloudellisiin tuloksiin. Weber-Fahr esitteli maailman kartalla markkinoita, jotka kasvavat vauhdilla. Erityisesti keskityttiin Intian tilanteeseen, joka nettiin pääsyssä on vielä alimpana mutta käynnyköiden osalta melko korkalla. Hän puhui myös yhden firman -konseptin kuolemisesta tulevaisuudessa. Tilan antaminen globaalille nettityölle on välttämätöntä.

www.elig.org

Fabrizio Cardinali,

Chair, European Learning Industry Group (ELIG),

The Learning Industry Sputnik Challenge: How Can We Get Europe’s Learning Industry

(First) to the Moon and Back in the Next Decade?

Cardinali esitti aluksi luovan älykkyyden seitsemän piirrettä.

  1. kyltymätön tiedon etsintä ja jatkuva parantaminen
  2. kokemuksesta oppiminen
  3. aistien terävöittäminen
  4. epäselvyyden ja muutoksen johtaminen
  5. koko aivokapasiteetilla ajattelu
  6. keho-mieli -yhdistelmän kunnossa pitäminen
  7. systeemiajattelu



Cardinali puhuo Sputnik-vaikutuksesta, missä on kyse teollisuuden heräämisestä. Cardinali esitteli myös Euroopan renesannsi 2.0:sta, jota ilmentävät seuravat vastakohdat:

  • risteysmäinen luovuus vs. yksisektorinen innovointi
  • Julkinen johtajuus vs. Julkinen väittely
  • Uudenlainen yrittäjyys luottamus & riki vs. Old baks bailouts
  • avoin yhteistyö vs. sokea kilpailu


Ydinsana muutoksessa on mukautuvuus, sopeutuvuus, joustavuus – sillä ominaisuudella selviää ja on paras.


Join – act – share.. but do it fast!

ELI

Liity - toimi - jaa..mutta tee se nopeasti! Oppimisteollisuuden Sputnik-alus on laukaistu!

RinnakkaisIstunnot

What Tool, Which Media?

Social Media: An Opportunity to Collaborate (raportoi Matti R. osittain)

Game Over? What Hampers a Major Uptake of Serious Games?

Vocational  Learning Goes Mobile

Managing  Information  Overload in the  Workplace

Language  Learning Through Mobile  Phones and Handheld Devices

E-Health: From  Technologies to  Provision of  Services and  Information in  Africa

Getting Teachers Online (raportoi Matti R. osittain)

New Learning: New Business

Free Research,  Useful Research

New Educational Methods: What’s Developing Now That Will Be Used Tomorrow?

Ensuring Business Competitiveness

Multimedia Documentation  for Business Education: Come and Play Café

Crossing  Boundaries and  Cultures

E-Learning for Change and  Scalability in Africa

High Social Impact Immersive Learning

Changing  Learning  Cultures (perjantai)

Preparing Tomorrow’s Leaders Today

Ensuring Quality of Learning Delivery

Learning in the  Cloud

Learner Community and Collaboration: User Trends and Uses of Learning Platforms (raportoi Matti R. osittain)

Mobile Learning Applications for All

The Limits of  Output  Orientation in Education

Improving Workplace  Productivity Through Mobile  Learning

Using ICT for Working and Learning Among Diverse Cultures

Immersive Learning in Mobile and Virtual Worlds

Signs on the  Wall: Reading  Indicators of  Change to  Inform Your TEL  Strategies

My Learning: My E-Portfolio

Practical  Real-World Tips  for Learning  Challenges

Student Perspective  (raportoi Matti R. osittain)

Business EDUCA:  Closing  Conversation

The OPAL  Awards 2011 for  Quality and  Innovation  Through Open  Educational  Practices

New Demands of 21st Century Universities (raportoi Matti R. osittain)

Is IT Worth It? I

nspiring New  Learning and  Pedagogical  Approaches

Technology:  Providing  Accessibility and  Overcoming  Barriers to  Learning

Collaboration  and  Communities in  Teaching and  Professional  Practice

Social   Entrepreneurship  : Virtual Online  Collaboration  Models  Empowering  Everyone

What Should a  User-Focused,  Secure 'Personal   Learning  Environment'  Look Like?

You must log in to comment.