You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

Pepissä lukujärjestyssuunnittelu tehdään opintojaksototeutuksien (kurssien) avulla. Syy tähän lähestymistapaan on se, että vuosisuunnittelun puolella opintojaksototeutuksiin on liitetty eri resursseja ja tätä aiempaa suunnittelua halutaan hyödyntää suoraan myös lukujärjestyssuunnittelussa. Resurssisuunnittelu (lukujärjestyssuunnittelu) etenee siis näin

  • aluksi etsitään ja valitaan opintojaksototeutus (sen mukana toteutukseen liitetyt resurssit kuten opettaja ja ryhmä)
  • etsitään tila
  • valitaan kalenterista sopiva aika varaukselle
  • Tarkistetaan/täydennetään varauksen muut tiedot
  • Tallennetaan varaus
  • Julkaistaan varaus, jonka jälkeen varaus vasta näkyy opiskelijoille

Perusnäkymä alla

Perusnäkymä koostuu muutamasta kokonaisuudesta jotka on numeroituna kuvassa.

  1. Välilehdet
    1. Näiden välilehtien avulla voit määrittää kenen näkökulmasta haluat suunnitella lukujärjestyksiä - tarkemmin ottaen kenen näkökulmasta haluat hakea toteutuksia. Toimintaperiaate on kaikilla välilehdilla muuten sama mutta eroa syntyy kohdassa 2. eli toteutuksien valitseminen riippuu välilehdestä.
    2. "Omat toteutukset" -välilehden kautta löytyy automaattisesti omat käynnissä oleva ja tulevat toteutukset. Sen lisäksi välilehdeltä löytyy kaikki omat suosikkilistasi toteutuksista. Suosikkilistoja voi tehdä päänäkymän "määrittele resurssijoukot ja suosikit" toiminnon kautta.
    3. "Ryhmän toteutukset" -välilehden kautta kohdan 2 kentät hieman muuttuvat ja kohdan 2 ylimpään kenttään voi syöttää ryhmän tunnuksen, jonka jälkeen alempaan pudotusvalikkoon täydentyy kyseisen ryhmän meneillään olevat ja tulevat toteutukset valittavaksi.
    4. "Opettajan toteutukset" -välilehden kautta kohdan 2 kentät hieman muuttuvat ja kohdan 2 ylimpään kenttään voi syöttää opettajan nimen jonka jälkeen alempaan pyudotusvalikkoon täydentyy kyseisen opettajan meneillään olevat ja tulevat toteutukset valittavaksi.
  2. Toteutuksen valinta
    1. Tässä kohdassa valitaan toteutus jonka perusteella täydennetään kohdan 3 kenttiä
    2. Toteutuksen valinta riippuu hieman kohdan 2 välilehdestä mutta valinta tapahtuu kaikilla välilehdillä samalla idealla: ylimpään kenttään valitaan haluttu lista joka voi olla esim. oma tallennettu lista, tietyn ryhmän toteutukset tai tietyn opettajan toteutukset.
    3. Alempaan pudotusvalikkoon täydentyy nyt äsken valitsemasi listan toteutukset, valitse toteutus jolle haluat tehdä varauksen (kalenterimerkinnän).
  3. Resurssit joille teen varausta
    1. Edellisessä kohdassa valitun toteutuksen resurssit päivittyvät tämän kohdan kenttiin. Resursseja ovat mm. toteutus, ryhmät, opettajat (henkilöt).
    2. Toteutuksen tietojen lisäksi voit valita myös tilan ja/tai välineen
    3. Myös kalenterinäkymä päivittyy näiden resurssien osalta eli näet suoraan kaikkien tässä kohdassa olevien resurssien kalenterin "päällekkäin" kalenterissa. Kun näet kalenterissa tyhjän kohdan, tiedät että kaikilla valituilla resursseilla on tyhjää kalenterissa ja siihen kohtaan voi tehdä varauksen.
    4. Tarvittaessa voit valita tilan vasta varauslomakkeella
    5. Katso tämän sivun lopusta mitä pienet nuolet ja suurennuslasi tarkoittavat kenttien vieressä
    6. HUOM! resurssin vieressä olevasta rastista saat poistettua ylimääräiset resurssit - esimerkiksi kun olet tekemässä varausta toteutukselle jolla on monta opettajaa, mutta haluat varauksen koskevan vain yhtä näistä opettajista.
  4. Näkymän asetukset
    1. Ylimpänä näkyy valitun toteutuksen nimi (mikäli toteutusta ei ole valittuna, tässä kohtaa lukee Valitse toteutus). Kun klikkaat toteutuksen nimen edessä oelvaa nuolta, saat esille lisätietoa toteutuksesta, lisätiedot menevät takaisin piiloon kun klikkaat nuolta uudestaan.
    2. Näkymän asetuksessa on myös omiaa välilehtiä, joista voi valita kalenterinäkymän (yleisin), ajoitusnäkymän tai listanäkymän. Ajoitus- ja listanäkymät voivat olla hyödyllisiä joissain tilanteissa mutta yleisimmin käytetään kalenterinäkymää.
    3. Voit selailla viikkoja eteen- tai taaksepäin nuolista
    4. Kalenterisn asetukset -napin takaa voit säätää kalenterinäkymän kokoa
    5. Voit myös suoraan siirtyä tiettyyn päivämäärään "Siirry päivään" -napin kautta
    6. Voit katsella kalenteria päivä-, viikko- tai kuukausinäkymänä
  5. Aktiivinen ajanjakso
    1. Tämän toiminnon avulla voit asettaa kalenterille oletuspäivän, jolloin kalenteri aukeaa tässä näkymässä aina kyseiselle viikolle vaikka vaihtelet toteutusta. Tämä toiminto on hyödyllinen etenkin jos suunnitellaan lukujärjestyksiä tulevaisuuteen alkaen päivämäärästä X - esimerkiksi kolmen kuukauden päästä alkavalle periodille.
  6. Kalenteri
    1. Tässä kohdassa valitaan tietty päivä ja kellonaika jolloin varaus halutaan toteutuvan. Valinta tapahtuu klikkaamalla oikeasta kohdasta kalenteria. Tämän jälkeen avautuu varauslomake, jossa voit vielä tarkastaa ja muutella varauksen tietoja ennen varauksen tallentamista.

Katso myös Varauslomakkeen ohjeet

MUISTA julkaista varaukset joko yksittäin varauslomakkeelta tai massamuutoksella

Resurssit joille teen varausta - aputoiminnot

  1. Nuoli kentän oikeassa laidassa
  2. Esimerkkikuvassa auki yksi suosikkilista tiloista
    1. Tämän nuolen avulla voit valita kyseisen resurssin suosikkilistasi joka aukeaa kun klikkaat kyseisen resurssin tyhjää kenttää
  3. Nuoli resurssin otsikon vieressä
    1. Voit valita suosikkilistasi joka täydentyy kokonaisuudessaan resurssikenttään. Jos olet esimerkiksi tehnyt henkilölistan omasta tiimistäsi, voit valita kaikki tiimisi jäsenet kerralla varaukseen mukaan esimerkiksi tiimipalaveria varten.
  4. Suurennuslasi
    1. Tällä napilla aukeaa pop-up ikkuna jossa voit tehdä lisähakuja kyseiselle resurssille (tilalle)



  • No labels
You must log in to comment.