Helpdesk myy käytöstä poistettuja tietokonepaketteja, kannettavia ja projektoreita Myyrmäen kampuksella luokassa C304 5. – 6.6.2024.

Tietoja saatavilla olevista tuotteista päivitetään myyntipäivien alkuun asti. Tarkista uusimmat tiedot myyntipäivien alkaessa.

  • Ensimmäisenä myyntipäivänä tuotteita myydään vain Metropolian opiskelijoille ja henkilökunnalle.
  • Tuotteita ei voi varata etukäteen. Ne myydään paikan päällä ensin ehtiville.
  • Jokaiselle ostajalle vain yksi tietokonepaketti tai projektori.
  • Myyntipisteen luo voi syntyä jono. Pyydämme kärsivällisyyttä oman vuoron odottamiseen.

Katso tuotteet, aukioloajat ja lisätiedot Tietohallintopalveluiden nettisivuilta. Huomaathan, että sivulla on tärkeitä ohjeita, joita sinun tulee huomioida ennen kuin tulet ostoksille.


Ystävällisin terveisin
Helpdesk

Puhelinpalvelu: 09 7424 6777
Palvelupyynnöt: https://hd.metropolia.fi / helpdesk@metropolia.fi
Tietoa ja ohjeita: https://tietohallinto.metropolia.fi

Katkos johtuu järjestelmän päivityksestä.

Pahoittelemme mahdollista häiriötä.

Huomaa myös toinen käyttökatkos ti 28.5. klo 16 alkaen. 

Huolehdi tiedostojesi varmuuskopioinnista

Huolehdi varmuuskopioistasi ennen lomaasi, ja lomaile huoletta. Lue lisätiedot OMA-tiedotteesta: Vältä romahdus – ota varmuuskopiot nyt!



Kuvan henkilö ei liity tapaukseen.

Tarkista Windows-päivitykset

Tarkista ennen lomasi alkua tietohallinnon verkkosivuilta löytyvän ohjeen avulla, onko Metropolian Windows-työkannettavaasi saatavilla päivityksiä. (Huom. lue ohje, älä käytä Windowsin omaa Check for updates -toimintoa.)

Windows-päivitystä koskee vanha suomalainen sananlasku "minkä taakseen jättää, sen edestään löytää". Päivitys on pakko tehdä jossain vaiheessa. Jos lykkäät sitä loputtomasti, niin jossain vaiheessa päivitys asennetaan tietokoneeseesi automaattisesti ajankohtana, joka ei välttämättä sovi sinulle. Päivityksen asentaminen sisältää tietokoneesi käynnistymisen uudelleen ja väliaikaisen käyttökatkon tietokoneessasi.


Avaa VPN muutamaksi tunniksi

Pidä Metropolialta saamassasi Windows-työkannettavassasi VPN käynnissä vähintään muutaman tunnin ajan ennen kesälomaasi. Jos teet töitä kesällä, muista pitää VPN auki 1-2 tuntia kerrallaan 2-3 kertaa viikossa mieluiten silloin, kun et tarvitse tietokonettasi muuhun (HUOM: VPN:ää ei kannata käyttää etäkokousten aikana, koska se hidastaa verkkoyhteyttä!). Näin toimittuasi tietokoneesi toimivuus syksyn alkaessa on varmempaa.

Varsinaiset tietoturvapäivitykset asennetaan nykyään Metropolian tietokoneille automaattisesti, kunhan tietokone on käynnissä ja yhteydessä internetiin. Pelkkä tietokoneen käynnissä pitäminenkin siis auttaa jo paljon. VPN-yhteyttä tai Metropolian sisäistä verkkoa tarvitsevat kuitenkin esimerkiksi Windowsin lisenssi sekä jotkut muut, välttämättömät toiminnot. Jos tietokoneesi on liian kauan poissa Metropolian sisäverkosta VPN:n kautta tai kampuksella, tarvitset pahimmassa tapauksessa Helpdeskin apua saadaksesi sen jälleen toimintakuntoon.

Ohjeet Palo Alto GlobalProtect VPN -palvelun käyttöön löydät tietohallinnon verkkosivuilta.


Päivitä Metropolian Mac-tietokoneesi

Jos sinulla on työkannettavassasi vanhempi macOS kuin Monterey (12.x), päivitä se välittömästi uusimpaan mahdolliseen, Applen Software Update (Ohjelmiston päivitys) -säätimestä löytyvään versioon. Suurin osa vuoden 2016 ja uudemmista Mac-tietokoneista  tukee vähintään macOS Monterey 12 -käyttöjärjestelmää. Jos macOS Monterey 12:n asennus ei enää ole mahdollista tietokoneeseesi, tee tarvittaessa hankintapyyntö uudemmasta Macista.

Mac-tietokoneille otetaan käyttöön alkukesän aikana muistutusapurit, jotka muistuttavat jatkossa päivityksistä ja niiden asentamisesta.

Syksyyn mennessä myös kaikille Maceille tulee pakollisia tietoturvapäivityksiä, joiden asentamista voi lykätä vain rajoitetun ajan. Sen jälkeen ne asentuvat lupaasi kysymättä aikalaskurin jälkeen.

Lue Metropolian ylläpitämien Mac-koneiden käyttöjärjestelmien päivitysohjeet täällä.


Mitä tapahtuu, jos tietokone on liian kauan pois verkosta?

Päivitykset ovat välttämättömiä tietoturvan varmistamiseksi. Jos tietokoneesi ei ole verkossa tarpeeksi pitkään aikaan, asennetaan päivitykset siihen automaattisesti työskentelyn aloittaessasi

Kuvittele sellainen tilanne, että kesälomalta palattuasi aloitat luennon täydessä auditoriossa. Käynnistät kannettavasi ensimmäistä kertaa kesälomasi jälkeen viisi minuuttia ennen luennon alkamista. Tietokoneesi rupeaa kiireen vilkkaa asentamaan puuttuvia päivityksiä, jotta tietoturvasi ei vaarantuisi. Tietokoneesi hidastellessa päivitysten takia saat vihdoin avattua PowerPoint-esitykesesi kahdeksan minuuttia luennon alkamisen jälkeen. Päästyäsi neljännen PowerPoint-dian kohdalle tietokoneesi käynnistyy varoittamatta uudelleen, ja luento keskeytyy. Se on väistämätöntä, koska päivitysten viivyttäminen aiheuttaisi tietoturvariskin. Millaisia tunteita tilanne sinussa herättäisi? Tekisikö silloin mielesi ottaa yhteyttä Helpdeskiin ja antaa palautetta tietokoneesi huonosta toiminnasta?

Vältä edellä kuvatun esimerkin kaltaiset tilanteet liittämällä tietokoneesi verkkoon, ja ellet ole kampuksella, niin avaa myös VPN-yhteys
1) ennen kesälomasi alkua sekä
2) kesälomasi päätyttyä hyvissä ajoin ennen kuin aloitat työskentelyn. Jos mahdollista, niin vaikka koko edelliseksi päiväksi.


Kesä 2024

Helpdeskin puhelinpalvelu on avoinna 17.6. – 16.8. ark. klo 9 – 15. (Juhannusaaton aattona 21.6. klo 9 – 12)

Puhelinpalvelun puhelinnumero on 09 7424 6777

Vuodenajasta riippumatta otamme vastaan yhteydenottoja ainoastaan

Kesällä saapuvat palvelupyynnöt käsitellään tavalliseen tapaan, ja useimmissa tapauksissa viivästyksiä ei ole odotettavissa. Yhteydenottoa ei kannata lykätä syksyyn, jolloin yhteydenottojen määrä Helpdeskiin on huomattavasti muita jaksoja suurempi. Jos jossain tapauksessa ilmoittamasi asia jää odottamaan vastuuhenkilön paluuta kesälomalta, ilmoitamme asiasta aina erikseen sinulle.


Syksy 2024

19.8. alkaen Helpdeskin puhelinpalvelu siirtyy syksyn aukioloaikoihin. Syyslukukauden alku on tilastojen ja kokemuksemme mukaan vuoden vilkkainta aikaa, mutta olemme varautuneet siihen lisäämällä puheluiden ja palvelupyyntöjen vastaanottoon henkilökunnan määrää syyskuun loppuun saakka. Kapasiteetin lisäyksestä huolimatta ruuhkaa voi esiintyä.


Kaikki yhteydenotot syksylläkin vain puhelinpalveluun ja palvelupyyntöinä

Pyydämme edelleen ystävällisesti käyttämään vain yllä (ja tämän tiedotteen lopussa) mainittuja yhteystietoja kampuksella tapahtuvien, suorien yhteydenottojen sijaan. Näin myös Helpdesk saa työrauhan, ja jokainen meistä kykenee keskittymään täysipainoisesti omaan vastuualueeseensa. Tässä asiassa ohjeemme on aina sama vuodenajasta riippumatta.


Lue myös


Mainosvideot

Katso Helpdeskin hauskat ja jännittävät mainosvideot, jotka muun muassa muistuttavat sinua ottamaan yhteyttä Helpdeskiin oikeilla yhteystiedoilla.

Ystävällisin terveisin
Helpdesk

Otathan yhteyttä tiedotteeseen liittyvissä sekä muissa Metropolian IT-asioissa Helpdeskiin seuraavasti:

Puhelinpalvelu: 09 7424 6777
Palvelupyynnöt: https://hd.metropolia.fi / helpdesk@metropolia.fi
Usein kysytyt kysymykset: https://tietohallinto.metropolia.fi/UKK

IT-palveluissa on huoltokatkoja tiistaina 07.05.2024. Huollosta seuraa käyttökatkoja seuraavasti:
klo 19.00 - 21.00 valmentavakoulutus.fi
klo 22.00 - 24.00 moodle.metropolia.fi