Error CSS Stylesheet macro - URL 'http://users.metropolia.fi/~m0702799/reititin/graffa/harmaa_ylatausta.jpg' is not on the allowlist. If you want to include this content, contact your Confluence administrator to request adding this URL to the Allowlist.

tapaamismuistio koulutussuunnittelupalaverista 3.4.2012 klo 10, hämeentie 161

Aihe: Työelämälle suunnattu koulutus

Paikalla: Risto Säntti, Matti Rantala, Irene Alsti-Lehtonen

Irene Alsti-Lehtonen alusti keskustelun kertomalla toteutuneen opiskelijoille suunnatun pilottikoulutuksen sisällöistä, saaduista kurssipalautteista, tulevista koulutuksista sekä alustavista työelämäkoulutussuunnittelu raameista. Suunnittelun pohjaksi nousivat seuraavat kysymykset:

  1. Millaisia tavoitteita työelämälle järjestettävälle koulutukselle ylipäätään tässä asetetaan?
  2. Millaisia painotuksia koulutuksessa tulisi olla?
  3. Miten opettajien ja työelämän yhteenlinkittyminen voisi näkyä jo koulutuksessa?

M: Perusteollisuuden yritykset hyödyntävät samankaltaista osaamista kuin pienyritykset.  Headhuntereillekö.. onko moraalisia kysymyksiä.

Kulttuurialalla ei välttämättä kouluteta vain kulttuurialan osaajia. Säntin mielestä tavoitteiden asettaminen on tässä keskeistä. Keskeisiä kysymyksiä ovat:

  • Miten työelämän edustajat saadan koukutettua ja tavoitettua? Koulutuspuffin tekoon erityispanostus esim. otsikoiden se tyyliin: Miten varmistetaan osaavien tekijöiden virta yrityksiin?  Leaflet, yksisivuinen herkkupuffi, pdf yrityksille elokuussa menemään.
  • Keitä hanke toivoo tulevan koulutukseen? Koulutukselle tärkeä asettaa kirkkaat tavoitteet siitä, mitä koulutuksella halutaan.
  • Mitä yritys saa hankkeeseen/koulutukseen tulemisesta!

=> tarpeitaan vastaavaa työvoimaa

=> se tarjoaa mahdollisuuden vaikuttaa tulevaisuudessa opetuksen sisältöihin

Koulutuksen sisällöissä tulee näkymään vahva kytkentä Reititin-tematiikkaan. Koulutuksen yhtenä tavoitteena on tukea Reititin-hanketta. Säntin mukaan tulevaisuudessa dialogin luominen koulutuksiin olisi mielenkiintoista esimerkiksi siten, että kaikki kolme tai ainakin opiskelijat ja työelämä osallistuisivat samaan koulutukseen tai johonkin sen osaan.

Ensimmäiset pilotoinnit tehdään vain työelämälle. Moduulit voivat olla sen kaltaisia, että yksilö voi valita työnsä kannalta olennaisimmat koulutukset. Moduulien ei tarvitse välttämättä olla selkeä jatkumo mutta niinkin voidaan tehdä, arvioi Matti Rantala.

Koulutuksen kohdejoukko on tämän keskustelun pohjalta yritysten HR-puoli, johto ja kehittämisyksiköt

Säntti ehdotti prosessikuvan tekemistä PROksi- + koulutuskuviosta: rekrytointiprosessin ja tuotantoprosessin kuvaaminen, jotta yhden kuvan vilkaisulla idean oivallus on mahdollista.

Uuteen esitteeseen Työelämälle-kohtaan on hyvä laittaa muotoilu työelämän hyödyistä mukaantuloon esimerkiksi niin, että heillä on  mahdollisuus vaikuttaa opinnäytetyöskentelyyn siten, että he saavat siitä jotain.

PROksi-alustaa tarkasteltiin yritysnäkökulmasta: Markku kertoi lähtökohtana olevan se, että opiskelija on kutsunut työelämän edustajan alustalle.Videoesittely tulee tulemaan alustan alkuun.
Säntti ehdottaa, että PROksiin kirjautumisen jälkeen esille voisi avautua jokin selkeä ohjeistus, miten toimitaan ja edetään. Häni ehdottaa Sivuston toiminta -kohdan laitettavaksi vähemmälle näkyvyydelle etusivulle. Markku perustelee sen olemassaoloa sillä, että aktiivinen toiminta on siellä.

Rantala ehdottaa koulutuksen rakenteeksi kahta keskeistä  teemaa:
TEEMA1. Omaa organiaatiota kehittävä ont-työskentely

  1.  
    1. esitys siitä, pilvityökalut voisi takoittaa osana yritystä, johdannon luonteinen, keskustelun avaus, provokatiivinen, miten yrietystoimintaa kannattaa ajatella tämänkaltaisessa välineessä
    2. PROksi-teema
    3. verkkopresenssi
    4. aihepankkiosuus PROksista
    5. verkkomentorointia, yritykset ovat asiantuntijoita ja mentoroivat

TEEMA2. Uusi rekrytointikanava, mahdollisuus vaikuttaa opintojen sisältöihin
2 x puolipäivää tai 2x koko päivä:
Ennnen koulutusta laitetaan mahdollisesti koukuttavia kysymyksiä mietittäväksi osallistujille.
Aloituksesta tehdään mieluummin tiivis kuin laaja.

Ensimmäinen puolikas suunnitellaan todella koukuttavaksi, sitten annetaan aikaa tutustua PROksiin(väliä viikko tai kaksi max.) ja sitten seuraava puolikas.Luentosalimeiningillä mennään. Johtajille takoitettu teema1 ei voi olla työpajatyyppinen. Johtajille  suunnattusta koulutuksesta tehdään pituudeltaan vain 1 x 3h. Tämä sisältää myös keskustelun! Twitter-kommentointi / adobe connect liitettäneen mukaan. Lisäksi opettajat voisivat tulla pitämään jonkun case-esityksen työelämälle järjestettävään koulutukseen onistumisista.

Arviolta max 25 hlö kurssille. Jos pilottikoulutukseen saadaan kymmenenkin osallistujaa, voidaan olla tyytyväisiä.

Mietitään huolellisesti, miten palaute kerätään.

(Lisäksi voisi olla kolmas teema: TEEMA3. Avoimuuden ja reaaliaikaisuuden teemaa)

Irene työstää yritysten näkökulmasta ja lähettää / laittaa viestiä Ristolle, Matille kommentoitavaksi.

You must log in to comment.