You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Next »

 

Naiset ja miehet ovat erilaisia monessa asiassa etenkin fyysisesti ja tietenkin sydän ja verenkierto vaihtelevat sukupuolen kanssa. Olemme aina kuulleet että sydän on suunilleen nyrkimme kokoinen ja tämän takia miehillä on suurempi sydän kun naisilla. Tämä ei ole tosin totuus lapsesta saakka. Vaikka sydänlihassolujen määrä on sama niin naisilla kuin miehillä syntyessä, miesten sydänlihakset kasvavat enemmän syntymän jälkeen ja teini iän jälkeen miesten sydämen massa on 15-30% suurempi kun naisilla.[1]

 

Sydämen syke on naisilla kovatahtisempi kuin miehillä. Mayo kliniikalla tehty tutkimus nuorilla miespuolisilla henkilöillä on alempi leposyke ja korkeampi maksimi syke kuin naisilla. Vaikka tutkimuksen aikana ei tutkitu miksi niin oli, tämän uskotaan olevan hormoonien (kuten testosteroonin) syytä.

Myös sepelvaltimoiden läpimitta riippuu sukupuolesta – miehillä on suuremmat suonet kuin naisilla. Tämän syypäänä ovat osittain hormoonit: miesten testosterooni saa aikaan isoja verisuonia kuin taas naisten hormoonit tekevät suonista ahtaampia.

 


Näyttäisi siis siltä että surin osa naisten ja miesten sydämessä ja verenkierrossa olevista eroista on ovat sukupuolihormoonien tuottamia. Miten nämä erot vaikuttavat eri sukupuolien terveyteen?


Sydän- ja Verisuonitaudit – miehet ja naiset

Olemme kauan käyttäneet tietoa ja tehnyt tutkimuksia sydän ja verisuonitaudeista ilmat että ottaisimme huomioon sukupuolta. Nykyään monet tutkimukset liittyen miesten ja naisten sydämen ja verenkierron liittyviin eroihin ovat tulleet tulokseet että erot ovat niin suuret että molempia sukupuolia ei voida katsoa samoin silmin. Tulevaisuudessa voimme tulla näkemään erilaisia hoitotapoja sekä naisille että miehille.

Ahtaammat verisuonet tekevät naisen alttiimaksi anginaan, siis rintakipuun. Tämä on alhaisen verenpaineen (hypotensio) tuottama oire. Naitsen ja miesten tuottama aterooma (valtimonrasvoittuma) on myös erilainen – miehillä se on yleensä kovempaa ja se voi olla jopa kolmessa valtimossa, kuin taas naisilla sitä voi olla vähemmän, mutta se on pehmeämpi ja niin myös taipuvainen irtoamaan ja näin suurentamaan sydänkohtauksen riskiä.


Erilaisuus miesten ja naisten sydämissä ovat hormoonien tuottamia ja niin on myös heidän alttius joihinkin sairauksiin. 45 – 64 iässä miehellä on 39% suurempi riski kuin naisilla kuolla sydän sairauteen mutta 65 vuotiaasta eteenpäin naisilla on 22% suurempi riski kuin miehillä[1]. Igor Efimov, joka teki tutkimuksen naisten ja miesten sydämien välisistä geneettisestä eroista, sanoi että kuin naisilla on korkein estrogeeni arvo ne ovat vähemmän alitiita rytmihäiriöille, mutta menopaussin jälkeen naisten eteisvärinä kasvaa samaan tahtiin kuin miehillä [3]. Estrogeeni siis suojaa naisia, ainakin niin kauan kuin sitä tuotetaan isoimmin määrin.

Vaikka riski sairastua kasvaa ikääntyessä tämä ei ole kuitenkaan ainoastaan vanhemman ikä haarukan ongelma. Hanna-Riikka Lehdon tutkimuksen mukaan ”ensimmäisen akuutin sepelvaltimotautikohtauksen ilmaantuvuuden sekä kohtaustaajuuden ja sepelvaltimotautikohtaukseen kuolleisuuden sekä kohtaustappavuuden lasku oli hitaampaa nuorilla naisilla kuin miehillä ja vanhemmilla naisilla. Sairaalan ulkopuolisen, ensimmäisen kohtauksen jälkeisen vuorokauden kohtaustappavuuden havaittiin laskeneen hitaammin nuorilla naisilla kuin miehillä ja vanhemmilla naisilla.”[2]

Vaikka sydän- ja verisuonisairaudet pidetäänkin miesten sairauksena tähän kuolee entistä enemmän naisia kuin miehiä.
Onko tämän syy se, että hoitotavat ovat liian yleisiä ja kohdistuneita ainoastaan mies kansalle? Onko eri hoitotapoja olemassa ja onko vaikeampaa diagnosoida nainen kuin mies? Voiko naisen ja miehen välillä tehdä sydän siirtoa (naisesta mieheen tai miehestä naiseen?

 



[1] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC166308/
[2]http://www.uef.fi/fi/vaitostiedotteet/-/asset_publisher/Fwk50MPXYy2q/content/14-9-akuutit-sepelvaltimotautikohtaukset-vahentyneet-nuorilla-naisilla-hitaammin-kuin-miehilla-ja-vanhemmilla-naisilla?redirect=http%3A%2F%2Fwww.uef.fi%2Ffi%2Fvaitostiedotteet%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_Fwk50MPXYy2q%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-2%26p_p_col_pos%3D1%26p_p_col_count%3D2
[3]http://www.thehindu.com/todays-paper/tp-in-school/differences-between-male-and-female-hearts/article4363007.ece

[4]http://www.apteekkari.fi/uutiset/yksittainen-artikkeli/sydantaudit-tappavat-eniten-naisia.html

[5]http://www.sharecare.com/health/womens-health/health-guide/womens-health-guide/differences-in-heart-health-for-women

 

  • No labels
You must log in to comment.