Marraskuun digiuutiset:

  • Google Drive entistä käytettävämpi
  • kyselylomakkeiden teko Microsoftin Formsilla yksinkertaistuu
  • grafiikkaohjelma Canva on saanut uusia tukiälyominaisuuksia
  • Android- ja IOS-mobiilikäyttöjärjestelmien päivitettyjä versioita alkaa vähitellen tulla ladattavaksi
  • Microsoftin tukiälyvetoista Copilot-pikkuapulaista pystyy käyttämään maksutta, jos tyytyy typistettyyn versioon
  • parhaat oppimisteknologiset sovellukset valittu maailmalla
  • digiteknologian trendejä vuodelle 2024


Hyvät metropolialaiset,

Tietohallinto kehottaa kaikkia opiskelijoita ja työntekijöitä valppauteen Metropoliaan kohdistuneen tietojenkalasteluoperaation vuoksi. Metropolialaisen opiskelijan nimissä on lähetetty huijausviestejä, josta tietohallinto sai useita tietoturvapoikkeamailmoituksia Metropolian käyttäjiltä perjantaiaamupäivänä (3.11.2023). Tietohallinto kiittää kaikki käyttäjä valppaudesta ja ilmoittamisesta tietohallinnolle.  

Muistutuksena etteivät, tietohallinto, viranomaiset tai pankit ikinä kysy tilitietojasi tai vaadi rahaa sähköpostitse. Lisäksi tietohallinto ei kehota sinua vaihtamaan salasanaasi yllättäen. Alla lyhyet ohjeet, miten tietohallinto toivoo käyttäjien toimivan tietojenkalastelu- ja huijausviestien kanssa.

  1. Tee tietoturvapoikkeamailmoitus Request-palvelussa. Tietojenkalasteluviestin tunnistaa, esimerkiksi seuraavista piirteistä: viesti tarjoaa helpon ansaintamahdollisuuden, se vetoaa kiireellisyyden tunteeseen, viestin lähettäjässä, sähköpostiosoitteessa ja puhelinnumerossa on jotain epäilyttävää, sekä viestin sisältö sisältää kirjoitusvirheitä.
  2. Jos saat huijaus- tai tietojenkalasteluviestin, niin merkitse sähköposti roskapostiksi. Poista tämän jälkeen viesti pysyvästi.
  3. Älä klikkaa huijausviestin linkkejä tai vastaa lähettäjän sähköpostiin.
  4. Jos erehdyit kilkkaamaan huijausviestin linkkiä, niin vaihda salasanasi välittömästi ennen kuin ilmoitat asiasta tietohallinnolle.
  1. Jos olet erehtynyt antamaan luottokorttitietosi, sulje kortti välittömästi soittamalla omaan pankkiin tai ottamalla yhteys korttisi myöntäjään.
  2. Mikäli erehdyit antamaan verkkopankkitunnuksesi, ota yhteyttä pankkisi ilmoittamaan palvelunumeroon ja sulje tunnukset.
  3. Jos olet erehtynyt maksamaan epäilyttävän maksun, ole välittömästi yhteydessä omaan pankkiisi.
  4. Jos olet erehtynyt antamaan luottokorttisi tai verkkopankkitunnuksesi tee ilmoitus poliisille.


Ystävällisin terveisin,

Tietohallinto