Mannerheimintien tietoliikenneyhteydet toimivat jälleen

Mannerheimintien toimipisteen tietoliikenneyhteydet toimivat jälleen.

Metropoliassa tietokoneiden päivittymisen varmistaminen aloitettiin lauantaina iltapäivällä. Tietohallinnon hallinnassa olevista tietokoneista valtaosa on päivitetty viikonlopun aikana. Loput hallinnassa olevat tietokoneet tulevat päivittymään, kun koneet käynnistetään ja ne kytkeytyvät verkkoon.

Haittaohjelma on levinnyt ainakin sähköpostin liitetiedostoina. Sähköposteista on ollut useita versioita, joissa on ollut tekaistuja laskuja, työtarjouksia, tietoturvavaroituksia tai muita virallisen näköisiä tiedostoja. Kuten normaalistikin, käyttäjiä ohjeistetaan välttämään epämääräisten liitteiden avaamista sähköpostista.

Haittaohjelman leviäminen on jo pysähtynyt, mutta se on helppo muokata niin, että se lähtee uudelleen käyntiin.

Ratkaisu- ja rajoitusmahdollisuudet:

Kaikki Microsoft Windows -käyttöjärjestelmillä varustetut työasemat ja palvelimet on syytä päivittää mahdollisimman pikaisesti kaikilla saatavilla olevilla suojauspäivityksillä, mukaan lukien tiistaina 9.5.2017 julkaistut päivitykset.

Käytettävissä olevien tietojen perusteella kiristyshaittaohjelma ei aktivoidu ja pysty leviämään organisaation sisäverkossa, jos kaikki päivitykset on asianmukaisesti asennettu.

Microsoft on julkaissut korjauksia maaliskuun suojauspäivitysten yhteydessä korjattuun SMB-haavoittuvuuteen myös käyttöjärjestelmille, joiden tuki on jo loppunut, mukaan lukien Windows XP. Kyseinen päivitys on syytä asentaa viipymättä.

Toimiva ja testattu varmuuskopiointi on tehokas tapa varmistaa tehokas palautuminen kiristyshaittaohjelmatartuntatapauksissa.

Viestintäviraston tiedote asiasta:

https://www.viestintavirasto.fi/kyberturvallisuus/varoitukset/2017/varoitus-2017-02.html

 

Metropolian tietojärjestelmiä huolletaan tiistaina 16.5.2017 klo 16.00–24.00, mistä seuraa lyhyitä käyttökatkoja useimpiin Metropolian tarjoamiin IT-palveluihin, mm. seuraaviin

  • talous- ja henkilöstöhallinnon järjestelmät
  • sähköposti
  • Skype for Business
  • verkkolevyt (yhteiset ja oma kotihakemisto Z:)
  • opetuksen ja projektien www-palvelut mm. users, vhost ja projects-palvelimet
  • yhteiset www-palvelut, mm. Tuubi, OMA ja www.metropolia.fi

Lisäksi Moodle päivitetään klo 22.00 alkaen.

Desktop/Securedesktop-etätyöpöytäpalvelussa on myös klo 18.00 alkaen pidempi katko, joka kestää useamman tunnin.

Päivityksen aikana OMAssa eri työpöydillä lyhyitä (5 min.) käyttökatkoksia klo 15.00.

Tietohallinto