Windows 7 ja sähköpostitilanne

Tilannetiedote ja muistutuksia. Älkää käyttäkö vanhaa sähköpostijärjestelmää vaan käyttäkää mail.metropolia.fi tai Outlookia.
Metropolian Windows tietokoneista jo noin 90% on päivitetty kesän aikana Windows 7 ympäristöön. Suurin osa vielä päivittämättömistä koneista on henkilökunnan kannettavia tietokoneita ja muistutamme niitä henkilöitä, joilla kone on ollut lomalla mukana (tai muusta syystä päivittämättä) - ottakaa yhteyttä helpdeskiin (hd.metropolia.fi) ja sopikaa koneen päivityksestä.

Jos koneesi on päivitetty ja huomaat että siitä uupuu joitain tarvitsemiasi ohjelmistoja tai oheislaitteita - listaa puuttuvat ohjelmat/laitteet ja jätä palvelupyyntö helpdeskiin (hd.metropolia.fi).

Myös sähköpostilaatikot on nyt siirretty uuteen Exchange -järjestelmään. Sekä henkilökunnan että opiskelijoiden sähköpostit ovat nyt samassa järjestelmässä ja kaikki uudet sähköpostit ohjataan uuteen laatikkoon. Sähköpostiosoite pysyy samana ja sähköpostia pääsee käyttämään osoitteessa mail.metropolia.fi. Älkää käyttäkö enää vanhaa GroupWise -ohjelmistoa sillä siitä lähetetyt viestit eivät mene enää välttämättä perille.

Henkilökunnan osalta osoitekirjojen ja kalenterimerkintöjen siirto on vielä hieman kesken mutta sekin saadaan valmiiksi muutaman päivän kuluessa. Huomatkaa, että siirron yhteydessä siirretään myös kaikki vanhat kalenterimerkinnät ja siksi järjestelmä pyytää kuittaamaan vanhat muistutukset. Henkilökunta voi käyttää sähköpostin lukemiseen web-selaimen lisäksi Outlook 2010:a, jonka käyttöönottamisen ohjeet (työkoneelle) löytyvät täältä: http://tietohallinto.metropolia.fi/display/tietohallinto/Outlook%2C+Metropolian+domain-kone

Arkistoidut viestit konvertoidaan vasta kun kalenterisiirrot on tehty (koskee vain henkilökuntaa ja vain niitä henkilöitä, jotka käyttivät viestien arkistointitoimintoa).

Niillä henkilöillä, jolla oli sekä GroupWise että Horde sähköpostitilit - laatikot on yhdistetty niin että Groupwise-postit on laitettu kansioon "groupwise" tai Horde-postit on laitettu kansioon "unixmail" riippuen siitä kumpi järjestelmistä oli pääasiallisesti käytössä.

Henkilökunnan koulutuksia jatketaan syksyllä, katsokaa ajankohdat Tuubi -> HR -> Henkilöstökoulutukset.

Lisätietoja ja ohjeita:
tietohallinto.metropolia.fi -> klikkaa ”Uusi käyttöympäristö 2010”
Outlookin käytöstä: http://office.microsoft.com/fi-fi/outlook-help/?CTT=97
Officen käytöstä ohjeita mm. Microsoftin sivuilla. Nämä ohjeet saatavissa suomeksi toistaiseksi vain Office 2007:aan http://office.microsoft.com/fi-fi/support/?CTT=97
Office 2010 englanniksi täältä

Tietohallinto

Tuubin verkkolevyt käytettävissä

Yhteiset jaetut levyasemat (T ja U) ovat jälleen käytettävissä Tuubin kautta.

Tietojenkalastelu eli Verkkourkinta (phishing) on tietotekniikassa esintyvää rikollista toimintaa. Sen avulla pyritään saamaan haltuun luottamuksellisia tietoja, kuten henkilö- tai tilitietoja, esiintymällä tiedon saantiin oikeutettuna tahona.

Metropolian käyttäjille yleisimmin saapuneet phishing-viestit ovat olleet olevinaan Metropolian tietohallinnolta sähköpostitse tuleva salasanakysely liittyen jonkun järjestelmän vaihtumiseen.

Metropolian Tietohallinto(Järjestelmänylläpito, Tiedonhallinta- ja järjestelmäpalvelut, Käyttäjätuki, Webmaster tms.) ei koskaan tiedustele käyttäjiltään sähköpostitse salasanoja tai muita vastaavia tietoja.

Poista ne sähköpostit välittömästi, joissa kysellään luottamuksellisia tietoja.

Esimerkki uusimmasta tiedossa olevasta salasanakyselystä, joka tulee poistaa välittömästi:

Hei,Tiedonhallinta- ja järjestelmäpalvelut

DGTFX virus on havaittu kansioiden
Sähköpostitilisi on päivitetty uutta
Suojattu DGTFX anti-virus 2010 versio estää
vahingoista meidän webmail sisään ja tärkeät
tiedostoja.
Napsauta vastaus-välilehti Täytä sarakkeet alla
palauttaa tai sähköpostiosoitteesi tili lopetetaan
vältetään viruksen leviämisen.

Käyttäjätunnus:
SALASANA:
Puhelinnumero:
Syntymäaika

Webmail Tekninen tiimi

Huomaa, että salasana salataan
1024-bittinen RSA-avaimet salasanan turvallisuutta.

Groupwise Client, Webaccess ja postin kulkuun huoltotoimenpiteiden vuoksi käyttökatkosia 22.7.2010 klo 9:00 alkaen

Groupwiseen tehdään Exchangeen siirtymistä edeletäviä huoltotoimenpiteitä n. klo 9:00 alkaen koko päivän. Postitoimistot ovat kerrallaan poissa käytöstä vain muutamia minuutteja, mutta Webaccessin (https://webwise.metropolia.fi) käyttökatkos kestää hieman pidempään.