Error CSS Stylesheet macro - URL 'http://users.metropolia.fi/~m0702799/reititin/graffa/harmaa_ylatausta.jpg' is not on the allowlist. If you want to include this content, contact your Confluence administrator to request adding this URL to the Allowlist.

Facts & Figures

* tapahtuman nimi on JAUNATNE iespejas un riski _  Youth: Opportunities and Risks ja sen järjestää Latvian Yliopiston filosofian ja sosiologian laitos

* Ohjelma

* tarkemmin verkkosivulla
* Osallistujia taphtumassa oli noin 70 -80 ja siinä mielessä se hallittavan kokoinen ja keskimäärin useampaan ehti tutustua

Raportin tiivistelmä
* * [Raportti-pdf|Raportti-pdf]


Ehdotukset ja suositukset
* Tapahtuma oli jäsennetty eri kokonaisuuksiin, jotka olivat konferennsin papereiden presentointi ja käsittely, erityisluennot, teemoihin liittyvä valokuvanäyttely ja parhaiden palkitseminen sekä teemaan liittyvät dokumettielokuvat. Eri elementit tukivat hyvin kokonaisuutta. Samankailtaista lähestymistapaa voisi ajtella myös esim. Reitittimen tapahtumissa.

Erityishuomiot ja muut keskeset tulokset
*Latvian kulttuuriakatemian kanssa sovittiin, että he pyrkivät osallistumaan marraskuun 7. järjesettävään Luovuus Syttyy - tapahtumaan UUdenmaan viikon aikana. Tuossa yhteydessä hankkeillamme, myös Reititttimellä tulee olemaan omaa ohjelmaa. Yksityiskohtiin palataan kesän jälkeen.

*Annas 2 tulee tutustumisvierailulle n. lokakuun puolivälissä. Yksityiskohdista ja ohjelmasta sovitaan myöhemmin sen jälkeen kun he ovat saaneet vahvistettua omalta osaltaan aikataulun

* Helsingin EU-toimisto Bryssleissä voi auttaa tarvkittaessa myös Metropoliaa ja heillä on mm. 25 -hengen neuvotteluhuone


Reunahavainnnot:
* MAMA LJUBA  -jos et ole nähnyt videota ja sen muunnoksia/väännöksiä, googlaa ja katso



JAUNATNE iespejas un riski -  Youth: Opportunities and Risks ;  Riika 30.5.-3.6. 2012

Torstai 30.5. 2012

Torstaina oli matkustus paikan päälle ja heti lentokentältä suoraan tapaamiseen Latvian Kulttuuriakatemiassa, jossa keskutelimme tulevaisuuden yhteistyöstä Keskusteluissa paikalla olivat Suomesta Myötätuuli-hankeesta 3 hinkilöä sekä minä (Matti Rantala) Metropoliasta ja Reititin - hankkeesta. Kulttuuriakatemista keskusteluun osallistuivat kansainvälisten asioiden koordfinaattori, edustaja Cultural Management - koulutusohjelmasta sekä 2 henkilöä etsittävästä taiteesta/teatterista.

Kokemusten vaihdon seurauksena sovittiin, että Latvian Kulttuuriakatemista pyritään osallistumaan 7.11.  Metropolian Uusimaa-viikolla järjestämään tapahtumaan, jossa hankkeet ml. Reititin on esillä ja siinä yhteydessä keskustelemaan tarkemmin tulevaisuuden yhteistyöstä ja samalla rutustumaan tarkemmin tarjoamiimme yhteistyömahdollisuuksiin.

Vierailun yksityiskohtiin palataan lomakauden jälkeen elokuussa.

Perjantai 1.6.2012

Perjantai ja lauantai ovat tiivistä seminaari/ konferenssityöskentelyä. Kuten ohjelmasta huomaa, osa rinnakkaisistunnoista on ainoastaan enganniksi, osa latviaksi, osa venäjäksi ja osa kaikkien näiden kielten kombinaatioilla. Raportoin ensisijaisesti englanninkielisistä istunnoista, koska en usko venäjän tai latvian kielien taitoni olevan riittävä live- raportointiin. Käsitykseni mukaan kaikista esityksistä tulee kuitenkin jakelussa olemaan englannin kielinen tiivistelmä.

HUOM ! En tiedä kuinka langattomuus toimii Yliopistolla, joten sen mukaan raportointi on joko liveä tai jotain viivellä raportoitua

Okei, langaton yliopistolla toimii hyvin, mutta meidän wiki oli nurin tai jotain, joten osa avajaisista  tulee sittn viivellä

Opening of the conference, University of Latvia, The Big University Hall (in Eglish) 10.00

Prof. Maija Kūle (Faculty of History and Philosophy, University of Latvia)
Toivotti tervetulleeksi sekä yliopistolle että Riikaan. Ensimmäisenä päivänä työskentely pääsääntisesti englanniksi ja 2 päivänä pääsääntisiesti latviaksi. Käsittelyssä 45 paperia, jotka tarjoavat hyvän pohjan keskusteluille.

Indriķis Muižnieks (Vice-Rector, University of Latvia)

Kertoi paikan (Aula Magnan) menneisyydestä ja nykyisistä toiminnoista (mm. vuosittaiset valmistujaiset, jotka lähestymässä tämän vuoden osalta). Kertoi myös sen poikkeuksen, että yliopiston nimi on Latvian Yliopisto, kun puolestaan muualla maailmassa yliopstot nimetään kaupungin mukaan esim, Helsingin Yliopisto. Siihen on kuitenkin historialliset syyt.

Konferenssin ajankohta on mielenkiintoinen, sillä tänä vuonna eurooppalaisella tasolla on keskitytty ikääntymisen ongelmiin ja täällä aiheena on nuorisotutkimus ja nuorisoon liittyvä tematiikka. Ja uudelleen toivotus Riikaan ja sen kevääseen saapumisesta.

Seuraava puhuja Vineta Porina puhui latviaksi, sillä häen puheenvuoronsa käsittelee ainoastaan Latviaan liittyvää problematiikkaa. Hän on kansanedustaja ja  Koulusta, kulttuuria ja tiedettä käsittelevän valiokunnan varapj

Diāna Sīmansone (Ministry of Education and Science)

Toivotti tervetulleeksi osanottajat tähän tapahtumaan, jossa on siis mukana tutkijoita, kansalaistoimijoita sekä poliittisia päätöksentekijöitä. Tämä päivä on myös kansainvälinen lastensuojelun päivä ja sillä tavoin tapahtuman järjestäminen osuu oikeaan kohtaa. Esittää osanttajille ksmyksen tai haaseen keskusteluihin: uskotteko todella nuorisdopolitiikan saavan aikaan muutoksia ja minkälaisella aikavälillä. Olennainen osa nuorisopolitiikkaaa Latviassa on kansalaisten tekemä vapaaehtoistyö.

Ilze Trapenciere (University of Latvia Institute of Philosophy and Sociology)

Toivotti myös tervetulleeksi ja luonnehti tilaisuutta kolmikulmioksi, jossa alhaalla ovat tutkijat ja poliittset päättäjät ja yläkulmassa kohde (nuoriso). Esitteli myös esillä olevan näyttelyn ja siihen liittyvän kilpailun, samoin tapahtumaan liittyvät dokumenttielokuvat, huomisaamun erityisluennon (valitettavasti venäjäksi) ja toivotti kaikkien asennoituvan tapahtumaan mahdollisuutena:

Kaikki muut avajaisten puheenvuorot Vineta Porinan puheenvuoroa lukuunottamatta pidettiin kaksikielisinä (latvia ja englanti)

PLENARY SESSION, The Big University Hall (in Eglish), Chairs: Ilze Trapenciere un Ilze Koroļeva

Hans-Joachim Schild: Knowledge transfer in the field of youth – linking policy making, youth work practice and knowledge

Euroopan neuvoston asintuntija, joka sanoi lähestyvänsä nuorisopolitiikkaa eurooppalaiselta tasolta. Eurooppalaisella tasolla sekä komissio että Euroopan Neuvosto tähtäävät samaan ja siksi niiden välillä on jatkuva vuoropuhelu.

Keskeistä on : mitä nuorisopolitiikka on nykyään ? Mitkä ovat haaasteet. Itse ei meilellään puhu politiikasta vaan käytänteistä (practicies) ja sitä kautta korkeintaan voidaan lähestä termä nuorisopolitiikka.

Miten kokemusta saadaan kulkemaan eteenpäin (välittymään) on toinen keskeinen asia ja mm. 2013 järjestetään asioista kesäkorkeakoulu. Välittymisessä on myös keskeistä asioiden ja tietämyksen siirto eri maiden välillä (Euroopan neuvoston jäseniä n. 50  maata). Tätä tarkoitusta varten hän järjestää vuosittain noin 30 henkilön tapaamiset, joissa kokemuksen vaihto esim. formaalin ja non-formaalin oppimisen keinoista ja välineistä voi tapahtua. Lisäksi he ylläpitävät eri alojen ensiantuntijaverkostoja ja tukevat niiden toimintaa

Keskeisintä kuitenkin on kuinka kokemus ja tietämys ja osaaminen siirtyy poliittiseen päätöksentekoon. Euroathan tuotaa numeraalista dataa, mutta sen lisäksi on tuotettava laadullista dataa päätöksenteon tueksi. Tehtävää on toki paljon ja datan päivitys on aina ja jatkuvasti paikallaan. Vaatii päätöksentekijöiltä sitä, että huomioivat tukimustuloksia päätöksenteossa. Samalla esittää, että polittisenpäätöksenteon ja valmistelun tulisi tapahtua jollakin tavoin osallistavilla menetelmillä.

Helena Helve: Equal opportunities and risks of exclusion in education and in the labor market: Work transitions, values and future orientations of young Finns

Tampereen yliopistolta ja vierailijana useissa eri yliopistoissa kuten myös Latviassa ensimmäisen kerran jo  21 vuotta sitten. Myös akatemian tutkimusryhmän johtaja.

Esityksesssään keskityy eurooppalaiseen  teitämykseen nuorison tilanteesta ja viimeisemmästä tutkimuksesta Suomessa. Eurooppalaisella tasolla keskeisintä ja ongelmallisinta on siirtymminen työelämään  EUn aluelleella noin 100 miljoonaan 15-24 vuotiaita. noin 1/3 eivät ole koulutuksessa, töissä ja työn löytäminen ai saaminen on vuosi vuodelta vaikeampaa. 20 % nuorista on köyhyyden ja sosaalisen syrjäytymisen partaalla. Kuinka tuossa tilanteessaa voi siirtyä lapsuudesta aikuisuuteen tai koulusta työelämään. 

Esittää eurooppalöaista tilastotietoa nuorisotyöttömyyden kehittymisestä ja selvä huomio on, että maissa, joissa toteutetaan selkeää nuorisopolitiikkka nuorisotyöttömyys on allhainen esim, Saksa tai Hollanti.

Suomen osalta huomautaa, että meillä työttmyys näytyää olevan "periytyvää ja siitä syystä  vähemistä ei tunnu tapahtuvan.

Esitteli oman tutkimusryhmänsä työtä ja siinä käytettyjä metodeita ja lupasi toimittaa kirjan kaikille niille, jotka sitä toivovat.

Kertoo suomalsien korkeakouluopiskelun ja opiskelijoiden erikoispiirteitä mm. välivuosien pitäminen, usein myöhäinen siirtyminen korkeakouluopiskeluun. Esitteli myös oman on-line surveynsä tulokset, jotka kertoo opiskeluaikaisesta työnteosta. Joillakin saattanut olla jopa 20 eri työnantajaa. Tutkimukseen kuuluu myös erkittävät asit työnekemisessä ja yksi yllättävä tulos on, ettähyvin moni kokeee oman työnsä merkityksellseksi ja sitä ei suinkaan tehdä palkan takia. Yksi huomio on myös valmius lähteä työskentelemään oman maansa rajojen ulkopuolelle. Lähes puolet suomalsista opiskelijoista tekee ttyötää opiskelöujensa ohessa ja se on tosiasia, jota politiikot  eivät halua nähdä pyrkiesssään nopeuttamaan valmistumista. Tutkimukset osoittavat, että pätkätöillä nuorten keskuudessa nädään olevan sekä positiivisia että negatiivisia näkökulmia.

Sandra Sebre: Youth Resilience in the Global Internet Age: Psychological, Social and Cultural Aspects

Professori Latvian Yliopistolla ja keskittyy esitelmäsään internetin merkitykseen nourisolle, Esittää sen nuorisotutkimuksessa käytetyllä kasvavalla kehämallilla ja sitä kautta osoittaa, että internet kuuluu tavallla tai toisella jokaiseen kehän vaiheeseen sisimmltä kehältä aina uloimmalle asti. Esittelee dataa koskein Latviaa esim. lähes joka kodissa on verkkoyhteys omassa kodissaan. Käyttötarkoitus on ensisijaisesti tiedonhaku, sosiaalinen networking ja pelaaminen. Vihamielisten viestien vastaanottaminen sekä lähettäminen näyttää levan varsin yleistä, sillä Latviassa luku vaihtelee 40- 45 % välillä.

Internet ainakin Latviassa näytää oleven keskeinen identiteetin kehittymiseen vaikuttava tekijä ja ennen kaikkea sen kautta kuinka sosiaaliset suhteet syntyvät. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että identiteetin kehittymisessä sekä pelaaminen että sosiaalisissa verkoistoissa mukana oleminen vaikuttavat hidastavasti

Esitteli kokonaisuudessaaan mielenkiintoisen tutkimuksen Latviasta , jossa keskeisintä olivat kuinka pelaaminen, social networking ja tiedonhaku näyttävät luovan arvija siten, että jokainen niistä loisi sekä positiivisia että negatiiivia arvoja. Toivottavasti saisi hankittua ko tutkimuksen

 Inta Mieriņa: Youth and political alienation in post-communist countries

Varsovan Yliopiston asiistant professor , joka myös johtaa yhtä euroopan nuevoston hanketta.

Yleisenä käsutyksenä näyttää olean politiikan vieroksnta entissä kommnistimaissa. Ninänsä uuteen sukupoleen ja heidän mahdollisuukisnsa uskotaan ja siitä odotetaan paljon, mutta toistaiseksi indikaatioita ei ole kovinkaan plajon, vaikka nyt jo voistaisiin olettaa näkyvän.

Tältä pohjalta tehtiin tutkimus, jossa mukan ensitiä kommunistimaita ja 7 länsieurooppalaista maata. Tutkimus tehtiin käyttäen kohorttianalyysiä Aineistot ovat vuosilta 1996 ja 2006. Tutkimuksen valossa läes kaikissa indiaattoreissa näyttää olevan merkittävä ero  entisten kommunistimaiden ja vakiintuneiden demokratioiden asukkaiden välillä. Tutkimus myös osoittaa, että ns. siirtymäkauden sukupolven kiinnostus politiikkaan on odotusten vaistaisesti ollut hyvin  vähäinen. Ikäryhmien välillä ei myöskään ole merkittäviä eroja. Yksi keskeinen syy on, ettei entisssä kommunistimaissa ole ollut eikä syntynyt "poliittsia taitoja"

Jokainen puheenvuoron pitäjistä  sai lahjaksi valokuvauskilpailuun osallistuneen ja plakitun kuvan

12:30 Lunch

PLENARY SESSION, The Big University Hall (in English) , Chair: Helena Helve

Tässä sessiossa käsitellään pääsääntöisesti nuorison alkoholin käyttöä ja sen estämistä. Kuuntelen sitä korvat auki, mutta hoidan tämän session aikana postiliikenteen ja ehkä myös jotain lyhyttä raportointia

Valeria Siciliano, Sabrina Molinaro; Drinking profilas among European adolecents: a  new approach

Jurgen Rehm: Burden of desease due to alcohol in adolescents and young adults in Europe

 Jón Sigfússon: Evidence based primary prevention

Discussion

14:45 Break

Rinnakkkaisistunto I. NONFORMAL EDUCATION AND YOUTH WORK, The Big University Hall (in English and Latvian), Chairs: Agra Bērziņa / Ilze Trapenciere

Pari ensimmäistä lyhyttä puheenvuoroaovat latviaksi, joten niistä ei varmaan sitten enempää

 Agra Bērziņa: Youth participation in hobby and nonformal education [LAV]

Ilze Trapenciere, Sigita Sniķere: Youth and nonformal education [LAV]

Rein Murakas, Andu Rammer: Estonian youth workers’ motivation and problems: overview of the survey results

Ovat Tartton yliopistosta molemmat, sosiologian ja sosiaalipolitiikan tiedekunnasta. Tutkimuksen kohteena oli nuorisotyöntekijöiden ammattitaito ja siitä seuraavat kouluttautumistarpeet. Tavoitteena oli siis parantaa nurisotyön laatua., Tyypillisesti nuorisotyöntekijä on osa-aikainen tai vapaaehtoinen ja työskentelee joko nuorisokeskuksisa, oppilaitoksessa, nuorisoprojekteissa. Runsaalla 20 % on nuorisotyöntekijän koulutus. Työntajista lähes kaikki pitivät onnistuneen nuorisotyön ehtona ammatitaitoa ja koulutusta alalle. Nuorisotyntekijöitä alalle vie kiinnostus nuoristyöhön, mahdollisuus vuorovaikutukseen nuorten kanssa ja mahdollisuus itseilmaisuun. , mutta erityisesti vanhemmille nuorisotyöntekijöille keskistä oli oman toimeentulonsa hankkiminen.

Työntekijöiden tyytymättömyyden syitä olivat resurssipula, palkka, ja ammmatin arvostus. .

Selvityksessä jäi tutkimatta  mm. ammattitaito, tietopohja, asenteet ja nuorisotyössä tarpeelliset henkilkohtaiset ominaisuudet. Ammatillisen koulutuksen tarvekartoitus jäi myös puuteelliseksi. Valitettavasti tutkimus on saatavilla ainoastaan eestinkielisenä

Leena Louhivuori, Antti-Veikko Salo, Ari Matinmikko, Matti Rantala :  Fair Wind -Digital Learning Environments for Youth 2009-2012

Puheeenvuoro on kokonaisuutenaan luettavissa TÄSTÄ , joten tässä ainoastaan muutama huomio presiksestä. Prsisksen oli valmistanut pääasiassa AVE Salo ja hän myös manipuloi esityksen ja Leena taas puolestaan puhui  liitteenä olevan tekstiosuuden.  Presis muodostui pääasiassa kuvamateriaaleista, joita Myötätuulihankeessa on tuoettu. Samalla prseiksess esitettiin myös ne verkko-osoitteet, joissa on esillä Myötätuuli-tuotantoa. Keskeisiä toiminta-aloja olivat verkkotyöskentely, av-studiotyöskentely, valolkuvaus, digiarkiston luominen. Tämän lisäksi toimintaan kuului kansainvälinen yhteistyö lähinnä Tallinnan ja Tukholman kanssa. 

Sen lisäksi kotimainen yhteistyö on ollut tai keskittynyt muiden ESR- hankeeiden benchmarkkaukseen. Koimaiseen yhteistyöhön on kuulunut myös tutkimustyö nuoriverkoston kanssa. Siitä julkaisut ja tutkimukset valmistuvat vuoden loppuun mennessä.

Lopuksi vielä esitettiin parin minuutin videoklippi H2T- festivaalista ja sen kierrosta pääkaupungeissa

Karen ‘t Hooft, Betty Kwagala, Anke van der Kwaak: Dance4life, dance for leadership topic: School-based programs for hiv prevention and srhr improvement: building self-esteem and leadership among youth

Karen työskentelee Amsterdamin troooppisessa instituutissa, joka on ollut mukana hankeessa Dance4Life, jossa työskennelään HIVn AIDsin ja muiden vakavien tartuntatautien ympärillä. Hnakkken keskeinen tavoite on ollut  nuorten seksuaalikasvatus ja poikeus siihen. Hanke toteutettiin Ugandassa ja Venäjllä ja osittain Hollannissa. 

Tutkimus ja toimet tehtiin monialaisissa rymissä ja tssä yhteydessä hän käsittelee ainoastaan hankeen vaikutusta osallistujien itse-kunnioituksen ja oman arvon tunnon kohoamiseen. Kohderyhmä olivaT 13-24 -vuotiaaat.

Keskeisiä tuloksia olivat: mm aids-tuntemuksen ja sitä kautta elämäntaitojen oppiminen ja sitä kautta luottamus omiin kykyihinsä (Uganda). Samankaltainen kehitys oli myös Venjällä, jossa selkeästi organisatooriset kyvyt lisäätyivät samoin kuin vastuuntunto. Hyvin mielenkiintoinen tutkimus, josta pitäis hankkia lisää tietoa. sillä tssä yhteydessä käsiteltiin vain yhtä aspektia. Lisksi tutkimuksen metodologa näyttää hyvin huolellisesti ajatellulta ja johdonmukaiselta.  Kamppanja on sanut jatkon ja on käynnistymisvaihheessa ja entistä selkeämmällä fokuksella.

ja sitten taas pari latviankielistä

Evija Rudzīte: Youth participation in practice — opportunities, application and results within the projects of the Programme «Youth in Action» [LAV] päätti vaihtaa kilelen englanniksi ja hän työskentelee Latvian Youth for ACTION - toimintaohjelmassa ja tällä kertaa aikoo keskittyä käsittelemään tuloksia ja lähestymistapaansa. Käyttää viitekehyksenä Sherry Arnsteinin malla /pyramidia (1969). Käy sitä läpi ja samalla esittää kmitä se olisi käytännössä Latviassa.. Youth in action Latviassa tarkoittaaa  muutamaaa ns. demokratiaprojekteja ja poliittisen vaikuttamisen projekteja. Nämä hankeet eivät ole ollet erityisen suosittuja Latviassa mutteivat myöskään muualla Euroopassa. Latviassa toteutettu ainoastaan 16 pientä hanketta vuodesta 2007 lähtien

Akku loppuu näköjään kohta, mutta tässä onkin jo katewttu lhes koko päivä, eli Leffasta ja sittä sitten myöhemmin tänään tai huomenna

 Aija Jaunmuktāne: Voluntary Work — Youth Possibilities [LAV] teki myös muutoksen ja vaihtoi esityskielen englantiin, vaikka presis laviankielinen, mutta valitettavasti akk vetäää viimeisiään

Discussion, good practice examples

Rinnakkaisistunto II. YOUTH HEALTH, RISK BEHAVIOUR, AND DEVELOPMENT OF ADDICTIONS, Lecture room Nr. 1. (in English), Chairs: Jons Sigussfons / Sigita Sniķere

Tämä istunto myös mielenkiintoinen, mutta vain yhteen rinnakkisistuntoon on mahdollisuus osalllistua samanaikaisesti

Rinnakkaisistunto III. CHOICE OF LIFE PATH AND LIFE STRATEGIES, Lecture room Nr. 240. (in Latvian), Chairs: Ritma Rungule / Ilze Koroļeva

Tämä istunto on kokonaan latvian kielinen, joten en osallistu tähän lainkaan, vaikka otsikkotasolla eemat näyttävät mielenkiintoisilta

17:00 Coffee break

CROSSING THE BORDERS: OPPORTUNITIES AND RISKS FROM THE DOCUMENTARY PERSPECTIVE, The Big University Hall

17.15 Screening of documentary «Is It Easy…» (in Latvian with English subtitles)
Introduction by the film director Antra Cilinska

19:30 Dinner for the conference participants (University of Latvia main building)

Lauantai 2.6. 2012

Aamupäivällä oli tapaaminen Annas 2:ssa ja siitä lisään raporttiin tarkemmin ilmeisesti vasta illalla

Annas 2 - tapaamisessa keskusteltiin yhteistyön jatkosta ja sovittiin seuraavaa:

  • he tulevat vierailulle Suomeen noin lokukuun puolessa study visitille ja konkretisoimaan jatkoa
  • Annas 2 on saanut rahoituksen Riika 2014- projektista. Siinä voitaneen tehdä yhteistyötä
  • Koulutuksellisessa yhteistyössä Annaksen toive ovat metodologiset, mutta ennen kaikkea pedagogiset kysymykset
  • H2T - tapahtuma voitaneen järjestää myös Riikassa ainakin osoittain ensi vuoden elokuvafestivaalin yhteydessä

Nyt  olen taas päässyt Yliopistolle ja aamupäivähän täällä oli ainoastaan latviaksi ja venäjäksi ja nyt iltapäivällä vaihtelevasti englanti ja latvia kokouskielinä.

Rinnakkaisistunto IV (A). YOUTH AND MEDIA: OPPORTUNITIES AND RISKS  The Big University Hall (in English and Latvian), Chair: Ilva Skulte

 Anastasia Doulkeri, Thomas Giagkoglou, George Tsakmakis, Anastasia Tsiolcha, Youth and Mass Media:Traditional and New Media in Greece

Tekee pitkän katsauksen median historiaan Kreikassa ja loppuvaiheesssa pääsee esittelemään  teknologian ja koulutuksen yhdistämistä. Siinä yhteydessä esittelee muutaman hankeen, joissa on ollut tavoitteena koululaisten tietokonetaitojen lisääminen. Lopussa esittelee viime vuodelta olevan tutkimuksen, jonka mukaan esimerkiksi 25 % nuorista käyttää  verkkoa tiedon hankintaan Kreikan taloudelllisesta tilanteesta. Sosiaalisen median suhteen  mm. FBtä kaytetään ensisijaisesti informaation hankkimiseen ja infotainmentiin (?) ja noin yksi kolmasosa käyttää sit kaveeraukseen. Lähes 60% norista käyttää FBta päivittäin. Esittää berkon vaarat aika perinteisin "ennakkoluuloin" ((henkilötietojen jakaminen, kiusaaminen, seksuaalinen hyväksikäyttö, tekijänoikeudet......... )

Elizabete Nīmane Portrait of the consumer of the mass culture and reaction of youth subcultures [LAV], valitettavasti oman kielitaito ei riitä

Normunds Kozlovskis: Youthfull social identity: Steampunk subculture

Steampunk- ajattelu tai alakulttuuri perustuu Habermansin ajatuksiin ja jollain tavalla postmoderniin ajatteluun kehityksestä, Näyttää alakulttuuria esitellessän laajan kuvaesimerkistön , jossa näkyy jonkinasteinen teknologiaihannointi, mutta menneen ajan ilmiöiden ja esineiden kautta. Olennainen siältö alakulttuurissa on, että enoligiaa tulisi hallita rationaalisesti ja näkee frankfurtin koulukunnan  voimakkaasti vaikuttaneen ilmiön kehittymiseen. Luonnehtii alakulttuuria esteettiseksi. Ilmiöön kuuluu esim. rullalautailu, parcour, surffaus, extreemit lajit......

Erittäin mielenkiintoinen sosiologinen ja samalla sosiologian suuriin nimiin perustuva lähestymistapa. Tosin vauhti ja lyhyt aika puheenvuorolle, estää nopeaa omaksumista, sillä samaan aikaa pitäisi muistaa kunkin mainitun "suuren nimen" keskeinen ajattelu.

 Ilva Skulte:Fan literature as a form of youth creative manifestation: example of www.kurbijkurne.lv [LAV]

Käsittelee latviankielisessä esityksessään www.kurbijkurne.lv - sivustoa esimerkkinä nuorten fanikirjallsuuden luovista ilmiöistä

 Jekaterina Lavrinec, Julius Narkunas: Web_0: Bringing online interaction tools to the streets

Käsittelee julkisessa tilassa vuorovaikutusta (liettuassa). Edustaa yhtä luovaa ryhmää.  Ottaaa esimerkkinä mm. padlocksit, online töskentelyn/toiminnan julkisissa tiloissa.

Muistuttaa, että on-line viestintä on vain yksi kommunikaation muoto. Haluaa nostaa esiin off-line kommunikoinnin hyvänä keinona kansalisdemokratian toteutumisesta tai sen eteenpäin viemisestä.  Hänellä oli esittelysssä laaja valikoima kuvia Vilmassa toteutetuista off-line hankeeista / kamppanjoista.

Kannattaaa kurkistaa tämän luovan joukon tekemisiä (laimikis.lt))

Rinnakkaisistunto V (A). DIFFERENT IDENTITIES OF YOUTH, Lecture room Nr. 1. (in English and Latvian), Chair: Inta Mieriņa

  •   Brigita Zepa, Jurijs Ņikišins; National identity of Latvian and Russian Youth: civic and ethnic belonging [LAV]
  •   Evija Kļave, Inese Šūpule, Civic and linguistic attitudes of minority youth in Latvia: results of comparative research [LAV]
  •   Vladislavs Volkovs, Linguistic identities of youth at today’s Daugavpils [LAV]
  •   Anna Broka: The state of young people in Latvia: are they well-beings or well-becomings?
  •   Ilona Bičevska; «15 Young By Young» — Kazakhstan

Tähän sessioon ei ollut aikaa osallistua

Rinnakkaisistunto VI. YOUTH HEALTH AND RISK FACTORS OF HEALTH Lecture room Nr. 6. (in Latvian), Chair: Ritma Rungule, Kokonaan latviaksi

  •   Ilze Trapenciere, Viesturs Šiliņš, Ilze Koroļeva, Patterns of health behaviour of vocational education students [LAV]
  •   Sigita Sniķere, Ilze Koroļeva, Prevalence of drugs and risk factors of addiction [LAV]
  •   Andrejs Ivanovs, Ieva Salmane-Kuļikovska, Irina Lucenko, Ludmila Vīksna; Scabies: analyses of the prevalence of the disease in Latvia during 2011--2012 [LAV]
  •   Iveta Briška; Awareness and consciousness of ecological risks in Latvia: Youth opinion [LAV]

14:45 Break

Rinnakkaisistunto IV (B). YOUTH AND MEDIA: OPPORTUNITIES AND RISKS , The Big University Hall (in Latvian)

  •   Silva Seņkāne: Riga street art communication: the double discourse [LAV]
  •   Oksana Žabko; Media competence of school youth: how to facilitate competent attitude towards media contents [LAV]
  •   Daina Voita; Agresivitāte kā psihofizioloģiskais fenomens,iespējamās atbalsta un korekcijas metode [LAV]
  •   Ilmārs Muuls; Broadband internet: progress or threat to the society [LAV]
  •   Jūlija Haragezova; Practice of internet use of senior grade pupils (poll at Riga upper secondary school and Olaine Upper secondary school Nr. 2 ) [LAV]
  • Karīna Ūdre: The correspondence between publications and the target audience of youth magazines [LAV]

Rinnakkaisistunto V (B). Various Youth Identities, Lecture room Nr. 1. (in English)

 Anu Heinonen: Youth, Religion And Attitudes In Latvia. Comparative Study Among University Students In 1990 And 2010

Opiskellut Latviassa ja myös asunut pitkään ja sitä kautta innostus tehdä väitöskirjaa Yliopisto-opiskelijoista Riikassa. Tällä hetkellä töissä Helsingin kaupungin Brysselin toimistossa, joka voi myös avustaa Metropoliaa tarvittaessa.

Esitteli väitöskirjatyönsä alustavia tuloksia:

  • luterilaisten määrä laskenut
  • katolilaisten määrä laskeut ja
  • ortodoksien määrä kasvanut

Opiskelijoista latvialaiset kuuluvat ensisjaisesti luterilaisiin tai katolisiin ja venäläiset ortodokseihin.

Selkeästi myös uskonnollisten määrä laskenut ja vastaavasti ateistien tai ei-uskovaisten määrä kasvanut. Asenne "perinteisiin uskontoihin on ollut  kääntymässä negatiiviseksi, kun taas "uudet" esi. harekrisna. buddhalaisuus ..... ovat saamassa jalansijaa opiskelijoiden positiivisissa asenteissa. Yhtenä esimerkkinä asennemuutoksesta on myös se, että niiden määrä, jotka eivät koskaan rukoile on ollut varsin voimakkaassa kasvussa

  Miķelis Grīviņš: Identities available and chosen by pupils at schools

Kuvasi hyvin tarkasti tutkimusaineistonsa keruumenetelmät ja keskeiset tutkimuskysymykset: Pitää itseään teoreetisena tutkijana ja siksi perustaa työnsä teorioille. Tässä yhteydessä käyttää Pierre Bourdieun ja Basil Bernsteinin luomia teorioita opettajista, oppilaista, vallasta......

Identittejä käsiteleesssän käyttää Cicourellin, Carl Wertmanin ja Andrew Pollardin, Phil Brownin tutkimustuloksia, joiden pohjalta tekee muutamia alustavia johtopäätöksiä

Nora Vanaga; Political will in elaboration of youth policies  - Ei saapunut paikalla, joten ei esitystä

 Anita Stašulāne; Youth Research in Latvia: Youth under Shadows of Totalitarianism and Populism

Esittelee  vuosi sitten alkaneen MyPlace- hankeen, joka jatkuu aina vuoteen 2015. Kesksinen siältö hankeessa on, että ääri-ilmiöt ovat euroopassa ja europarlamentin vaaleissa voimistuneet. Ne ilmiöt eivät ole uusia ja niitä on käytetty sekä hyvään että useimmiten pahaan. Latviassa  asia nähdään ensisijaisesti totalitarismin varjon kautta ja siten, että populismi on usein totalitarismin liittolainen tai osa sitä

Jokaisella eurooppalaisella maalla on omat erilaiset kokemuksensa totalitarismista ja sen käsittelystä ja ratkaisutavoista, Se on yksi keskeinen lähtökohta hankeessa ja monenlaisen kokemuksen läpinäkyväksitekeminen keskeistä toimintaa

Katso tarkemmin koko euroopanlaajuisesta hankkeesta http://www.fp7-myplace.eu/ . Latviassa on oma osuutensa siitä.

Rinnakkaisistunto VII. Youth Research Methodology, 6. auditorija (in Latvian), Chair: Aleksandrs Aleksandrovs

  •   Ieva Garda-Rozenberga, Maija Krūmiņa, Biographical interviews with late orphans: personal and emotional involvement of the researcher [LAV]
  •   Maruta Pranka, Sociological experience of youth of 70s [LAV]
  •   Ilze Trapenciere, Focus group methodology for research of orphan youth [LAV]
  •   Ilona Sidoroviča, Analyses of upbringing at special education institutions, on the basis of experience of youth with miner mental development disorders [LAV]

16:15 Coffee break

 Results of photo competition and awarding ceremony

Palkitaan valokuvakilpailun parhaat. Valokuvat ovat olleet koko tapahtuman ajan esillä ja osallistujat ovat  voineet valita 3 omaa suosikkiaan. Kuvat ovat varsin korkeatasoisia ja muodostavat erilaisia temaattisia kokonaisuuksia.. Tuomaristo oli valinnnut 3 palkittua kokonaisuutta ja kuvaajaa. Sen lisäksi osanottajat valitsivat kolme omaa  suosikkiaan. Lisäksi vielä annattiin 3 kunniamainintaa. Valitettavasti nimiä en ehtinyt tai saanut kirjattua . kaikkiaan kilpailun loppuvaiheessa oli mukana 25 kuvaajaa ja heidän kokonaisuutensa.

CROSSING THE BORDERS: OPPORTUNITIES AND RISKS FROM THE DOCUMENTARY PERSPECTIVE, The Big University Hall
 Premiere of documentary «Born in the USSR: 28 UP» in Latvia (Russian with English subtitles)
Introduction by director Sergey Miroshnichenko

Elokuvan esitteli ohjaaja ja koko dokumentti oli lätenyt liikkeelle 28 vuotta sitten venäläis-englantilaisena yhteistyönä. Alkuperäinen formaatti on brittien kehittämä (Michael Apted) ja mukanaolevat ovat jo 65-vuotiaita, kun taas tässä mukana olevat ovat 28-vuoriaita. Koko hommassa seurataan hmisten kasvua ja elämänmuutoksia 7 vuoden sykleissä 7 vuoden välein. Tässä dokumentissa aloittaneet ovat syntyneet Neuvostoliitossa ja sii9tä syystä nimi "Born in the USSR: 28 UP". Ohjaajalle henkilöt ovat olleet sankareita, jotka ovat muuttuneet ajan kulussa. Henkilöt ovat siis syntyneet entisessä Neuvostoliitossa, sen eri tasavaloissa ; nykyisin itsenäsissä maissa. Dokumentin ensiesitys Latviassa

Dokkari on aivan uusi, valmistunut tänä vuonna 2012. Kesto taitaa olla noin 100 min .Tekijäjoukko on hyvin nuori ohjaajaa lukuunottamatta hieman yli kaksikymppisiä.

Dokkariin kuuluu toinen osa, jossa Baltialla on merkittävä osuus, mutta tällä kertaa ei ole mahdollisuutta katsoa sitä. Leffa sinänsä herätti useissa läsnäolevista hyvinkin emotionaalisia ajatuksia ja muistoja ..... myös omista sankareistaan, eikä ainoastaan elokuvan  sankareista. Joten keskustelu oli varsin ptkä ja perusteelllnen

Elokuva on siis kuvattu 7 vuoden välein 7-, 14-, 21- ja 28-vuotiaina. Ohjaaja kertoi välin 21 vuotiaasta 28 olleen vaikein. Tässsä olleesta alkuperäisessä joukossa oli 18 henkilöä, joista tällä hetkellä 6 elää varsin kurjasti todella vaikeaa elämää. Sinänsä seuraava seuantavaihe tulee toteutumaan jälleeen 7 vuoden päästä ja niin pitkään kuin rahoitus löytyy ja henkilöt ovat elossa.

 Closing

Aikataulu oli jo runsaasti  viivästynyt, joten päätöstilaisuus hoidetttiin hyvin nopeasti loppuun. KIitokset sekä osallistujille että järjestäjille.ja vapaaehtoisille sekä heidät kukitettiin kielonipuin. Ja siten vielä loppuun pakollisia valokuvia.



You must log in to comment.