Error CSS Stylesheet macro - URL 'http://users.metropolia.fi/~m0702799/reititin/graffa/harmaa_ylatausta.jpg' is not on the allowlist. If you want to include this content, contact your Confluence administrator to request adding this URL to the Allowlist.

11:00-12:30

Rinnakkaisistunto 1b: Making Identity Visible   Chair: Andra Siibak

11:00-11:30

THE MAKING OF ONLINE IDENTITY: The use of creative method to support young people in their reflection on age and gender Patrik Hernwall, Andra Siibak

Esittelee hankeen , joka toteutettu Virossa ja Ruotsissa. Ollut käynnissä vuodesta 2009 ja sen keskeinen tutkimuskohde on ollut  miten identiteettiä muodostetaan  face-to-face ja on-line yhteydesä.

Keskeinen asia nuorison kanssa työskentelyssä on sukupuolen ja iän huomioiminen ja ymmärtäminen. Esimerkiksi pojat eivät saa julkaistavissa kuvissa olla liian "kauniita", sillä siitä syntyy neitimäinen mielikuva. Eli pitäisi pysyä normien mukaisessa esiintymisessä. Tämä koskee erityisesti virolaisia. Tytöillä sen sijaan sallitaan ja on hyväksyttävääkin olla seksikäs.

Tutkimukset hankeen ympärillä on tehty  luovia tutkimusvälineitä ja -menetelmiä käyttäen. Mentelmistä ollaan hyvin eri mieltä. Vastustajat pitävät  niitä naiiveina ja poliittisin statementtejä sisältävinä..

He käyttivät yhtenä tapanaan workshoppien pitämistä, jossa ensimmäinen vaihe oli piirtää kuva 10-vuotiaasta. Seuraava vaihe oli piirtää 12- vuotias ja kolmantena  vaiheenä 14- vuotias. Jokaisen kuvan yhteydessä piti kertoa mitä tämä mielikuvitushenkilö tekee ja kuinka toimii. 12-vuotias ja 14-vuotias toimivat myös verkossa ja loivat oman identiteettinsä.

Tällä tavoin kartoitetiin identiteetin syntyä ja sitä kuinka oma profiili vaikuttaa kavereihin tai kavereiden saamiseen.

Löydökset ovat mm. Nuoret dramatisoivat omia imaginaarisia hahmijaan ( tupakoiminen, ryyppääminen, huumeet, lintsaaminen....)  Kuvitteelliset hankilöt myös kommunikoivat  keskenään.
Yksi keskeinen havainto oli, että nämä kuvitteelliset henkilöt  jäivät elämään itse kokeen jälkeen.
Menetelmällä on myös rajoitteensa mm. data on hyvin monimutkaista tulkittavaksi,

Kiinnosta paperi, joka tulee lukea tarkemmin.

Kaikki materiaali on sähköisenä ainakin raportin kirjoittajalla, mutta varmasta myös jakelussa verkossa lähitulevaisuudessa.

Yksi tulkinnanvaraisista kysymyksistä on myös miksi kuvitteellisissa hahmoissa tapahtui varsin paljon muutoksia  10- , 12- ja 14 - vuotiaina. Itse he kuitenkin perustelivat sitä jonkinlaisen tarinan kertomisena. Toisaalta koska kuvat ja profiilit tehtiin n. 14-vuotiaina, siinä voitaisiin nähdä myös kuvausta siitä, mitä tuon ikäisenä olisi halunnut tehdä ja kuinka toimia.
|

11:30-12:00

PARTICIPATORY, VISIBLE AND SUSTAINABLE: Designing a Community Website for a Minority Group Amalia Georgiana Sabiescu, Matteo Agosti, Paolo Paolini
Hänen tutkimuskohteenaan oli 2 romani-yhteisöä, jotka sijaitsevat Romianian ja Moldovan rajamaastossa. Esitteli kohdepopulaationsa ( n. 1 800 henkilöä, työttömiä, kouluttamattomia ja Romaniassa merkittävä vähemmistö). He rakensivat ensivaiheessa Logical Frameworkin, jonka tarkoituksena oli loppujen lopuksi audiovisuaalisen materiaalin hankinta (tuotanto) ja verkkosivuston luominen, joka käyttäisi tuota sisältömateriaalia..
Rakensivat sivuston käyttäen Drupalia (Romani Voices)
Sinäsä tässä tekemisessä ei ole mitään uutta, muuat kuin se, että se toteutettiin vähemmistöryhmän keskuudessa. Lopputuloksena voidaan sanoa, että  pääsääntöisesti nuoret osallistui sen tuottamiseen ja työskentelyyn.
Esittää mielenkiintoisen mallin, siitä missä toteutusvaiheessa osallisvat keinot toimivat hyvin myös juurruttamisen kannalta ja siitä kuinka suuri merkitys on omistajuudella lopputuloksessa.
Tämä myös kiinnosta ja kannattaa katsoa siitä näkökulmasta, mitä mallinnusta täsä casesta tehtiin. Kuinka löydykset mallinnettiin.

12:00-12:30

CHAHTA SIA “I AM CHOCTAW” : Using Images as a Methodology for Cultural and Technological Discourse Michelle L. Kaarst-Brown, Jake Dolezal
Kyseessä on kuvien käyttö Choctaw- alkuperäiskansan parissa metodologisten keinojan kehittämiseksi.
Termi "Research Design" ja mitä se tarkoittaa on kiinnostava ja sitä ehkä voisi soveltaa opinnäyttyöskentelyyn tai menetelmäopintoihin
Koko kuvien käytön menetelmä oli se, että pilotissa jaettiin perheille kameroita ja heidän piti ottaa kuvia siitä mikä on Choctaw:ta ja mikä ei.
Kuvia siirrettiin verkkoon ja kameranäytölle.
Niistä tehtiin näyttely /kuvataulu yhteen heidän tapahtumistaan. . Vastaukset ja muu aineisto osoitti, että tämän kaltaisessa tutkimuksessa virallinen hyväksyntä on hankittava yhteisön "vanhemmilta".
Toinen keskeinen havainto oli, ettei digitaalisuus tai digitaalinen kuva-arkisto, ollut millään tavalla merkittävä, koska mm. heidän kielessään ei ole sanaa digitaaliselle eikä ole koskaan ollutkaaan ja siitä syystä sillä ei ole merkitystä

You must log in to comment.