Error CSS Stylesheet macro - URL 'http://users.metropolia.fi/~m0702799/reititin/graffa/harmaa_ylatausta.jpg' is not on the allowlist. If you want to include this content, contact your Confluence administrator to request adding this URL to the Allowlist.

konfabulaari 24.10.2012

Helsingin yliopisto, Minervatori, Siltavuorenpenger 5A, Helsinki

Konfabulaari

klo 9.30 - 10.30 Onko ilmaista lounasta?

Jere Majava, Helsingin yliopisto

Bisnes ei voi enää perustua siihen, että sille saa paljon käyttäjiä. Käyttäjillä alkaa olla oikeus tietää, mikä on palvelun bisnesmalli. Uusi aalto tulossa maksuseiniin. Hesari on esim. alkanut tehdä joitain rajoitteita. Jere Majavan mukaa sisältöjä ei voi pian enää myydä.
Lahjataloudessa luodaan moraalinen velvoite kontribuoida jotain. Talkootyössä on erilainen meininki.
Freemium webin versio sisääheitolle. Majava tykkää siitä paljon, mutta se ei ole ongelmaton. Maksullinen tarjoaa lisäarvoa mutta voi pilata ilmaisen version. Ilmaiset käyttäjät ovat hyödyllisiä maksullisillekin palveluille.

Majava pohtii, miksi verkkomainonta on vielä niin iso bisnes. Miksei valtavirtaa ei ole vielä se, että joku ohjelma plokkaa mainokset tai ainakin törkeimmät mainokset pois.

Helsingin yliopiston opetusteknologiakeskus on alkanut suositella opettajille joitain ilmaispalveluja, koska nämä käyttävät joka tapauksessa jotain. Freemium-palveluita kannattaisi Majavan mukaan suositella yleensäkin oppilaitoksissa. Suositeltavat ovat Prezi, Yammer, Vimeo ja Twitter.
Ovatko mainokselliset palvelut organisaatiolle ongelmallista? Yleisöstä, yliopiston edustaja: Tuntuu vaikealta, että facebookin lisäksi tiedotus täytyy laittaa intraan tms. Toisaalta opiskelijaa ei voida pakottaa liittymään facebookiin.
Petri Silmälä Metropolia Ammattikorkeakoulusta ei suosi, että viesti olisi pelkästään facebookissa tms.
Majava: Käyttäjäehdot, esim dropbox on preemium-palvelu, luottamus on eri tasoa käyttäjän ja palveluntarjoajan välillä verrattuna esim. facebookiin.

Majava esitteli join.app.net --palvelun.
Palvelut, jotka olisivat käyttäjille ja organisaatiolle hyödyllisiä. Tämä ei ehkä ole sellainen.

trello.com, projektinhallintaohjelma, täysin ilmainen, ei mainoksia. Kysymys kuuluu, milloin palvelun kehittäjät alkavat tehdä rahaa, mitä tuotteelle tapahtuu, muuttuvatko perusominaisuudet. Näin kävi divr.it -palvelulle. Muuttui freemium-malliksi, osa ominaisuuksista muuttui maksullisiksi.

Pitäisikö käyttäjillä olla oikeus jo heti alussa tietää, mikä palvelun bisnesmalli on? kysyy Majava. Tätä ei ole vielä vaadittu paljon verkossa.
Mitkä ovat mainosten hyvät puolet?
Sellainen mielentila, jossa mainokset eivät haittaa, onko ratkaisu? Mainosten häiritsevyys – onko lopulta vain asennekysymys? heitetään yleisöstä kysymys.
• freemium: Mä myyn, sä ostat
• mainonta: perustuu mainontaan
• lahjatalous: luo tiukempaa sosiaalista fabriikkia, luodaan tiukempaa yhteyttä käyttäjän ja palveluntarjoajan välille.

klo 10.30 - 11.30 Verkon yhteisöpalvelut oppimisen välineenä

Petri Silmälä, Metropolia Ammattikorkeakoulu

Ryhmät ja sivut on kokemattoman opettajan olennaista erottaa.
Koostajat ovat hyviä. Idea: se kokoaa yhdelle näytölle kaikkien yhteisöpalvelujen tilapäivitykset. Esim. Hootsuite mainio väline: yhdelle sivulle pystyy kokoamaan päivitykset + tavallisten webbipalveluiden päivitykset (jotka tarjoavat rss-syötteitä) Muita tweetdeck, yoono.

Yhteisöpalvelujen etuja:
• välineet entuudestaan tuttuja
• tuttu käyttöliittymä
• rikkovat perinteisiä opettajan ja opiskelijan rooleja, huono silloin, jos yksityiselämä sekoittuu siihen. Luokkahuoneympäristön kaavan sekoittajana hyvä.
Koululaiset monopolisoi sosiaalisen median välineet itselleen. Heistä opettajilla ja vanhemmilla ei ole asiaa tänne.
Positiivisessa mielessä reviirin jako on tarpeen. Esim. Metropolian opiskelijakunnan tykkäyksiä on tuplasti enemmäön kuin virallisella sivulla.

Käyttökokemuksia: sosiaalialan opiskelijoiden ryhmäytyminen facebookissa 2010. Käyttökokemus polarisoitui eli tykkääjiä ja vihaajia oli paljon, välimuotoja oli vähän.

Silmälän mukaan facebook sopivat toissijaiseksi oppimisympäristöksi, virallisen oppimisympäristön tueksi.

Facebookin vaikutus kk-opiskelijoiden oppimistuloksiin – tutkimustuloksia
vähentää jonkin verran opintojen keskeyttämistä
Reynol Junco, Cotten

vähän tutkimusta ja tulokset vaihtelevat
linkkejä jakavat ja ystävien tilapåivityksiä tarkastavien opiskelijoiden oppimistulokset parempia kuin omien tilapäivitksen tekemiseen keskittyvien.
Toisaalta toisissa tutkimuksissa on huomattu ettei facebookin käytöllä ja oppimistuloksilla ei ole yhteyttä.

Kulttuurimuutoksen hallinta
Vaihtoehtoja:
• pakottaminen: oppilaitos edellyttää palveluun rekisteröitymistä. < ei mahdollista
• välimuoto: rekisteröitymättömille vaihtoehtoiset kanavat
• valitaan muut työkalut: yhteisöpalvelujen käytöstä pidättäydytään

  • No labels
You must log in to comment.