You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 13 Next »

Koosteinen toteutus

Määritelmä

  • Koosteinen toteutus on joissain koulutusohjelmissa (esim. ne elokuvaopinnot) käytössä oleva tapa niputtaa saman (koosteisen) toteutuksen alle useita eri opintojaksoja ja sitä kautta niille kohdistuvia arviointeja.
  • Koosteisessa toteutuksessa opiskelijat osallistuvat samalle koosteiselle toteutukselle, mutta saavat suorituksen eri opintojaksolta ja eri laajuuksin.
    • Esim. yksi toteutus, jonka kautta eri opiskelijat saavat lopulta suorituksen eri opintojaksoilta. Elokuvatoteutuksessa esim. opiskelija1 saa suorituksen opintojaksolta ”valosuunnittelu” ja opiskelijat 2 ja 3 saavat suorituksen opintojaksolta ”Käsikirjoitus” – en tiedä onko mielekästä tehdä noista valosuunnittelusta sekä käsikirjoituksesta erikseen toteutusta jotta arviointi voitaisiin tehdä vai voisiko tuossa tapauksessa suorituksen kirjata suoraan opintojaksolle ja viitteeksi suoritukseen jää koosteinen toteutus eikä ko. opintojakson toteutus. (jotenkin pitäisi tallentaa suoritukselle tieto, että suoritus on annettu nimenomaan koosteisen toteutuksen kautta jotta ei sekoittuisi normaaleihin toteutuksen kautta annettuihin suorituksiin?). 

 Työnkulku 

  • Opettaja luo (Pepissä jossain kohdin) koosteisen toteutuksen nimeltä Elokuvaprojekti ja
    • liittää siihen X kpl opintojaksoja (ei siis toteutuksia) -> ”käsikirjoitus” ja ”valaistus” –nimiset opintojaksot + montako paikkaa per opintojakso voi osallistua esim. 2 käsikirjoitus -opintojaksoon ja 1 valaistus –opintojaksoon
    • täyttää muut toteutuksen tiedot (pääpiirteissään samat kuin normitoteutuksella)
    • julkaisee koosteisen toteutuksen (oma toteutustyyppinsä)
    • liitää siihen kalenterimerkintöjä (lukkari)
  • Opiskelija ilmoittautuu koosteiselle toteutukselle
    • Opiskelija esim. Pakissa katsoo, että minulla on suorittamatta käsikirjoitus -opintojakso -> siihen liittyen näköjään järjestetään tuollainen elokuvaprojekti, ilmoittaudun sille ja ilmoitan minkä opintojakson valittavista opintojaksoista (käsikirjoitus, valaistus) aion suorittaa. Vaihtoehtoisesti opettaja ilmoittaa opiskelijan koosteisen toteutuksen ”opiskelijat” –välilehdellä ja kertoo mitä opintojaksoa opiskelija ko. koosteisella toteutuksella suorittaa.
  • Koosteinen toteutus järjestetään (Elokuvaprojekti) ja tämän jälkeen arvioidaan
    • Huom. arvioinnin yhteydessä on näytettävä selkeästi, miltä opintojaksolta kukakin opiskelija on saamassa arviointia, eli rivikohtaisesti näytetään ko. opiskelijan kohdalla kyseinen opintojakso. Lisäksi koosteisellakin toteutuksella voi olla osa-arviointeja aivan kuten millä tahansa toteutuksella.
    • Arvioinnin linkitys ko. koosteiseen toteutukseen (normaali toteutuslinkitys) sekä opintojaksoon kuten normaalisti -> ehkä joku flag –että kyseessä on koosteisen toteutuksen arviointi – tosin se kyllä löytyy toteutuslinkityksenkin kautta katsotaan toteuttamisen yhteydessä…
  • Opiskelijan suoritusotteella näkyy normaali suoritus opintojaksolla (vaihtoehtoisen nimen tuki toki)
    • Mietittävä näytetäänkö toteutuksen nimi ”Elokuvaprojekti” vai opintojakson nimi ”Käsikirjoitus”…

 

Toteutuksen esiehto

  • Peppiin pitäisi tehdä tuollainen opintoelementti kuin koosteinen toteutus + sen luominen.


HUOM!

Tulee ratkaista koostuuko koosteinen toteutus yhdestä toteutuksesta, johon liittyy monta opintojaksoa, vai luodaanko jokaisesta opintojaksosta koosteisella toteutuksella monta toteutusta, jotka liittyvät toisiinsa ja joita itseään ei voi muokata vaan tiedot haetaan yhdeltä "äiti/vanhmepi" toteutukselta, joka määrittelee lapsien tiedot. "äitiä/vanhempaa" kutsutaan koosteiseksi toteutukseksi. Huomioitavaa kuitenkin on, että jälkimmäisessäkin tapauksessa tehtäviä on vain yhden kerran kerran ja ilmoittautuminen tapahtuu "yhteen" ilmiöön.


Miksi koosteisia totetuksia luodaan - mitä tällä ratkaistaan?

Koosteisia toteutuksia luodaan, jotta voidaan tarjota opiskelijalle mahdollisuus suorittaa yhden projektin tms. avulla eri opintojaksoja tai niin, että projektiin osallistuvat opiskelijat voivat suorittaa monta opintojaksoa saman projektin sisällä. Pääsääntöisesti näistä kahdesta tapauksesta ensimmäinen on käytetympi. Projektilla tässä ei tarkoitata välttämättä projektia vaan opetusmenetelmäsarjaa, jonka avulla opiskelijat voivat saada erilaista osaamista mutta kuitenkin suorittaa HOPS:nsa kuuluvia opintojaksoja yhden opetustapahtumasarjan avulla. Koska opetustapahtuma järjestetään tietyn "sateenvarjon" alla ei haluta perustaa montaa toteutusta, koska asioita hallinoidaan tämän yhden "sateenvarjon" näkökulmasta.



idKäyttäjätarinaKuvausHuomiot
1Koosteisen toteutuksen luominenVuosisuunnittelijana haluan luoda vuosisuunnittelussa toteutuksen, joka koostuu monesta opintojaksosta. Kerron järjestelmälle että haluan luoda koosteisen toteutuksen "Ryhmät & OPS välilehdellä". Järjestelmä antaa minulle modaalin, johon voin syöttää opintojaksoja ko. OPS:n sisällöstä, joista koosteinen toteutus luodaan. Koosteinen toteutus sisältää kaikki toteutuksen tiedot, kuten normaali toteutus, mutta siihen liittyy monen opintojakson kuvaukset. Koska toteutuksen tunnukseen on aina kytketty opintojakso ja juokseva toteutusnumero, ei tässä tapauksessa voida liittää tunnukseen kaikkia toteutukseen sisältyviä opintojaksoja. Toteutukselle generoidaan oma tunnus ja toteutusnumero.Vuosisuunnittelussa tulee näyttää erilaisella palkilla ne opintojaksot, jotka liittyvä samaan toteutukseen. Ts. tällä hetkellä yksi palkki edustaa yhtä toteutusta ja koosteinen toteutus luo tähän poikkeuksen. Yksi palkki edustaa yhtä toteutusta, mutta voi esiintyä monen opintojakson kohdalla. Muokatessa yhtä "palkkia" hän muokkaa kaikkia niitä palkkeja/opintojaksoja, joihin toteutus liittyy.
2Koosteiselle toteutukselle ilmoittautuminenOpiskelijana haluan etsiä totetuksia, joiden avulla saan suoritettua opintojaksoja. Opiskelija etsii toteutuksia samaan tapaan kuin muutoinkin. Hakuja tulee järjestelmissä muuttaa kuitenkin niin, että haettaessa opintojakson sisältyvällä tiedolla (esim. tunnus tai nimi) tulee koosteisen toteutuksen (joka liittyy haettavaan opintojaksoon) löytyä hauissa. Hakutuloksissa kerrotaan, että tällä koosteisella toteutuksella voi suorittaa kyseisen opintojakson. HUOM! Esim. Ehops välineessä pitää ilmoittautumisissa näyttää ne koosteiset toteutukset, jotka liittyvät opintojaksoihin, joita opiskelija on HOPS:nsa liittänyt ja kertonut suorittavansa niitä. Opiskelija ilmoittautuu toteutukselle ja kertoo samalla mitä opintojaksoa hän koosteiselle toteutuksella erityisesti haluaa suorittaa. Opiskelijan kertoo ainoastaan toivomuksen. Hän ei voi olla varma voiko suorittaa kyseisen opintojakson ennenkuin ilmoittautuminen on käsitelty. 
3Koosteisen toteutuksen arvioiminenKoosteinen toteutus eroaa arvioinnissa siinä, että opiskelijalle merkitään mistä opintojaksosta koosteisen toteutuksen sisällä suoritus annetaan. Lisäksi opiskelijalla voi olla monta suoritusriviä, jos hän suorittaa koosteisella toteutuksella useamman opintojakson. (Huom. onko tämä kohta tarpeellinen vai syntyykö tästä jo liian joustava tapa kirjata suorituksia?) 


  • No labels
You must log in to comment.