You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Current »

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Joka kymmenes nainen sairastuu siihen elämänsä aikana. Rintojen kuvantamisen tärkein syy on rintasyövän etsiminen.

Rintojen kuvausta varten on kehitetty oma matalaa jännitettä eli pehmeitä säteitä käyttävä laite, jolla tehtyä kuvausta kutsutaan mammografiaksi. Kuvauslaitteella rinta puristetaan ohueksi, jolloin tarvitaan mahdollisimman vähän röntgensäteitä ja rinnan sisäiset rakenteet erottuvat paremmin. Rinta koostuu rasvakudoksesta ja rauhaskudoksesta ja nämä saadaan hyvin erottumaan toisistaan röntgenkuvassa. Rinta kuvataan vähintään kahdesta suunnasta, koska kun kuvaus suoritetaan kahdesta eri suunnasta löydetään selvästi enemmän (10-25%) rintasyöpiä ja nimenomaan pieniä alle 1cm läpimittaisia kasvaimia, joiden hoitoennuste on hyvä. Tutkimuksen herkkyys on parempi. Tämän lisäksi voidaan ottaa kohdennettuja kuvia epäilyttävästä alueesta tai tutkia myös muita rinnan muutoksia, kuten kystia.

Kuvauksessa käytettävä röntgensäteily on ionisoivaa säteilyä, joka voi aiheuttaa säteilyhaittoja, mutta yhden kuvauksen tuottama säteilyannos on hyvin pieni. Jos mammografiakuvauksessa nähdään epäilyttävä löydös, jatkotutkimuksena yleensä otetaan rinnasta ohut- tai paksuneulanäyte.

 

Seulonta

Mammografiaseulonnassa kuvataan oireettomia naisia, pyritään havaitsemaan poikkeavia muutoksia, jotka herättävät epäilyn mahdollisesta pahanlaatuiseta muutoksesta. Seulontakuvien perusteella osa kutsutaan varmistustutkimuksiin (kliininen mammografia).

Rintasyöpäseulonta mammografian avulla ehkäisee 40–74-vuotiaiden naisten rintasyövästä johtuvia kuolemia. Mammografiaseulonnat aloitettiin Suomessa vuonna 1987, ja Kansanterveysasetuksen (1992) mukaan kuntien täytyi järjestää maksuton seulonta kahden vuoden välein 50–59-vuotiaille naisille. Vuoden 2007 alussa astui voimaan uusi Valtioneuvoston asetus seulonnoista (1339/2006), jolla laajennettiin maksuton rintasyöpäseulonta ikäluokkiin 50–69 vuotta. Suomessa kutsuttiin viime vuoteen asti seulontatutkimuksiin vuosittain noin 200 000 naista, joista yhdeksän kymmenestä osallistuu. Seulontaan osallistuneista naisista jatkotutkimuksiin kutsutaan noin 3–5 prosenttia, mutta rintasyöpä todetaan lopulta vain alle 0,5 prosentilla. Rintasyöpäseulonnoissa löydetään Suomessa vuosittain noin 600–800 syöpätapausta, joista lähes 70 prosenttia on pieniä ja paikallisia.

 

Mammografialaite

Mammografiassa käytetään erityisesti rintojen kuvaukseen suunniteltua pienienergiaista säteilyä tuottavaa röntgenlaitetta. Keskimääräinen efektiivinen säteilyannos on noin 0,2 mSv kuvausta kohti. Mammografia vaatii oman erityislaitteistonsa, jotta kuvan resoluutio olisi riittävän hyvä. Laitteet käyttävät matalaa jännitettä (25–30 kVp), korkeaa virtaa (yli 80 mA) ja liikkuvaa hilaa. Mammografiakuvauksissa käytetään omia erityisfilmejä, yksiemulsiofilmejä, jotka tuottavat hyvän kontrastin ja resoluution.

Röntgenkuvauksissa on siirrytty analogisesta tekniikasta eli filmeistä viime aikoina yhä enemmän digitaaliseen kuvantamiseen, jolla on monia etuja filmeihin verrattuna. Mammografian korkeista kuvanlaatuvaatimuksista johtuen se on viimeisiä kuvauksia, joissa käytetään edelleen analogista tekniikkaa. Digitaalitekniikka on kuitenkin kehittynyt niin, että sen kuvanlaatu on mammografioissakin nykyisin yhtä hyvä tai parempi kuin perinteisen filmin. Mammografiakuvauksissa ollaan siirtymässä käyttämään suoradigitaalisia kuvantamislaitteita.

Maailman mammografialaitteista 90 prosenttia käyttää edelleen filmiä. Yhdysvallat on digitalisoinnin edelläkävijä. Siellä lähes 20 prosenttia kuvantamislaitteista käyttää digitaalitekniikkaa. Suomessa suoradigitaalisia mammografialaitteita on vasta muutama. Digitaalisen kuvantamisen etuja ovat pienempi säteilyannos ja kuvan parempi tarkkuus.

Säteilyturvakeskus on julkaissut vuonna 2001 ohjeen mammografialaitteista ja niiden käyttöä koskevista säteilyturvavaatimuksista.

Lähteet

http://en.wikipedia.org/wiki/Mammography

http://fi.wikipedia.org/wiki/Mammografiaseulonta

http://www.terveystalo.com/fi/Palvelut/Tutkimukset/Mammografiatutkimus/Mammografiatutkimukset/Kysymyksia-ja-vastauksia-mammografiasta/

http://www.terveystalo.com/fi/Palvelut/Tutkimukset/Mammografiatutkimus/Mammografiatutkimukset/

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=snk04100

http://www.sry.fi/index.php?81

http://www.cancer.fi/syovanehkaisy/joukkotarkastukset/rinta/suomessa/

https://www.mehilainen.fi/lue-terveydesta/rintojen-tutkimus?loc=40

 

 

 

 

  • No labels
You must log in to comment.