MRI:n kuvanmuodostuksessa käytetään Fourierin muunnosta. Sen avulla voidaan erotella eri taajuudella olevia sinimuotoisia signaaleja toisistaan. Kehon eri kohtien lähettämät eritaajuiset signaalit saadaan näin eroteltua , joilloin voidaan nähdä mikä kohta lähettää mitäkin signaalia.

Ilkka Tolosen harjoitustyössä on varsin havainnnollistavat kuvat Fourier -muunnoksen toiminnasta:

"Oheisissa kuvissa (kuvasarja 6) näkyy kuvanmuodostus Fourier- muunnoksella kokonaisuutena ja havainnollisuuden vuoksi yksinkertaistettuna. Ensimmäisessä kuvassa näkyy koko mittausdata, joka on kerätty erääseen aivoleikkaukseen liittyen. Vaakarivit ovat eri ajanhetkillä tehtyjä peräkkäisiä mittauksia (y- suunta) ja kukin vaakarivi on yksittäinen signaali, jossa on summautuneena kehon eri kohtien lähettämiä erisuuruisia ja eritaajuisia radioaaltoja. Toinen kuva saadaan, kun ensimmäiselle kuvalle suoritetaan Fourier- muunnos pystyriveittäin ja kolmas ja lopullinen kuva saadaan, kun toiselle kuvalle tehdään Fourier- muunnos vaakariveittäin.

Kuvasarja 6. Kuvanmuodostus Fourier -muunnoksella"

 

MRI:ssä siis käytetään Fourierin muunnosta, koska kehon lähettämät eritaajuiset signaalit saadaan helposti eroteltua toisistaan sen avulla.

 

LÄHTEET

Luonnontieteet tietoyhteiskunnassa, Ilkka Tolonen, harjoitustyö 2005:

 http://www2.it.lut.fi/kurssit/05-06/Ti5310000/esitykset/Luonnontieteet_tietoyhteiskunnassa_harkka.pdf

  • No labels
You must log in to comment.