Yhteiskirjoittamisen pedagogiikka

Yhteiskirjoitus tarkoittaa sitä, että useampi henkilö työstää verkossa samaa dokumenttia usein samaan aikaan. Menetelmää kutsutaan myös wikiksi. Pedagogisessa mielessä yhteiskirjoittaminen mahdollistaa yhteisen tekijyyden ja vertaispalautteen opiskelijoiden kesken. Käyttökelpoisiin yhteiskirjoittamisen sovellusalueisiin kuuluu esimerkiksi yhteisesti työstetyt luentomuistiinpanot. Menetelmä sopii myös ryhmätöiden tekoon. Erityinen hyöty wiki-menetelmästä saadaan irti silloin, kun opiskelija kirjoittaa lopputyönsä alkuversioita yhteiskirjoitusalustan työtilaan, jonka hän jakaa ohjaajansa kera. 

Parhaiten yhteiskirjoittaminen onnistuu välineillä, jotka tukevat samanaikaista tiedoston muokkaamista. Niistä johtavin on Google yhtiön Docs. Kilpailu alalla tiivistyy, sillä Microsoftin Word Online on kehittynyt eteenpäin 2010-luvun jälkipuoliskolla. Metropolian käytössä oleva Confluence on wikin omaa merkintäkieltä käyttävä projektiviestinnän alusta.

Katso ideoita vaikkapa sulautuvan oppimisen tai yhteisöllisen oppimisen käyttämiseen opetuksessa OMAsta, Digitaalisaatio-sivustolta.

Pilvitallennus sopii rajat ylittäviin opiskelutilanteisiin

Pilvitallennuksessa tiedosto varastoidaan palvelimelle, joka sijaitsee fyysisesti ja hallinnollisesti oman organisaation ulkopuolella. Pilvitallennuksesta on kyse esimerkiksi silloin, kun suomalaisen korkeakoulun opettaja tai opiskelija lataa tiedoston yhdysvaltalaisen palveluntarjoajan verkossa tarjoamaan tilaan. Pilvitallennustilaa tarjoavat Google Driven lisäksi Microsoftin Microsoft Onedrive.

Pilvitallennus on varteenotettava vaihtoehto silloin, kun opiskelutilanne ylittää maantieteellisiä tai organisatorisia rajoja. Tällaisia ovat esimerkiksi oppilaitoksen ulkopuolisille asiakkaille järjestettävät opiskelupalvelut. 

Joissakin tapauksissa tietosuoja- ja tietoturvavaatimukset voivat rajoittaa aineistonjakoa pilven kautta. Silloin on turvauduttava

Tietoturvaan ja tekijänoikeuksiin liittyviä kriittisiä erityiskysymyksiä  

Tiedostojen tallentaminen pilveen ja jakaminen siellä ei ole aivan ongelmatonta. Organisaatioilla on yleensä sisäiset säännöt, joiden mukaan esimerkiksi Google Workspace for Educationin tai Microsoft Office 365 Educationin sovelluksia käytetään. Metropoliassa jokaisen käyttäjän on hyväksyttävä pilvisäännöt (sisäverkko) ja noudatettava niitä. 

Kolmansien osapuolien tarjoamien tietoteknisten palvelujen käyttäjiksi ei ole yleensä pakko rekisteröityä, ellei halua. Politiikka vaihtelee organisaatioittain. Rekisteröitymishaluttomat pystyvät harjoittamaan yhteiskirjoitusta vaihtoehtoisissa palveluissa. Niihin kuuluu Etherpadin pohjalle tehty Muistio, joka ei vaadi käyttäjäprofiilin tekoa.

Ulkopuolisten tietoteknisten palvelujen käyttöön liittyy myös tiedon omistajuuteen, tekijänoikeuksiin ja tietoturvaan liittyviä reunaehtoja, joihin palvelujen käyttäjän on aiheellista tutustua etukäteen.

Pilvipalvelujen tietoturvallinen käyttö.



Katso myös - Also check out

Metropoliassa käytettäviä ohjelmistoja ja järjestelmiä tietosuojastatuksineen.