Ajankohtaisia merkintöjä verkon uusista välineistä, oppimisteknologiasta, yhteisöllisestä mediasta ja mobiilipalveluista.

 


 

Sisällöt



Metropolia

Opiskelijat kaipaavat luentojen videointeja mutta se ei saa olla itsetarkoitus

Kansainväliseen ECAR-kyselyyn opiskelijoiden teknologian käytöstä ja toiveista saatiin Metropoliasta yli 600 vastausta, maailmanlaajuisesti vastauksia tuli yli 70 000. Vastausten perusteella teknologian taso Metropoliassa oli keskimäärin samalla tasolla kuin muissakin kyselyyn osallistuneissa korkeakouluissa, vaikka teknologian hyödyntäminen opetuksessa on Metropoliassa heikompaa kuin muualla. Syynä tähän eivät ole ainakaan yksinomaan opettajien teknologiset valmiudet, sillä opiskelijat kokivat ne riittäviksi. Itsensä opiskelijat arvioivat innokkaiksi ja kokeileviksi teknologian suhteen. Langattoman verkon kattavuus koettiin riittäväksi, joskin parannettavaakin on. Tärkeä löydös on se, etteivät Metropolian opiskelijat halua pelkkiä puhtaita verkkokursseja, vaan teknologian halutaan mieluummin tukevan opetusta ja kurssien olevan vain osittain online. Erittäin tärkeiksi koettiin luentojen videointi/tallenteet ja kurssien materiaalit sähköisessä muodossa, jotta opinnoissa on mahdollista pysyä mukana joustavasti elämäntilanteen mukaan. Tuloksista tiedotetaan tarkemmin myöhemmin.

Muu Suomi

Vuoden paras oppimisratkaisu on Qridi 

Keväisessä ITK2016-konferenssissa julkaistiin eEemeli-kilpailun tulokset: vuoden parhaana oppimisratkaisuna palkittiin Qridi. Tämä päätelaiteriippumaton digitaalinen arviointityökalu yhdistää monipuoliset arviointitavat, oppimisprosessin taltioimisen ja tavoitekeskeisyyden. Arviointiraati perusteli valintaa seuraavasti: "Uudenlainen lähestymistapa arviointiin mahdollistaa itse-, vertais-, ryhmä- ja huoltajien arvioinnin helppokäyttöisessä ympäristössä. Innovatiivisessa tuotteessa on valtavasti sekä kehitys- että kansainvälistä potentiaalia. Koulumaailmassa tukee oivasti osaamisperusteisuutta sekä soveltuu uuteen opetussuunnitelmatyöhön." Qridi palkittiin myös yleisön suosikkina.
E-oppimiskeskus 

Suomalainen oppimisalusta kymmenille tuhansille Australiaan

Suomalainen itse kehittämäänsä tekoälyä ja kasvatuspsykologiaan perustuvia oppimismenetelmiä soveltava Claned Group aloittaa yhteistyön suuren australialaisen oppilaitoksen kanssa. Catholic Schools Western Australiassa, CEWA:ssa, on n. 13 000 opettajaa ja yli 73 000 opiskelijaa, joille Clanedin oppimisjärjestelmä valittiin mm. sen opiskelijakeskeisyyden, kasvatustieteelliseen osaamiseen perustuvan alustan ja ainutlaatuisen analytiikan takia. Näin suuri koulutusvientikauppa on yksi suurimmista koko Suomessa tänä vuonna ja sillä vastataan koulutuksen kiihtyvään kulkuun kohti digitaalisuutta. Clanedin oppimisympäristö pääsee käyttöön CEWA:ssa vuoden loppuun mennessä. 
Tekniikka&talous

Bussi tai taksi alle,  kuljettaja puuttuu 

Suomen ensimmäiset robottibussit aloittivat liikennöinnin 16. elokuuta Helsingin Hernesaarenrannassa. Ilman kuljettajaa liikkuvat ajoneuvot on suunniteltu projektissa, johon ovat Metropolian lisäksi osallistuneet Aalto-yliopisto, Forum Virium Helsinki, Maanmittauslaitos sekä Tampereen teknillinen yliopisto. Runsas viikkoa myöhemmin eli 25. elokuuta aloitti Singaporessa koeliikennöinnin  maailman ensimmäinen ilman kuljettajaa ajava taksi. 
Metropolia 
Reuters 

Apple

iOS 10 tulee syyskuussa

Apple julkaisi kesällä iOS 10 -käyttöjärjestelmän, joka tulee suuren yleisön saataville syyskuussa 2016. Viime vuonna ilmestyneen iOS 9:n elinkaari jäänee siis varsin lyhyeksi. (blue star)
Forbes 
New York Times
Comparison of Android Nougat and iOS 10 

Siriin kolmannen osapuolen sovellukset

Apple kuulutti kesällä Siri-avustajansa iOS 10 -versioon tekemistään uudistuksista. Niitä toisin on vain yksi: järjestelmä tukee kolmannen osapuolen tekemiä sovelluksia.  Avustaja vastaa suusanallisesti esitettyihin kysymyksiin. Kehittyneimmät avustajat hyödyntävät tekoälyä. (blue star)
C-Net 

Google

Classroomiin reunahuomatuksia

Googlen Classroom uudistui elokuussa.  Oppimisympäristön kaltaisen palvelun mobiiliversiolla pystyy nyt kirjoittamaan tai piirtämään reunahuomautuksia (annotate). (blue star)(blue star)(blue star)(blue star)
Google for Education Blog 

Pisteytys Google Formsiin

(plus)  Google lisäsi kesäkuussa Forms-kyselyohjelmaansa uuden ominaisuuden, jonka turvin opettajat kykenevät pisteyttämään monivalintatehtävän vastauksia. Kun opiskelija vastaa kyselyyn ja kuittaa sen OK-napilla suoritetuksi, saa hän heti tuloksen. (blue star)(blue star)(blue star)(blue star)
Google for Education Blog

Ruudunjakoa luokassa

Google asetti saataville uuden Cast for Education -sovelluksen, jolla opettaja pystyy jakamaan näytön  luokassa. Se toimii Chromen selaimessa.    (blue star)(blue star)(blue star)(blue star)

Uusi Android Nougat jakaa näytön

Uusi Android 7.0 Nougat ~mobiilikäyttöjärjestelmä asetettiin yleisön saataville 22. elokuuta.  Oman ilmoituksensa mukaan sillä voi ajaa sovelluksia entistä tehokkaammin. Kiinnostaviin uutuuksiin kuuluu myös jaetun näytön moniajo; puhelimen tai tabletin näytöllä kykenee samanaikaisesti ajamaan kahta eri sovellusta. Päivitys saapuu ensimmäisenä Nexus-laitteille, ei tosin Nexus 5:lle eikä sitä iäkkäämmille. Nougat on kerännyt kriitikoilta suitsutusta enemmän kuin samoihin aikoihin julkaistu iOS10. Esimerkiksi Nougat'n näytönjako on maistunut tarkkailijoille. (blue star)(blue star)(blue star)
Wired 
New York Times 
Tivi 
Comparison of Android Nougat and iOS 10 

Duo: just another video call app

Google avasi kesän aikana uuden Duo-videopuhelusovelluksen. Se on saatavana Android- ja iOS 9 -sovelluksena. Moitteita  uutuus on saanut siitä, että sitä ei ole mitenkään integroitu Googlen muihin videokonferenssisovelluksiin kuten Hangoutsiin(blue star)(blue star)(blue star)
Techcrunch 

VR Daydream istuttaa virtuaalitodellisuuden mobiiliilaitteisiin

Google kuulutti toukokuussa ensimmäisestä virtuaalitodellisuuden hallintapaketistaan (tai jopa käyttöjärjestelmästään). VR Daydreamiksi ristitty kokonaisuus tuo virtuaalitodellisuuden mobiililaitteisiin. Se nojaa tehokkaaseen älypuhelimeeen, Androidin tuoreeseen Nougat-mobiilikäyttöjärjestelmään ja uuteen, käsiohjaimilla varustettuun VR-silmikkoon. VR Daydream on tulossa markkinoille syksyllä 2016. (blue star)
Techradar 
Bloomberg 
The Verge 

Microsoft

Planner, Forms ja Uutissyöte Metropoliaan 

(plus)  Microsoft lisäsi Office 365 Education ~sovelluspakettiinsa uusia palveluja kesän aikana. Niihin kuuluvat projektisuunnittelun työkalu Planner, kyselysovellus Forms (kilpailija Googlella on samanniminen palvelu) sekä syötteidenlukija (RSS-lukija) Uutissyöte/Feed. Syötteidenlukija tosin haravoi sisältöjä vain Office 365:n sisältä, eikä siten kilpaile itsenäisen Feedlyn ja muiden varsinaisten RSS-lukijoiden kera.  Metropolian opiskelijat ja henkilökunta käyttävät Microsoftin uutuksia Metropolia-tunnuksillaan. (blue star)(blue star)(blue star)(blue star)

Office Onlinen laajenne Edgeen

Microsoft julkaisi uuden, Edge-selaimeen (ent. Internet Explorer) asennettavan laajenteen Office Onlinelle. Sillä pystyy entistä jouhevammin muokkaamaan toimistosovelluspaketin pilviversion dokumentteja. Microsoft oli jo aikaisemmin julkaissut samantapaisen laajenteen Chromen selaimelle.  (blue star)(blue star)(blue star)
Office Blogs 

Onenote Class Notebookia ja Staff Notebookia käytetään 150 maassa

Microsoftin oppimisympäristön kaltaiset palvelut Onenote Class Notebooks ja Staff Notebooks nauttivat maailmanlaajuista suosiota. Yhtiön elokuussa antaman ilmoituksen mukaan niitä käytetään tällä haavaa 150 eri maassa. (blue star)(blue star)(blue star)(blue star)
Office Blogs 

Onenote Class Notebook for Macin uudet ominaisuudet

Microsoft kehitteli Onenote Class Notebookin Mac-versiota. Uudessa Onenotessa aineistojen jakelu opiskelijoille helpottuu oleellisesti. Lisäksi opettaja pystyy muun muassa kopioimaan sisältökirjastojen osioita useampaan notebookiin. (blue star)(blue star)(blue star)(blue star)
Office Blog 

Samsung

Galaxy Note 7:ään iirisskanneri, kriitikot ylistävät 

Samsung julkaisi uuden Galaxy Note 7 -puhelimen 2. elokuuta. Kojeen uusiin ominaisuuksiin kuuluu muun muassa USB Type C ~portti ja iirisskanneri. Täten puhelimen kykenee avaamaan pelkän katseen voimalla. Arvostelut ovat olleet kiittäviä; muun muassa Wall Street Journalin kriitikko ylisti Note 7:ää parhaaksi uudeksi Android-puhelimeksi.  (blue star)(blue star)(blue star)
Mobiiliblogi 
Review by the Wall Street Journal 

Kaizenan ja Classroomin suhde syvenee

Kaizenalla opettaja antaa opiskelijalle suusanallisia kommentteja Google Docsiin. Väline uudistui kesällä: siihen lisättiin synkronointi Google Classroomin kera. Kun tahdistus on päällä, ilmestyy opiskelijan Classroomiin jättämä kontribuutio samaan aikaan myös Kaizenassa. Sovelluksesta julkaistiin kesällä myös iOS-versio(blue star)(blue star)(blue star)

Read Time pitää lukujonon ojennuksessa

Read Time on uusi Chrome-selaimen laajenne, joka auttaa pitämään lukujonon järjesteyksessä. Se kertoo, kuinka kauan verkkoartikkelin lukemiseen kuluu aikaa, jolloin lukija pystyy päättämään, ottaako hän jutun asialistalle heti vai tallentaako artikkelin myöhempää lukemista varten. (blue star)(blue star)(blue star)
The Next Web 

Sähköpostiavustaja työssään 

Boomerang-yhtiö on kehittänyt kaksi sovellusta, jotka helpottavat sähköpostiviestintää. Boomerang for Gmail on Googlen sähköpostiohjelmaan asennettava lisäosa, jonka avulla sähköpostijonon tietyt viestit voi asettaa horrokseen, jolloin ne katoavat jonosta, mutta ponnahtavat uudestaan näkyville säädetyn ajan kuluessa. Responsible-lisäosa taas auttaa kirjoittamaan parempia sähköpostiviestejä. Se analysoi tekstiä reaaliaikaisesti tekoälyn avulla ja huomauttaa, jos esimerkiksi otsikko on liian epämääräinen tai teksti liian tylyä. (blue star)(blue star)(blue star)
Wired 

Wisuaalinen Wikipedia

Wikiverse on uusi sovellus, joka visualisoi Wikipediaa.  Se tekee verkkotietosanakirjan miljoonista artikkeleista 3D-esityksen, joka tosin kuluttaa tietokoneen keskusmuistia raskaalla kädellä. (blue star)(blue star)(blue star)
The Next Web
 

Uutta kirjallisuutta

Metropolian kirjaston Pinterest-tili tarjoaa katsauksen uusimpaan kirjallisuuteen verkon uusien välineiden, opetusteknologian, yhteisöllisen median ja mobiilipalveluiden alalta. 



Koonneet ja toimittaneet

Sonja Merisalo ja Petri Silmälä, Metropolian tietohallinto, yhteistyössä Metropolian kirjaston kanssa. Kiitokset: Esa Suominen, Metropolian tietohallinto. 

Kirjoita lisäykset ja korjaukset sivun kommenttikenttään. Lähetä uutisvinkit sähköpostilla osoitekaavalla etunimi.sukunimi@metropolia.fi

Seuraavat digiuutiset ilmestyvät 28. syyskuuta 2016. 

 

 

Lisää uutisia

Metropolian sosiaalisen median Twitter-tili

Faceblog-sivu Facebookissa

Upmash-sivu Google+:ssa

.

Yhteydet Metropolian tietoarkkitehtuuriin

(blue star)(blue star)(blue star)(blue star)(blue star)

Kiinteästi Metropolian tietoarkkitehtuuriin liittyvä järjestelmä tai väline, johon tallennetut tiedot pidetään Metropolian omilla palvelimilla.


(blue star)(blue star)(blue star)(blue star)

Metropolian ulkopuolinen tietojärjestelmä (pilvipalvelu), jota käytetään Metropolian käyttäjätunnuksilla.


(blue star)(blue star)(blue star)

Metropolian ulkopuolinen tietojärjestelmä (pilvipalvelu) tai laite, jossa käyttäjä luo tunnuksensa itse ja vastaa itse tietoturvasta.


(blue star)

Järjestelmä, palvelu tai laite, joka on mahdollisesti saatavana tai käytettävissä vasta sivun julkaisuhetken jälkeen.

 

.

Tärpit

(plus)

Erityisen kiinnostava, merkittävä tai hyödyllinen uusi väline tai palvelu tai oleellinen pointti (opettajan näkökulma).