You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Next »

Teollisen Internetin ja IoT:n tietoturvaan liittyvät paljolti samat tietoturvaseikat kuin perinteiseen IoT:n. Kuitenkin tarkasteltaessa teollisen internetin sovellutuksia, tulee huomioida näiden laitteiden erityisluonne eli mihin teollisen internetin sovelluksia käytännössä käytettään ja mitkä ovat niihin kohdistuvat uhat, esimerkiksi teollisuusvakoilu. Tämä on kookonaan uusi näkökulma teollisiin verkkoihin koska perinteisesti teolliset verkot toimivat kokonaan erillään ulkoisista verkoista; niillä monesti ei ollut edes IP-osoitteita mikä teki niistä varsin immuuneja perinteisen verkon tietoturva-uhille ja haasteille.

Teollisessa verkossa suojattavat asiat

Teollisessa verkossa suojaus koskee pitkälti samaa kuin perinteisessä IoT:ssäkin, tavoitteena on sekä itse verkon että laitteiden suojaus. Tietoturvaa suunnitellessa on ensisijaisen tärkeää ymmärtää käytettyjen protokollien luonne sekä niiden tarjoamat mahdollisuudet ja haasteet tietoturvan kannalta.

Perinteisesti ongelmana on ollut dokumentaation puutteet, monet teknologioista ovat olleet tiukasti kytköksissä tiettyyn laitevalmistajaan; tämä tilanne on muuttumassa, esimerkiksi Modbus:iin löytyy nykyään useita sovelluksia ja kattava julkinen dokumentaatio.

Laitetasolla taas tietoturva on pitkälti laitevalmistajien harteilla, useimmiten kyseessä on kenttälaitteet kuten PLC:t, DCS:t ja HMI:t. Suurin osa näistä laitteista käyttää jotakin yleisistä protokollista kuten Modbus, Fieldbus, Profinet jne joten itse laitteiden tietoturva liittyy osin myös protokollan tietoturvaan ja sen sovellukseen.

Teollisen internetin tietoturvariskit

Teollisessa internetissä tärkeintä on laitteiden saatavuus, esimerkiksi Stuxnet tyyppisessä hyökkäyksessä kyettiin hyökkäämään yksittäisten laitteiden kimppuun ja estämään niiden käyttö. Teollisten sovellusten suuri haaste ovat kompromissit tietoturvassa; esimerkiksi Stuxnet hyökkäyksen mahdollistivat selkeät puutteet tietoturvassa ja tietoliikenteen monitoroinnissa.

Nykyaikaista teollista verkkoa rakennettaessa tietoturvan tulee olla keskeinen lähtökohta jo suunnittelun alusta asti sillä jo itse verkon rakenne saattaa osaltaan altistaa tietoturvariskeille. Esimerkkejä verkkoratkaisuista löytyy sivulta Palomuurit osana automaation tietoturvaa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • No labels
You must log in to comment.