MRgFUS

MRgFUS eli MR guided Focused Ultrasound Surgery teknologia yhdistää MRI -kuvauksen korkea intensiteettiseen ultraäänileikkaukseen. Korkea intensiteettinen ultraäänisäde kuumentaa ja tuhoaa halutun kohteen samalla kun MRI:llä pystytään monitoroimaan tapahtuma. Leikkaus pystytään tekemään siis ilman potilaan fyysistä avaamista. 

Potilasta pystytään kuvantamaan kolmesta suunnasta ja MRI pystyy mittaamaan ultraäänen aiheuttaman lämpövasteen, jolloin säde pystytään kohdentamaan juuri haluttuun paikkaan ilman, että kohdetta ympäröivä kudos vaurioituu. Tekniikkaan käytetään lähinnä aivoleikkauksissa, mutta sitä on myös laajennettu rintaleikkauksiin, jossa kohde on syvällä kudoksessa. 

Lähde: Insightec

HCU (hand-carried cardiac ultrasound)

Kuten muidenkin sairaalalaitteiden, myös ultraäänilaitteiden kehityksessä on päästy mukaan trendiin, jossa laitteesta tehdään mahdollisimman pieni. Syyskuussa 2014 julkaistu tutkimus esittelee sydämen ultraäänitutkimukseen tarkoitetun laitteen, joka on tehty niin pieneksi, että sitä pystyy kantaa mukana. Laite on tarkoitettu ainoastaan sairaalakäyttöön ja sen pieni koko helpottaa huomattavasti laitteen siirtämistä paikasta toiseen.

Laite on nimeltään hand-carried cardiac ultrasound (HCU) ja se painaa ainoastaan 2,7kg. Kuvan muodostaminen sillä on nopeaa ja hoitohenkilökunnan ei tarvitse olla kovin kokeneita käyttämään sitä. Sillä pystyy myös suorittamaan nopeita kuvantamistoimenpiteitä ja tutkimus sen avulla kestää suunnilleen 15 minuuttia, kun normaaleilla laitteilla saattaa mennä puolikin tuntia. HCU on myös halvempi kuin tavanomaiset ultraäänilaitteet.

Laitteeseen ei kuitenkaan ole pienen kokonsa takia vielä kyetty lisäämään arkistointi tai raportointi mahdollisuutta vaan se tulee tehdä erillisellä laitteella. HCU on kuitenkin mahdollista liittää tietokoneeseen ja osassa on bluetooth -yhteys tiedonsiirtoa varten. Siinä ei myöskään ole vielä yhtä paljon ominaisuuksia, kun yleisessä käytössä olevissa laitteissa pienen kokonsa vuoksi. 

Lähde: AMERICAN SOCIETY OF ECHOCARDIOGRAPHY REPORT

Ultraäänilaitteiden käyttökohteet laajenevat

Vastikään julkaistun tutkimuksen mukaan ultraäänilaitteita voidaan käyttää tietokonetomografian apuna, sillä tutkimuksen mukaan vähemmän käytetty ultraäänitekniikka ei ole yhtään huonompi vaihtoehto munuaiskivien paikannuksessa kuin tietokonetomografia. Potilaan tullessa ensiapuun, ultraäänikuvantaminen on helpompi ja nopeampi tapa paikantaa munuaiskiviä ja ultraäänitutkimus tulisi tehdä ennen kuin potilas lähetetään tietokonetomografiakuvaukseen. Tällöin potilaan saama säteilyannos saadaan pienennettyä tai parhaassa tapauksessa jopa vältettyä kokonaan. Tutkijat eivät kuitenkaan vielä ehdota että tietokonetomografiakuvaus jätettäisiin kokonaan pois, mutta jos potilas olisi tutkittu ensin ultraäänellä, tiedettäisiin mitä etsiä.

Lähde: Science Daily

Uudet ohjelmistot muokkaavat ultraäänilaitteiden tulevaisuutta

Laitteet kehittyvät jatkuvasti, mutta niin kehittyvät myös ohjelmistotkin. Tavallisella ultraäänitekniikalla pystytään sopivan ohjelmiston kautta luomaan 3D ja 4D kuvia kuvattavasta kohteesta. Ohjelmistoilla pystytään tarkentamaan kuvanlaatua poistamalla kohinaa ja lisäämällä väriä ja tarkkuutta. Vanha mustavalkoultraäänikuva on ohjelmistojen avulla historiaa ja saadaan aikaiseksi siisti ja tarkka 3D-kuva esimerkiksi sikiöstä. Kuva pystytään muodostamaan sekunneissa ja kuvan saa muutettua 4D kuvaksi, jolloin sikiö saadaan myös liikkumaan reaaliaikaisesti. Uusia ohjelmistoja ovat nimeltään HDlive Silhouette ja HDlive Flow. 

Lähde: GE healthcare

 

  • No labels
You must log in to comment.