Hengitystieimulaitetta käytetään poistamaan limaeritettä potilaan hengitysteistä. Sairaalaolosuhteissa voidaan valita käyttöön avoin tai suljettu imujärjestelmä, mutta ylähengitysteiden imemiseen tulee käyttää aina suljettua imua. Imulaite valitaan aina tilanteen ja potilaan tarpeen mukaan. Laitteissa jotka toimivat joko verkkovirralla, akulla tai paristoilla imu aiheutetaan mekaanisesti sähkövirralla. Imun paineilma- tai injektori-imulaitteissa aiheuttaa happipulloon tai keskusilmaan yhdistetty imusäädin.

Käsikäyttöisissä imulaitteissa imu aiheutetaan pumpulla tai kahvasta puristamalla. Kontaminaatiolta potilaiden välillä monikäyttöisissä laitteissa suojaa filtteri.

Imukatetrin valintaan vaikuttavat potilaan ikä, katetrin ominaisuudet ja keinotekoisen ilmatien ympärysmitta. Katetrin ympärysmitta tulee olla alle 50% keinotekoisen ilmatien ympärysmitasta. Imeväisille imukatetrina käytetään pediatrista syöttöletkua. Lapsille käytetään koon 6-12 ja aikuisille 12-16 koon imukatetreja. Imukatetri kiinnitetään imulaitteeseen tiiviisti, jotta ei menetetä painetta imujen yhteydessä. Lapsille käytetään 80 - 120mmHg:n ja aikusille 80 – 150 mmHg:n painetta. Imuja tehtäessä noudatetaan hyviä hygieniakäytäntöjä.

Hengitysteiden imeminen tehdään järjestyksessä alahengitysteistä ylähengitysteihin. Kun imukatetri on viety syvimpään kohtaan, sen portti suljetaan ja katetri vedetään hitaasti takaisinpäin pyörivällä liikkeellä, kunnes se on ulkona potilaasta. Imukerrat tulee rajoittaa 2 -3 kertaan, jokainen imukerta saa kestää 10 – 15 sekuntia limakalvovaurioiden ja hypoksian ehkäisemiseksi. Potilaan annetaan levätä imukertojen välillä. Hengityskoneessa olevan potilaan hypoksiaa ehkäistään annostelemalla 100% happea 30 sekuntia ennen imukertaa ja 60 sekuntia imukerran jälkeen. Suljettua imua käyttäessä potilasta ei tarvitse irrottaa hengityskoneesta, jolloin ylimääräistä happeutusta ei tarvita.

Imujen välillä ja lopuksi imukatetri ja letkusto huuhdellaan imemällä fysiologista keittosuolaliuosta kupista sekä hävittämällä avoimen imun katetrit aina käytön jälkeen. Suljetun imun setti vaihdetaan 24 tunnin välein. Säiliöt ja letkustot vaihdetaan 24 tunnin välein ja eritesäiliön täyttyessä kolme neljäsosaa säiliön tilavuudesta. Yksinkertainen käsikäyttöinen imulaite hävitetään käytön jälkeen.

Sähkökäyttöisten mallien latauksesta ja sähkönsaannista on huolehdittava, mutta niissä voidaan käyttää sekä avointa että suljettua imujärjestelmää. Suljettu imujärjestelmä ehkäisee hypoksiaa, ehkäisee potilaan, hoitajan ja hoitoympäristön kontaminoitumista eritteistä imujen yhteydessä sekä suojaa potilasta. Käsikäyttöisia akku- ja paristokäyttöisiä laitteita voidaan kuljettaa mukana. Paineilma ja injektorityyppiset laitteet vievät vähemmän tilaa sairaalaolosuhteissa. Ne eivät kuitenkaan sovellu sairaalan ulkopuolisiin olosuhteisiin erityisen hyvin. Imujen toteuttamiselle ei ole ehdottomia vasta-aiheita, mikäli hengitysteiden eritteet haittaavat kaasujenvaihtoa. 

Sairaanhoitajan tulee työssään osata varata oikea imulaite riippuen potilaasta sekä hänen vastuullaan on tarkistaa, että potilaspaikalla oleva imulaite on käyttökunnossa. Hengitysteiden imeminen ei ole hätäinen toimenpide, vaan siihen tulee valmistautua huolella. Imulaitteet ovat suunniteltu helppokäyttöisiksi, mutta siitä huolimatta on tärkeää, että hoitohenkilökunnalla on ajantasainen tieto hengitysteiden imemisestä ja työpaikoilla tulee järjestää koulutusta, mikäli ohjeet muuttuvat. Potilasturvallisuuden takaa potilaan kunnollinen valmisteleminen ja hoitajan oikeaoppinen ja aseptinen työskentely.

Imulaite ja sen mukana tulevat ohjeet ovat suunniteltu huomioiden sekä potilasturvallisuutta, että laitteen käytettävyyttä. Tulevaisuudessa imulaitteita kehitetään varmasti potilailta ja hoitohenkilökunnalta saatujen palautteiden pohjalta. 


Lähteet:

http://static.ecome.fi/upload/273/K%C3%A4ytt%C3%B6ohje-Dynamic_II_AJ%20-%20suomenkielinen.pdf

Kaisa Kurvinen ja Hanna Peltonen

  • No labels
You must log in to comment.