Terveysteknologian käyttö terveydenhuollossa tulee lisääntymään räjähdysmäisesti tulevina vuosina. Laitteiden ja sovellusten käyttöä tullaan tarvitsemaan sairaalamaailmassa, mutta myös terveyden edistämisessä ja preventaatiossa. Yksittäinen ihminen voi ottaa vastuun omasta hoidostaan ja olla aktiivinen osa omaa hyvinvointiaan. Hoitoa pystytään toteuttamaan kotoa käsin langattoman tiedonsiirron ansiosta. Myös mielenterveys- ja päihdetyössä voidaan hyötyä erilaisista laitteista.

The ChemPhys patch 

 

Toimintaperiaate 

The ChemPhys patch on iholle kiinnitettävä siru, joka mittaa sekä EKG:ta, että laktaattipitoisuutta. Siru kiinnitetään iholle laastarimaisesti ja se lähettää tietoa reaaliajassa langattomasti älylaitteisiin, puhelimeen, kelloon tai tietokoneelle. Laitteen sensorit on kiinnitetty joustavalle polyesteralustalle, joka tekee siitä miellyttävän iholla. Laite on harvinainen, sillä se pystyy mittaamaan sekä elektroonisia sekä biokemiallisia markkereita toistensa mittaustuloksia häiritsemättä. EKG:ta ja laktaattia, eli maitohappoa seuraamalla saadaan tärkeää tietoa esimerkiksi urheilusuorituksen tehokkuudesta ja palautumisesta. Sirua voisi kuitenkin myös käyttää motivaattorina kaikille ihmisille ja siitä voisivat hyötyä esimerkiksi masennuspotilaat. Ajan tasalla olevaa EKG-mittausta voidaan käyttää esimerkiksi sydänsairaiden hoidossa.

 

Käyttö ja turvallisuus

Aktiivisiiru liimataan iholle ja se lähettää signaalia Blue Toothin välityksellä älylaitteeseen. Signaalin terveyttä voidaan tietysti kyseenalaistaa. Blue Tooth käyttää siis signaalia, joka kulkee radioaaltojen mukana digitaalisina signaaleina sirusta älylaitteeseen. Onko tällaisista signaaleista ihmiselle haittaa? Entäpä laitteen vedenkestävyys? Voiko laitteeseen tulla oikosulku ja voiko se vaurioittaa kehon omaa sähkötoimintaa tai aiheuttaa palovammoja? Joka tapauksessa laitteen oma sähkövirta on hyvin pientä eikä se näin ollen varmasti aiheuta suuri haittoja ihmiselle. 

Tulevaisuus 

Varsinkin aktiivisiru herätti ajatuksia siitä, mitä kaikkea siitä vielä voikaan tulla. Artikkelissa mainittiin jo puettavat monimittarit, joista voitaisiin mitata esimerkiksi erilaisten hivenaineiden määriä ihmisestä. Tutkijat olivat innoissaan viemässä iholle puettavaa sirua esimerkiksi kilpaurheilijoiden valmennukseen tai sairaaloihin. Sairaalamonitorointi voisi mullistua suuresti mikäli kaikki ihmisestä monitoroitava tieto saataisiin non-invasiivisesti kiinnittämällä sensorit tarralla rintaan. Tutkijat toivovat pystyvänsä kehittämään tuotteen joka pystyisi mittaamaan ihmisestä kemiallisia, fyysisiä ja elektrofysiologisia signaaleja ympäri vuorokauden. 

 

BACTrack Skyn

 

Toimintaperiaate 

Bac Track Skyn on alkoholimittari, joka on muotoiltu rannekellon näköiseksi laitteeksi. Laitetta saa joko Apple kelloon synkronoituna tai pelkkänä rannehälyyttimenä.  Rannekellossa on anturi, joka mittaa iholta haihtuvia etanoliyhdisteitä.  Eli suomeksi sanottuna mittaa etanolipitoisuuden hiestä. Laite käyttää polttokenno teknologiaa nanomuodossa. Rannehälyytin antaa hälytyksen puhelimeen tekstiviestillä ja kelloversiosta veren alkoholipitoisuuden näkee reaaliajassa. Laitteeseen voi ohjelmoida erilaisia toimintoja, esimerkiksi sen, että perheenjäsenesi voivat nähdä veresi alkoholipitoisuuden, tai että joku muu saa hälytyksen puhelimeensa jos olet juonut alkoholia ja olet asettanut toimintoihin että et aio juoda sillä ajat. Tämä laite voisi toimia myös alkoholisteilla, tai henkilöillä jotka eivät ole selvillä siitä miten pian alkoholi vaikuttaa veressä. 

Käyttö ja turvallisuus

Back Track Skyn perustuu ihoa vasten olevaan laitteeseen joka mittaa etanolin pitoisuutta iholta. Tämä laite on myös yksinkertainen käyttää, sillä se toimii aktiivirannekkeen tavoin ja lähettää signaalia puhelimeen. Kelloversiossa laite näyttää informaation kellon näytöllä ja rannekeversiossa laite piippaa ja lähettää viestin puhelimeen. Ranteesta lähtee siis myös jonkinlaisia signaaleja, ja sitä kuinka turvallisia ne ovat pitkällä tähtäimellä emme tiedä? 

Laite on helppokäyttöinen ja ainakin tämän hetken tiedon mukaan myös turvallinen käyttää. Mahdolliset haitat ovat pieniä verrattuna siihen määrään hyötyä mitä laitteesta voi olla . Alkoholimittari saattaa estää onnettomuuksien synnyn mikäli siihen reagoidaan tarpeeksi ajoissa. 

Tulevaisuus

Mikäli alkoholimittaus voidaan tehdä iholta, voisiko autonpenkkeihin ommella sensorin pään kohdalle tai vaikka rattiin käsien kohdalle, josta auto saisi tiedon kuljettajan ajokunnosta? Kuinka monta muoviputkea poliisi säästäisi puhalluttamisen sijaan tehtävällä ihosensorilla? Tämä laite ei ole vielä markkinoilla, mutta se on jo saanut valtavasti huomiota ja kehitysrahaa Yhdysvalloissa. 

Laitteet ja terveys

Terveysteknologia ja biohakkerointi on lähitulevaisuudessa osa ihmisten arkipäivää. Mittaamisen yleistyessä ihmisistä tulee entistä aktiivisempia oman elämänsä johtajia. Vahvuuksien ja heikkouksien kartoitus vahvistaa henkilön omaa suhdetta itseensä ja samalla myös ympäristöönsä. Väärät uskomukset vähenevät datan lisääntyessä ja todennäköisesti johdattavat valtaväestöä oikeammalle tielle.

Mittaukset tekevät mahdolliseksi sen että moni ammattikäyttöön suunniteltu teknologia ja sen myötä tieto on kaikkien saatavilla. Tähän toki liittyy haasteita ammattilaisten näkökulmasta, sillä väärien johtopäätösten ja itsediagnosoinnin (sekä todennäköisesti sen myötä itselääkitys) lisääntyvät potilaiden keskuudessa, jolloin sairaanhoitajilta vaaditaan entistä parempaa tietoataitoa. Mittaaminen kannustaa elämäntapa muutoksiin, mutta todennäköisesti tulee aina olemaan elämän osa-alueita, joita ei pystytä mittaamaan. Toki lääkärikin tekee diagnoosin tiettyjen rajallisten tietojen ja viitearvojen perusteella.

Jatkuva mittaaminen saattaa aiheuttaa toisille riippuvaisuutta ja jatkuva itsemittaaminen saattaa muuttua, joillekin elämän pääsisällöksi ja stressin aiheeksi. On vaarana, että ihminen eristäytyy muusta maailmasta ja kanssaihmisistä. Kokonaiskuvassa haasteena on myös yksilönoikeusturva ja tietoturvarikokset. Terveystietoja ei saisi jakaa vaan ne kuuluvat henkilölle itselleen. Toivottavasti tulevaisuudessa myös työpaikalla terveystieto olisi aidosti johtamisen työkalu ja työhyvinvoinnin lisääjä. 

Somaattiselta kannalta ajateltuna ihminen koostuu informaatiosta ja mittaaminen on keino tehdä tämä tieto näkyväksi. Kerätty data on kuin hyvin- tai pahoinvointi päiväkirja.

   

Lähdetiedot:

Engineers take first step toward flexible, wearable, tricorder-like deviceInterview with Prof. Patrick Mercier. University of San Diengo. Medica Magazine. 2016. (Luettu 12.9.2017) 

Engineers Take First Step Toward Flexible, Wearable, Tricoder-Like Device. Ioana Patringenaru. UC San Diego News Center. 2016. (Luettu 1.10.2017)

Mihin Bluetooth-järjestelmä perustuu? Tieteen Kuvalehti. 2009. (Luettu 1.10.2017)

Slap on the wrist: can new wearables help tackle problem drinking? Elisabeth Braw. The Guardian. 2016. (Luettu 30.9.2017)

Track Your Alcohol Level Directly From Your Wrist. BACTrack. (Luettu 1.10.2017)

 

  • No labels
You must log in to comment.