Laura Syväsalmi, Marliina Mäkinen

Apotti-terveystietojärjestelmä

Kiinnostuimme tarkastelemaan Apotti-hanketta, jonka tavoitteena on yhtenäistää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS), Helsingin, Vantaan, Kauniaisten ja Kirkkonummen potilastietojärjestelmät ja turvata potilastietojen siirtyminen ajantasaisesti potilasta hoitavalle taholle. Muut HUS:in alueen kunnat voivat halutessaan liittyä hankkeeseen ja Kerava ja Tuusula ovat jo tehneet päätöksen liittymisestä. (Apotti-hanke n.d.)

Monet vaaratilanteet potilasturvallisuudessa johtuvat eriävistä potilastietojärjestelmistä ja siitä että ne eivät keskustele keskenään, eivätkä tärkeät tiedot potilaasta siirry eteenpäin.

Miten se toimii

Terveydenhuollossa merkittävän potilasturvallisuusriskin aiheuttavat useat rinnakkaiset potilastietojärjestelmät, jotka eivät keskustele keskenään. Eräs rinnakkaisista potilastietojärjestelmistä johtuvista riskeistä on järjestelmien yhteen toimimattomuus, joka aiheuttaa potilaan hoidossa vaaratilanteita. (Arvola - Pommelin - Inkinen - Väyrynen - Tammela, 2012) Tiedon siirtymättömyys järjestelmästä toiseen voi aiheuttaa esimerkiksi lääkintään liittyviä vaaratilanteita, jos painon mukaan määrättävään lääkkeeseen paino ei siirry tarvitsevalla taholle tai allergia on merkitty aikaisemmin hoitaneen tahon tietoihin, mutta jatkohoitopaikan tietojärjestelmä ei saa tätä tietoa. Lisäksi potilas voi joutua läpikäymään samoja tutkimuksia uudestaan, jos aikaisemmin saadut tulokset eivät kulje potilastietojärjestelmästä toiseen.

Apotti-hankkeen toimintaperiaatteet ovat asiakaslähtöinen toiminta, yhtenäiset toimintatavat, kustannustehokas ja laadukas toiminta, tiedon johtaminen ja teidon hyödyntäminen, tyytyväiset käyttäjät ja uudet innovatiiviset toimintatavat (Apotti-hanke n.d.). Asiakaslähtöinen toimintatapa ja tiedon laadukas hyödyntäminen lisäävät potilastyytyväisyyttä sujuvoittamalla hoidon toteutusta. Potilasturvallisuus paranee ajantasaisen potilastietojen siirtymisen ansiosta. Toimintatapoja voidaan työyhteisöissä muuttaa ja ajankäyttöä tehostaa karsimalla turhaa tietojen kalastelua eri tietojärjestelmistä.

Apotti-hanke on tällä hetkellä käyttöönottovaiheessa. Potilastietojärjestelmä tulee koostumaan ydinjärjestelmäkokonaisuudesta ja sitä täydentävistä erityisjärjestelmistä. Kättöönotto tapahtuu vaiheittain alkaen vuonna 2018 Peijaksen sairaalasta ja Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluista. Pääkaupunkiseudun HUS- sairaaloihin sen arvellaan siirtyvän 2020 mennessä. (Apotti-hanke n.d.)

Käyttö ja turvallisuus

Nykyisille potilastietojärjestelmille lääkäreiden antama kouluarvosana tutkimuksessa jäi alle seitsemään, ja yli 40% koki järjestelmän virheellisen toiminnan olleen yhteydessä potilaalle aiheutuvaan haittatapahtumaan. Suuri osa haittatapahtumista liittyi potilastietojen hakuun toisesta organisaatiosta. Muun muassa näiden haittatapahtumien ehkäisyyn pyritään uudella Apotti-järjestelmällä. (Vänskä - Vainiomäki - Kaipio - Hyppönen - Reponen - Lääveri, 2014)

Apotti-järjestelmä helpottaa tiedon siirtymistä eri terveydenhuollon ja muiden potilaita palvelevien yksiköiden välillä. Tällöin potilaalle varatusta ajasta ei kulu enää niin suuri osa potilaan tietoja koneelta tutkien vaan sen voi käyttää hoidettavaan ihmiseen keskittyen. (Vehmanen 2015.)

Apotti-ohjelman mukana kirjauksia suitsitaan. Rakenteellinen kirjaaminen huolehtii omalta osaltaan potilasturvallisuudesta yhtenäistämällä kirjauksia. Tärkeän tiedon löytäminen kaiken tiedon joukosta helpottuu ja nopeutuu, jolloin myös potilasturvallisuus paranee. (Vehmanen 2015.)

Omat haasteensa Apotti-tietojärjestelmän käyttöönottoon tuo sen lääkäreiden saavuttaminen. Apotti ei saa olla vain rajatun joukon hyväksymä vaan sen täytyy saavuttaa laaja hyväksyntä ja käyttöönotto, jotta kalliista hankkeesta saadaan sen koko potentiaali irti. (Vehmanen 2015.)

 

Tulevaisuuden näkymät

Tulevaisuudessa turvallinen potilaan hoitaminen on usein kiinni aikaisempien potilastietojen saatavuudesta. Teknologia kehittyy koko ajan ja on tärkeää käyttää siitä saatavilla olevaa potentiaalia mahdollisimman hyvin hyödyksi.

Potilaat haluavat ja usein myös olettavat lääkärillä olevan kaikki tarvittava tieto käytössään. Yksi yhtenäinen tietojärjestelmä sujuvoittaa hoitoa ja lisää potilaan hoidon turvallisuutta. Toimiva järjestelmä on edellytys tiedon siirtymiselle. Apotti-tietojärjestelmän kehittämisessä ja testaamisessa mukana olleet lääkärit luottavat sen hyvään käytettävyyteen ja kehitettävyyteen (Vehmanen 2015). Tulevaisuudessa Apotti-tietojärjestelmä tullee saamaan kilpailevia järjestelmiä, mutta suurien sairaudenhoidon ja terveydenhuollon yksiköiden käytössä olevalla järjestelmällä on merkittävä etulyöntiasema. Pienemmät toimijat ja yksityiset terveydenhuollon yksiköt pyrkivät todennäköisesti liittymään yhtenäiseen Apotti-järjestelmään taloudellisen tilanteen sen salliessa.

Kirjallisuuslähteet

Apotti-hanke. n.d. Verkkodokumentti. www.apotti.fi

Arvola, T. -  Pommelin, P. - Inkinen R., Väyrynen S. - Tammela, O. 2012. Potilastietojärjestelmien turvallisuusriskit hallintaa. Suomen Lääkärilehti 12: 955-961.

Vainiomäki S. - Kaipio, J. - Hyppönen, H. - Reponen, J. - Lääveri, T. 2014. Suomen Lääkärilehti 49: 3351 - 3358

Vehmanen, M. 2015. Apotti muuttaa lääkärin arjen. Suomen Lääkärilehti 39: 2496-2498.

  • No labels
You must log in to comment.