Työryhmän kokous Lyncissä 27.1.2015 klo 14.00-15.00

Testaajamäärät tällä jaksolla:
- Pakissa 19 palautettua lomaketta, joista kolme Metropolian opiskelijoiden omaa lomaketta. Kaksi lomaketta oli jäänyt kesken.
- Perusrekisterissä palautettiin 26 korkeakoulupalvelujen lomaketta (yhdeksän kesken) ja 17 opettajan lomaketta (neljä kesken).
- myös keskeneräisten lomakkeiden palaute huomioidaan.

Tietoturvakysymys Perusrekisterin arviointipalvelussa
-  joulukuun pika-gallupin pohjalta projekti esittää ohjausryhmälle, että jokainen korkeakoulu määrittelee itse, tuleeko opettajan kirjautua (salasana) erikseen, kun hän haluaa siirtyä arviointipalveluun vai pysyttäydytäänkö kertakirjautumisessa, eli kaikki palvelut ovat avoinna kun opettaja on kirjautunut sähköiselle työpöydälleen.

Keskustelua opintopolku-termistä, sen johdannaisista ja niiden käytöstä:
- Opintopolku on varattu opetushallituksen ylläpitämälle opintopolkuportaalille, jossa oppilaitokset ja korkeakoulut ylläpitävät koulutustietojaan.
- Pepin OPS-palvelussa käytetään termiä opintopolku kuvaamaan opetusuunnitelman sisällä olevia (ammatillisia) suuntautumisia.
- Polkuopinnot-termiä puolestaan käytetään tutkinnon 1. vuoden opinnoista, jotka on mahdollista suorittaa avoimen amkin opintoina ja toimivat väylänä varsinaiseksi tutkinto-opiskelijaksi.
- osana julkisen hallinnon termimäärittelytyötä on tekeillä opetus- ja koulutussanasto OKSA, jota syytä hyödyntää.
- Tapio E. lupasi vielä selvittää opintopolku-termin käyttöä eHOPSissa.

Opintokokonaisuuksien valinta (eHOPS)
- eHOPSiin on tulossa mahdollisuus valita myös opintokokonaisuuksia.

Opintojen valinnaisuus/pakollisuus
- pitäisi olla selkeästi näkyvissä, paljonko pakollisia ja valinnaisia opintoja tulee suorittaa.
- miten avoimen opiskleijota palvellaan?
- pitkään poissaololeet opiskelijat, jotka ensisijaisesti jatkavat vanhaa opsiaan: pitää pystyä räätälöimään eHOPSia tavallista enemmän, koska esim. opintojen laajuuksissa ja sisällöissä on eroja verrattuna toteutustarjonnassa oleviin opintoihin.
- sama räätälöintitarve koskee myös siirto-opiskelijoita.
- valinnaisissa opiskelija valitsee ensin opintojaksot, sen jälkeen hänelle näytetään toteutukset, joihin hän voi ilmoittautua. (-> opintojakson valinnoista ennakoivaa tietoa vuosisuunnittelulle? Tästä pitää vielä keskustella.)
- valinnaisten toteutusten julkaisujärjestys: meneillään olevat; tulevat; mahdolliset (opsin ajoitussuunnitelma)
- edistymisen seurantaa ei vielä ollut tässä testijaksossa.

Perusrekisteri, toteutuksen osa-arviointi
- osa-arviointi vaikutti sekavalta, kun näkyvissä on sekä opintopisteosuuden että %-osuuden määrittelymahdollisuus.
- Lisäksi opintopisteosuuden määrittely luo helposti väärän mielikuvan, että opiskelija saisi osa-arviointien kautta osasuorituksia eli opintopisteitä.
- toteutuksen osa-arviointi apuväline, jolla voidaan seurata opiskelijan yksittäisen opintojakson suorituksen edistymistä, jota käytetään AHOT- ja kielilausekekirjauksiin sekä  tarvittaessa mm. KELA-selvityksiin.
- linjattiin, että laajuuden osuus piilotetaan, mutta sitä voi käyttää tarvittaessa. Arvosanan osuuden määrittely jää ennalleen.

Henkilöstön ajankäytön seurantailmoitukset:

Perusrekisteri: https://lomake.tamk.fi/v3/lomakkeet/17471/lomake.html
Pakki: https://lomake.tamk.fi/v3/lomakkeet/17225/lomake.html

Varsinaisen kokouksen jälkeen Lauri Stigell demosi projektien esittelytilaisuutta 29.1. varten tehtyjä eHOPS ja perusrekisteri-versioita, joissa on huomioitu päättyneeltä testijaksolta saatua palautetta.

  • No labels
You must log in to comment.