You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 14 Next »

Määritysten tarkentaminen

Perusrekisteriprojektin toiminnallisessa määrityksessä kuvatulla tavalla määrityksiä tarkennetaan tarvittaessa projektin aikana. Tälle sivulle kootaan määritysten tarkennustarpeet.
IdKysymysKysymyksen esittäjäVastausVastauksen antajaKommentitAsia ratkaistu ( x )
1Käyttöoikeuksien ylläpito tulevaisuudessaLauri StigellTätä kokonaisuutta käytiin läpi alustavasti tietoturvapalaverin yhteydessä, jolloin perusajatuksena oli yksinkertaisuus ja esimerkiksi mahdollisimman geneeriset opiskelija- ja ohjaajaroolit.Lauri Stigell  
2Ryhmänhallinta ekosysteemissä? Pepin nykyisen jatkojalostus / Perusrekisteriin uusi? Pakin tarpeet.Lauri StigellToimittaja voi ehdottaa, miten tämän osalta toimittaisiinMika Lavikainen  
3Opiskelijanumeron generointi jatkossa (miten OID suhteutuu Winhan opiskelijanumeroon? Pitääkö perusrekisterin generoida oma opiskelijanumero)?Lauri Stigell

Ymmärtääkseni OPH:n järjestelmältä kysytään Hetulla RESTin yli OID. OPH generoi OID:t, ei kukaan muu missään tilanteessa. OID on henkilökohtainen, eli vastaa Winhan hetua - ei OPRLI:a (opiskeluoikeusnumero) eikä OPISK:ia (opiskelijanumero), vaan hetua (henkilönumero).

Kyllä pitää. Numero generoidaan vuosiluvun kaksi jälkimmäistä lukua + viisinumeroinen juokseva numero.

 

Lauri Viitanen

Mika Lavikainen

Tähän olisi hyvä vielä saada vahvistus

Keskustellaan asiantuntijaryhmien kanssa tarkemmin opiskelijanumeron tarpeesta

x
4Onko asiakkaalla erityisiä tarpeita winha-migraation seurannan käliin ja laajemmin migraation seurantaanLauri StigellTietoturvapalaverissa todettiin, että pitää pystyä peilaamaan tehty siirtoMika Lavikainen x
5

Koodistosynkronoinnit

  • Päivitysten sykli
  • Mitä halutaan seurata ja millä tavoin (pääkäyttäjän palvelu)
  • Milloin ja mitä koodistoja poistetaan?
Lauri Stigell

ajatus että ei poisteta koodistoja tai koodeja vaan vanhennetaan

 

Mika Lavikainen x
6

Ohjaustietojen suhde koodistoihin

"E012 Ohjaustietojen asettaminen Perusrekisterin pääkäyttäjälle on luotava näkymä, jossa hän voi asettaa lukuisia perusrekisteriä koskevia ohjaustietoja ja raporttipohjia.

Ohjaustiedot koostuvat toisaalta organisaatiorakenteen tiedoista, toisaalta perustiedoiksi nimetyistä koodituksista, luokitustermeistä ja muista erityisesti tilastointiin liittyvistä määrityksistä. Osa tiedoista, kuten organisaatiorakenteeseen liittyvät kustannuspaikkatiedot, ovat tallennettuina muihin järjestelmiin. Asetettavat ohjaustiedot löytyvät eri toimintojen sisäisistä kuvauksista."

Kävimme läpi yleisesti ohjaustieto-kokonaisuutta ja vaikuttaa siltä, että se on hyvin paljon päällekkäinen koodistonhallinnan kanssa. Käyttöliittymän näkökulmasta tuntuu turhalta erottaa koodistot ja ohjaustiedot omiin kokonaisuuksiinsa, ja onko se edes ylipäätään mahdollista? Voidaanko rajanvetoa edes tehdä? Onko enemmänkin kyse asiakkaan määrittelyssä käytetyistä termieroista?

Vaatimusmäärittelystä kerättyjä eri ohjaustyyppejä:

1) Ns. Perusmuotoiset, jotka asettuvat koodistomalliin. 
Näissä käyttöliittymänä toimisi jo koodistohallinnan peruskäli.

- koulutustyypit
- rahoitusmuodot
- arviointiasteikot
- pätevyystiedot (onko hierarkisia?)
- peruslista organisaatioista (virallinen ammattikorkeakoululistaus)
- eron syykoodit
- läsnäolokoodit (liittyy kausimaksimeihin)
- luovutusvalinnat
- kieli,direktiivi yms. lausekkeet (todistuksiin liittyvät)
- vapautuksen syyt


2) Haastavammat osiot, joille tehdään oma osio käyttöliittymään(?)
- kaudet (lukuvuosi, -kausi, periodi...)
- opiskeluoikeuden ilm.aika
- kausimaksimit (A014a taulukko)

Kysymykset asiakkaalle:
- voiko tällaisen sulautuksen tehdä?
- "Perusrekisterin pääkäyttäjälle on luotava näkymä, jossa hän voi asettaa lukuisia perusrekisteriä koskevia ohjaustietoja ja raporttipohjia". Mitä tässä tarkoitetaan raporttipohjilla? Millä tavalla liittyy ohjaustietoihin?

Janne Riihimäki

Ohjaustiedot/koodistot tarkoittavat mielestäni samaa asiaa eli voi sulauttaa. Nuo olisi kälissä hyvä pystyä kategorisoimaan järkevämmin kuin miten ne Pepissä on tällä hektellä (sikin sokin). Lisäksi koodistojen hallintaa pitää kehittää (Pepissä aika karmea käli tuohon).

 

Raporttipohjia on käsitelty VM:ssä esim. Diploma supplement, Todistuspohja, opiskeluoikeustodistus, kielilausekkeet (tämä saattaa olla kyllä osa todistuspohjaa koodistona tms. en ole varma)..

Lisäksi VM:ssä oli määritelty, että jossain tilanteissa hakutuloslistaus olisi pääkäyttäjän määrietltävissä (useita "pohjia" samalle listaukselle) Eli esim. mitä tietoja esim. opiskelijalistauksessa näytetään sarakkeissa. Pääkäyttäjä voisi luoda näitä näkymäpohjia useita, koska esim. opiskelijalistgoja tarvitaan/käytetään hyvin eri tarkoituksiin eri tiedoilla. Ts. käyttäjän näkökulmaasta olisi sama opiskelijahaku esim. hae koulutusohjelman X läsnäolevat opiskelijat ja käyttäjä valitsisi mitä pohjaa käytetään. Ydessä pohjassa vaikka vain opiskelijoiden nimet ja spostiosoitteet, toisessa pohjassa opiskelijan nimi, puhelinnumero ja käytetyt läsnäolokaudet tms.. Eli sama haku mutta eri tiedot halutaan näkyviin ja tässä kohdin olisi näitä eri pohjia joita pääkäyttäjä voisi luoda....

Tuossa VM:ssä tarkoitetaan ohjaustiedoilla yleisesti pääkäyttäjän asettamia tietoja/malleja...

 

Virve:

Myös kohdan 2 asiat eivät voisivat olla kohdassa 1

Raporttipohjat: tutkintotodistuspohja, opintosuoritusotteen pohja, opiskelutodistuspohja..ym. viralliset tulostettavat todistuspohjat. Pohjiin liittyvät ylätunnisteet, viralliset asettelut yms.

Ohjaustiedoissa määritellään käytettävät raporttipohjat, jottei jokainen tee ihan omannäköisiään maailmalle, työnantajille ja viranomaistahoille meneviä raporttipohjia.

Mika Lavikainen ja Virve Peltoniemi x
7

Lykätäänkö käyttötapausten "A014a Opiskeluoikeuden kirjaaminen, lukuvuosi-ilmoittautumisen lisääminen" sekä "D001 Opiskelija ilmoittautuu läsnä-/poissaolevaksi lukuvuodelle" toteutusta odottamaan OILI-palvelun tuloksia ja tehdään keväällä päätös mahdollisesta toteuttamisesta?

Onko mahdollisesti muita käyttötapauksia, joita asiakkaan näkökulmasta tulisi lykätä johtuen KSHJ/OILI-kehityksestä?

Lauri Stigell    
8Toteutetaanko käyttötapaus ”A007a Läsnäolokaudet ja läsnäolot” vaihtoehdon 1 mukaan?Lauri Stigell    
9      
10      
  • No labels
You must log in to comment.