You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 4 Next »

Johdanto 

Sydämen syke eli lyöntinopeus on tasainen äänimerkki siitä, että olemme elossa. Urheillessa, esiintyessä tai ihastuksen kävellessä ohi voi sydämen syke kiihtyä, mutta säilyttäen tietynlaisen säännöllisyyden lyönneissään. Joskus kuitenkin tulee vastaan niitä tapauksia, joiden sydän on kyllästynyt perinteiseen rytmikkääseen jumputukseen. Nämä ”kyllästyneet” sydämet alkavat helposti säveltää omia rytmejä, aiheuttaen päänvaivaa omistajilleen sekä lääkäreille.

Sydämen lyödessä omia tahteja, voi syitä olla monia. Vika voi olla synnynnäinen tai muutoin pysyvä. Joskus kuitenkin kyse voi olla myös ohi menevästä taudista kuten sydänlihastulehduksesta. Sydänlihastulehdus voi iskeä kenelle vain ikää tai sukupuolta katsomatta.

Syyt

Syitä sydänlihastulehdukselle voi olla monia. Kaikkia ei välttämättä vielä edes tiedetä. Yleisin syy on kuitenkin kuumeisen virusinfektion niin sanottu jälkitauti eli viruksen jyllätessä elimistössä, pääsee osa viruksesta sydämeen ja kiinnittyy sinne. Rankka fyysinen urheilu pienen flunssan aikana voi altistaa entisestään sydänlihastulehdukselle.

Muita syitä on esimerkiksi bakteeritulehdus, sidekudostaudit tai jopa jotkut lääkkeet.

Oireet

Sydänlihastulehdus voi olla lähes oireeton, mutta ääritapauksiakin löytyy. Pahimmillaan sydänlihastulehdus voi aiheuttaa pahoja rytmihäiriöitä ja kipuja tai jopa äkkikuoleman. Myöskin perinteisiä kehon tulehdustilaan liittyviä oireita kuten kuumetta ja lihassärkyä voi esiintyä.

Sydänlihastulehduksessa lihas tulehtuu ja turpoaa.

 Kuva paksuuntuneesta sydänlihaksesta.

Kuva 1. Kuva sydänlihastulehduksen aiheuttama lihaksen paksuuntuminen ja turpoaminen.

 

 

Hoito

Hoitokeinona sydänlihastulehdukseen toimii parhaiten lepo. Tulehdus paranee usein itsestään, mutta joskus seurauksena voi olla sydämen pysyvä vaurioituminen eli kardiomyopatia. Kardiomyopatia voi vaatia jopa sydämensiirron.

Usein virusperäisyytensä vuoksi ei tulehdusta itsessään voida hoitaa lääkkeillä, mutta oireita kuten kipua ja rytmihäiriöitä, voidaan hoitaa tulehduskipulääkkeillä sekä sydänlääkkeillä. Bakteerin aiheuttamia tulehduksia voidaan perinteisesti hoitaa antibiooteilla.

 

 

Lähteet

 

1. Wikipedia. Sydänlihastulehdus. http://fi.wikipedia.org/wiki/Sydänlihastulehdus (viitattu 8.12.2014).

                      http://fi.wikipedia.org/wiki/Syd%C3%A4nlihastulehdus

                      http://www.laakarilehti.fi/files/potilaansivu/SLL402006-4176.pdf

                      http://www.terveyskirjasto.fi/terveysportti/tk.koti?p_artikkeli=dlk00635

                      http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/kardiologia/tietoa-sydansairauksista/Sivut/Syd%C3%A4nlihassairaudet.aspx

  • No labels
You must log in to comment.