Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.


Table of Contents


Jokainen Metropolialainen on törmännyt, joskus epäilyttävään sähköpostiin, jolla yritetään saada sinut luovuttamaan luottamuksellista tietoa huijarille. Yleensä tietojenkalasteluviestin tunnistaa helposti oudosta lähetysosoitteesta, kirjoitusvirheistä tai epäilyttävästä sisällöstä. Nykyään viestit voidaan toteuttaa todella uskottavan näköiseksi, joka hankaloittaa kalasteluviestien tunnistamista. Uskottavimmissa viesteissä huijari voi hyödyntää verkosta löytyvää tietoa, kuten etu- ja sukunimeä. Koska tietojenkalastelun toteuttaminen on helppoa ja tehokasta se on todella yleistä.

Tietojenkalastelu eli Verkkourkinta (phishing) on tietotekniikassa esintyvää rikollista toimintaa. Sen avulla pyritään saamaan haltuun luottamuksellisia tietoja, kuten henkilö- tai tilitietoja, esiintymällä tiedon saantiin oikeutettuna tahona. Metropolian käyttäjille yleisimmin saapuneet phishing-viestit ovat olleet olevinaan sähköpostitse tulevia salasanakysely liittyen jonkun järjestelmän vaihtumiseen.Yleensä phishing sähköposteista pystyy tunnistamaan huijauksen

Kaikkiin linkin sisältäviin viesteihin on suhtauduttava varauksella varsinkin, jos niiden sisällössä on jotakin vähänkin odottamatonta.

Jos olet klikannut linkkiä huijausviestissä toimi näin:

...

2. Tarkastele viestiä kokonaisuutena

Jos viestissä yritetään painostaa kiireellisyyteen, kannattaa tilanne rauhoittaa. Kiireellisyyden luominen on yleinen tapa huijauksissa ohjata sinua tekemään jotain ajattelematta. 

Vaikka ei ole epätavallista saada sähköpostia, joltakin ensimmäistä kertaa, on tärkeätä tarkastella viestiä ennen kuin teet mitään jatkotoimenpiteitä.

Ammattimaisilla yrityksillä viestintähenkilöstö varmistaa asiakkaille lähettävien viestien laadukkuuden ja ammattimaisuuden. Jos viestissä on kirjoitusvirheitä tai huonosti kirjoitettu viesti tämä voi viitata huijaukseen.

Metropolia ei tyypillisesti lähetä mitään tämän kaltaisia sähköpostiviestejä. Kaikkiin linkin sisältäviin viesteihin on suhtauduttava varauksella varsinkin, jos niiden sisällössä on jotakin vähänkin odottamatonta.  

3. Tarkista lähettäjän todellinen osoite

...