Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Huom! OPS:n Vastuunjako ja koulutusalat -välilehti ei ole käytössä kaikissa korkeakouluissa. Sillä ei myöskään vielä ole yhteyttä OPS:n kuvauksen kenttään Organisaatio (=Yksikkö).

Image Added

 

Vastuunjako ja koulutusalat -välilehdellä pystyy määrittelemään opetussuunnitelman vastuutahot sekä siihen liittyvät koulutusalat. Mikäli korkeakoulussa on käytössä Koulutukset-osio, periytyvät tiedot sieltä.

 

Voit määrittää vastuunjaon ja koulutusalat OPSille, jolta ne oletusarvoisesti periytyvät OPSiin liitetyille opintojaksoille. Tarvittaessa voit määrittää vastuunjaon ja koulutusalat myös opintojaksokohtaisesti.

 

  1. Avaa Vastuunjako ja koulutusalat -välilehti.

  2. Lisää ajanjakso tai muokkaa olemassa olevaa ajanjaksoa:

    1. Jos haluat lisätä uuden ajanjakson, napsauta + Lisää uusi ajanjakso -painiketta.
      Järjestelmä avaa Lisää uusi ajanjakso -ponnahdusikkunan, jossa voit määrittää ajanjakson vastuunjakoineen ja koulutusaloineen.
    2. Jos haluat muokata olemassa olevaa ajanjaksoa, napsauta sen päivämäärärivillä olevaa Image AddedMuokkaa-painiketta.
  3. Valitse kalentereista ajanjakson alku- ja loppupäivämäärät sekä lisää vastuunjakoa ja koulutusaloja koskevat tiedot.

    Icon
    • Napsauta yksikön, kustannuspaikan tai koulutusalan valintakenttää ja valitse haluamasi vaihtoehto pudotusvalikosta.

    • Jos haluat määrittää useita yksiköitä tai koulutusaloja, napsauta + Lisää rivi -painiketta.

    • Lisää jokaisella rivillä prosentuaalinen jako-osuus tekstikenttään.

      • Järjestelmä varoittaa, jos syötettyjen jako-osuuksien summa on pienempi tai suurempi kuin 100 %.

      • Jos napsautat Jaa tasan -valintaruutuun merkin, järjestelmä laskee yhtä suuren jako-osuuden kaikille yksiköille tai koulutusaloille.

  4. Kun olet syöttänyt tiedot, napsauta Tallenna-painiketta. Järjestelmä tallentaa tiedot ja sulkee Lisää uusi ajanjakso -ponnahdusikkunan.

Image Added

Esimerkki OPS:sta, jolle on tallennettu vastuunjako sekä koulutusalat

Termit

Termi

Selitys

Lisätiedot

Opetussuunnitelman rakenne

OPS:a sisältää opintoelementteja. Elementit ovat tyyppiä "opintokokonaisuus", "vapaa opintokokonaisuus" ja "opintojakso".

OPS:n rakenne kuvaa opintoelementtien järjestystä ja suhdetta toisiin OPS:n opintoelementteihin.

 

Opintokokonaisuus

Rakenteelliset ominaisuudet: Kokonaisuus on opintoelementtien "säiliö". Kokonaisuudet tehtävä on ylläpitää OPS:n rakennetta ja määritellä sisältyvyyden tyyppi.

Kokonaisuus voi sisältää opintokokonaisuuksia ja opintojaksoja. Erityistapauksissa kokonaisuus sisältää vapaan tai vapaita opintokokonaisuuksia. Opintokokonaisuudella voi olla osaamistavoitteet. Jos opintokokonaisuus sisältää vapaan opintokokonaisuuden, niin sillä on oltava osaamistavoitteet.

Opintokokonaisuudella on tyyppi (pakollinen, valinnainen,...).

Sisällölliset ominaisuudet: Opintokokonaisuuden sisältävät opintoelementit eivät ole sattumanvaraisesti liitetty toisiinsa. Elementeillä on jokin sisällöllinen yhteys toisiinsa. Esimerkiksi osaamisperustaisissa opetussuunnitelmissa elementit liittyvät toisiinsa "osaamisen" kautta. Aineperustaisissa opetussuunnitelmissa elementit liittyvät toisiinsa "tiede- tai aiheperustaisesti".

Opintokokonaisuudet ovat opetussuunnitelmakohtaisia. Yhdessä opetussuunnitelmassa tehdyt sisällölliset tai rakenteelliset muutokset eivät muuta muissa opetussuunnitelmissa opintokokonaisuuksia (ei periytyvyyttä).

Opintojakso

Rakenteelliset ominaisuudet: Opintojakso on OPS:n peruselementti. Opintojaksoa ei voida opetussuunnittelussa jakaa enää pienempiin osiin. Opintojakso ei sisällä opintojaksoja, opintokokonaisuuksia tai vapaita opintokokonaisuuksia. Opintojakson on kuuluttava opintokokonaisuuteen.

Sisällölliset ominaisuudet: Opintojaksolla on oltava laajuus. Opintojaksolla on oltava osaamistavoitteet ja sisältö. Opintojakso voidaan jakaa toteutussuunnittelussa toteutuksen osiin.

Opintojaksot ovat saman aikaisesti usean opetussuunnitelman opintojaksoja. Yksi opintojakso voi olla useassa opetussuunnitelmassa ja opintokokonaisuudessa. Opintojaksolle tehdyt muokkaukset periytyvät kaikkiin niin opetussuunnitelmiin ja opintokokonaisuuksiin, jotka käyttävät opintojaksoa.

Opetussuunnitelman opintojaksossa yhdessä opetussuunnitelmassa tehdyt päivitykset muuttava kaikissa muissa opetussuunnitelmissa opintojaksoa.

Vapaa opintokokonaisuus

Vapaalla opintokokonaisuudella on erityisominaisuuksia, joiden vuoksi se on nimetty omaksi opintoelementiksi: vapaa opintokokonaisuus voi sisältää vain opintojaksoja (vapaalla opintokokonaisuudella ei siis ole rakennetta), vapaalla opintokokonaisuuden opintojaksoilla ei ole suunniteltua ajoitusta.

Vapaalla opintokokonaisuudella on erityistoiminnallisuus, jonka vuoksi se on nimetty omaksi opintoelementiksi: yksi vapaalla opintokokonaisuudella voi liittyä useaan opetussuunnitelmaan ja vapaan opintokokonaisuuden sisältöä ylläpidetään opetussuunnitelman ulkopuolella.
   

Rakenne-välilehti

Rakenne-välilehdellä luodaan ja muokataan OPS:n rakennetta, elementtien suhdetta toisiin elementteihin ja opintokokonaisuuksien tyyppiä. Oletusarvoisesti ikkunassa näytetään opetussuunnitelman juurielementti. Juuri elementtiin tulostuu opetussuunnitelman opintojen summa. Opintopisteiden summa on tutkinnon laajuus.

"Avaa kaikki" toiminto avaa opintokokonaisuudet ja "Sulje kaikki" sulkee avoinaiset opintokokonaisuudet.  Jos opetussuunnitelmaan on tallennettu opintopolkuja niin pudotusvalikosta "Suodatus" toiminnnolla rakenteessa voi näyttää vain opintopolun opinnot. 

Rakenteeseen voi lisätä ja poistaa elementtejä (rakenne välilehti -> (plus) lisää sisältöä ja (error)). Kynä-kuvakkeesta muokataan elementin sisällön kuvausta, laajuutta ja kokonaisuuselementtien tyyppiä.

Image Removed

 

Rakenteen muokkaus

Rakenteen muokkauksen periaatteet ovat yksinkertaisia. Opintoelementtejä voi raahata hiirellä ikkunalla paikasta toiseen. Sisäkkäisyyttä hallitaan pudottamalla opintoelementti opintokokonaisuuden sisälle tai raahaamalla opintoelementti rakenteessa ylemmälle tasolle.

Leikepöytä toiminnallisuus on toteutettu erityistilanteisiin, joissa raahaus on työlästä. Jos haluaa raahata elementtiä ikkunassa ikkunan ulkopuolelle: raahaa elementti leikepöydälle, kelaa ikkunaa alas/ylös ja pudota elementti haluamaasi asemaan. Jos käyt toisella välilehdellä ja olet tallentanut leikepöydälle elementtejä, niin opintoelementit eivät muista olleensa leikepöydällä vaan menevät takaisin alkuperäisille paikoillee.

Tietojen tallentuminen

Näytöllä ei ole tallenna-painiketta. Opintoelementtien lisäys tallentuu "Lisää" painikkeesta. Opintoelementtien raahaus tallentuu välittömästi. Leikepöydälle tallennetut opintoelementit ovat poikkeustapaus (ks. edellinen kappale).

Opetussuunnitelman kieliversioiden hallinta

...

.