Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Excerpt

Korkeakoulun opetussuunnitelmassa kuvataan mm. tutkintoon tutkintoon johtavien opintojen rakenne, opintojen osaamistavoitteet sekä opetuksen järjestämistavat.


Opetussuunnittelu-osiossa hallitaan opetussuunnitelmia sekä niiden sisältämiä elementtejä: opintojaksoja ja -kokonaisuuksia, ryhmittelyjä sekä erillisiä opintokokonaisuuksia. Osiossa hallinnoidaan myös opetussuunnitelman rakennetta, opintojen ajoitusta, opintopolkuja ja jäsentelyitä.

Opetussuunnitelma on käytännössä sama asia kuin koulutus- tai tutkinto-ohjelma; sen perustiedot, tavoitteet ja rakenne.

Opetussuunnitelmia voi luoda kokonaan uutena tai kopioimalla jonkin vanhan OPS:n uuden pohjaksi.

Opetussuunnitelman välilehdillä pääset täydentämään opetussuunnitelman tietoja. Opetussuunnitelmalla on seuraavat välilehdet: OPS:n perustiedot ja kuvaus, vastuunjako ja koulutusalat, rakenne, opintopolut, ajoitussuunnitelmat, säännöt, jäsentelyt sekä tarkistus ja hyväksyminen.

Tämän sivun sisältö

Table of Contents

Uuden OPS:n luominen

...

Opintojakso

Opintojakso on OPS:n peruselementti. Opintojaksolla on oltava laajuus, osaamistavoitteet sekä sisältö. Opintojakso voidaan jakaa osiin organisaatiokohtaisesti: joko opetussuunnitteluosiossa arvioinnin kohteisiin, tai jakson toteutuksella toteutuksen osiin.

Yksi opintojakso voi kuulua samanaikaisesti useaan opetussuunnitelmaan. Opintojaksolle tehdyt muokkaukset vaikuttavat kaikkiin niihin opetussuunnitelmiin ja opintokokonaisuuksiin, jotka käyttävät opintojaksoa.


Opintokokonaisuus

Opintokokonaisuus on elementti, joka voi sisältää opintojaksoja tai toisia opintokokonaisuuksia. Opintokokonaisuuden sisällön valinnaisuus on määriteltävä erikseen; se voidaan tehdä esim. asettamalla kaikki kokonaisuuden sisällä olevat jaksot pakollisiksi, tai vaihtoehtoisesti asettamalla kokonaisuudelle opintopisteiden vaihteluväli (20-25 op). Opintokokonaisuudelle voi asettaa arvioinnin HOPSilla.

Tavalliset opintokokonaisuudet (toisin kuin erilliset opintokokonaisuudet) ovat opetussuunnitelmakohtaisia. Yhdessä OPS:ssa tehdyt muutokset eivät vaikuta muihin opetussuunnitelmiin.

Voit silti halutessasi kopioida opintokokonaisuuksia toiselle OPS:lle.


Ryhmittely

Ryhmittely on samankaltainen, mutta kevyempi elementti kuin tavallinen opintokokonaisuus. Myös sen avulla voidaan niputtaa opintojaksoja tai toisia kokonaisuuksia yhteen. Ryhmittelyssäkin on mahdollista asettaa sen alla olevien opintojen valinnaisuutta. Ryhmittelyllä tehtyä elementtiä ei pysty arvioimaan.


Erillinen opintokokonaisuus (ent. Vapaa opintokokonaisuus / Tarjontakori)

Toisin kuin tavallinen opintokokonaisuus, Erillinen opintokokonaisuus voi liittyä samanaikaisesti useampaan OPS:iin. Erilliseen opintokokonaisuuteen tehdyt muutokset vaikuttavat samalla kertaa kaikkiin OPS:eihin, joihin se on liitetty. Erillistä opintokokonaisuutta pääsee muokkaamaan vain sen luontipaikasta, ei opetussuunnitelman rakenteen kautta, minne se on liitettynä.


Arvioinnin kohde

Opintojakso voidaan jakaa Suoritustavat-välilehdellä arvioinnin kohteisiin. Arvioinnin kohteita voivat olla esim. luennot tai välikokeet. Arvioinnin kohteet eivät ole käytössä kaikissa Peppijärjestelmää käyttävissä korkeakouluissa.


Opintopolku

Pepissä Opintopolku-toiminnon kautta voidaan kuvata opetussuunnitelman sisällä olevia reittejä suorittaa vaadittavat opetussuunnitelman opinnot. Terminologisesti samaa tai lähes samaa asiaa voidaan eri korkeakouluissa kuvata esim. termeillä erikoistumissuunta, opintosuunta tai suuntautumisvaihtoehto. Opintopoluille voidaan tehdä erilaiset ajoitukset.


Ajoitussuunnitelma

Ajoitussuunnitelmalla kuvataan se, mille ajanjaksoille opetussuunnitelmassa sen sisältämät opintojaksot sijoittuvat. Ajoitussuunnitelman voi tehdä periodi-, lukukausi-, tai lukuvuosikohtaisesti. Ajoitussuunnitelmassa luodut ajoitukset toimivat pohjana Pepin Vuosisuunnittelu-osion käytössä.


Jäsentely

Jäsentelyllä voidaan määritellä erilaisia tapoja luokitella opetussuunnitelman opintoja. Jäsentely on erilainen luokittelu kuin OPS:n rakennenäkymässä tehty jako eri opintokokonaisuuksiin. Jäsentelyillä voidaan kuvata esim. sitä, mitkä opinnot suorittamalla saavutetaan jokin pätevyys, tai mitkä opinnot opetussuunnitelmassa ovat kansainvälistymisopintoja.

Uusia jäsentelymalleja pääsevät lisäämään vain pääkäyttäjät. Lisäyksen jälkeen ne ovat valittavissa kaikille opetussuunnitelmille.

...


Välilehtien ohjeet

Children Display