Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Opiskelijat ja muut sidosryhmät: Katso kohta 7.

2. Sähköpostin postilaatikko

Sähköpostin postilaatikkoa ei ole tarkoitettu käytettäväksi tiedon varastointia varten, ja sen vuoksi vanhoja tarpeettomia sähköpostiviestejä tulisi poistaa aika ajaoin. Etenkin tarpeettomat sähköpostiviestit, jotka sisältävät salassa pidettäviä tai arkaluonteisia tietoja on poistettava sähköpostista. Siten pystyt vähentämään tietoihin kohdistuneita riskejä. 

https://oma.metropolia.fi/ → Työkalut → Yleiset työkalut → Outlook/Sähköposti -valikon kautta pääset omaan henkilökohtaiseen sähköpostiin verkossa, sitä kautta pystyt näkemään kaikki sähköpostiin saapuneet viestit (myös monien vuosien takaa). Muista lopuksi tyhjentää sähköpostin oma roskakori (deleted items).

...

Keskustele työryhmäsi kanssa kenen vastuulla jaetun sähköpostilaatikon ylläpitäminen on ja kuinka kauan sähköpostiviestejä säilytetään. Tätä varten on suositeltavaa luoda dokumentti tai vuosikello, johon tämä tieto on kirjattu. Tarpeen mukaan apua saa Metropolian tietosuoja- ja tietoturva-asiantuntijoilta.

2.2 Sähköpostiviestin tallentaminen tiedostona

...

Bitlocker on Microsoftin kehittämä Windows-käyttöjärjestelmän ominaisuus, joka salaa tietokoneen kovalevyn. Tällöin ulkopuolinen taho ei saa levyn sisältöä auki ilman Bitlocker-palautusavainta. Bitlocker-salaus otetaan vaiheittain käyttöön Metropolian kannettavilla työasemilla keväällä 2021 alkaen.

Bitlocker-suojaus on silloin käytössä kun tietokoneen C-aseman kohdalla on avattu riippulukko, kuten alla olevassa kuvassa. Kun salaus on käytössä tietokoneen tiedostot voi poistaa normaalisti siirtämällä tiedostot roskakoriin ja sen jälkeen tyhjentämällä roskakorin. Jos Bitlocker-suojaus ei ole vielä käytössäsi tietokoneellasi voit ottaa asiasta yhteyttä helpdeskiin. Jos C-aseman kohdalla on virhekolmio yritä kertaalleen tietokoneen uudelleen käynnistämistä eli "restarttia".

...

Jos tallennuslaite on tarkoitus hävittää eli tuhota, voit viedä laitteen lähimpään helpdeskiin. Muista mainita jos laitteessa on käsitelty salassa pidettävää materiaalia, jotta helpDesk helpdesk voi tehdä vaadittavat toimenpiteet laitteelle.

...

Tarpeettomat aineistotiedostot ja opinnäytetyön tekemisen yhteydessä syntyvät väliaikaistiedostot on poistettava käyttötarpeen päätyttyä. Pelkästään tiedoston poistaminen (deletointi) ja tietokoneen roskakorin tyhjentäminen ei tarkoita, että tiedosto olisi tuhoutunut lopullisesti. Poistettuja tietoja voi palauttaa jopa kiintolevyn uudelleen alustamisen jälkeen. Tämä on hyvä tiedostaa, etenkin jos sinulla on tarkoitus esimerkiksi myydä vanha tietokoneesi pois. Tiedon lopulliseen hävittämiseen on olemassa erilaisia ohjelmia, jotka perustuvat esimerkiksi tietojen ylikirjoittamiseen tai kiintolevyn magnetointiin. Avoimen lähdekoodin yli-kirjoitusohjelmistoja ylikirjoitusohjelmistoja ovat mm. Eraser ja WipeFile. Ylikirjoitusohjelmia voi hyödyntää myös ulkoisen tallennuslaitteen tyhjentämisessä.

Paperiset aineistot, jotka sisältävät luottamuksellista tai arkaluontoista materiaali on laitettava tietoturvaroskikseen.


Deleting Delete unnecessary files