Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

MRI kuvaus Magneettikuvaus on kehittynyt jo 30:n vuoden ajan ja kehittyy edelleen. Siitä tulee tulevaisuudessa mitä luultavammin entistä monipuolisempi. MRI:n Sen tulevaisuutta on vaikea prediktoida vielä, mutta muun teknologian kehittyessä, myös MRI kuvaus magneettikuvaus kehittyy.

MRI hardware

Tällä hetkellä käytössä olevilla perus skannereilla päästään 1,5 teslan Teslan luokkaan. Kasvattamalla magneetti kentän magneettikentän voimakkuutta signaalin vahvuus kasvaa, mikä käytännössä tarkoittaa entistä tarkempia kuvia. Vaihtoehtoisesti tätä voidaan hyödyntää myös kuvaamisen nopeuttamiseen. Käyttöön on tulossa 3T:n skannerit skannereita ja tutkimus käytössä on jo 7T:n skannereita. Hardwarea kehitetään tekniikalla, jota kutsutaan ennalta polarisoiduksi MRMRI:ksi. Sen avulla voidaan saavuttaa 1,5T:n kuvan tarkkuus käyttämällä 0,1T:n magneettia. Tulevaisuudessa tämä tarkoittaa entistä kompaktimpeja ja halvempia laitteita.

Toinen kehittyvä osa ovat vastaanottimen kelojen teknologia. Uusissa skannereissa on useita vastaanottavia kanavia, joiden määrää määriä pyritään lisäämään. Käyttämällä monia pieniä keloja yhdessä laitteessa, voidaan saavutta samanaikaisesti korkea herkkyys ja suuri FOV(Field of view). Tällä hetkellä yleisesti käytössä on kahdeksan ja 16 kanavaisia laitteita, mutta kehitteillä käyttöön on 24, 32 ja useampi kanavaisia laitteita. Nykyiset laitteet rakennetaan jo mahdollisuudella päivittää moduuli suuremmaksisuurempaan tulevaisuudessa. 

Integroidut modaliteetit

Integroitujen modaliteetti skannerien kehitys vaikuttaa eniten potilaan tilan arviomiseen, . Tästä on hyötyä erityisesti onkologiassa. PET-kuvaamista käytetään syövän havaitsemiseen, mutta se ei kuitenkaan tuota rakenteellista dataa. PET onkin jo liitetty yhteen CT-laitteiden kanssa, jotta saataisiin enemmän anatominaalista kuvaa, mutta haittana on kuitenki huono heikko kudos kontrasti. Tämän takia potilaat joutuvat menemään erillisiin MRI-tutkimuksiin, jotta saadaan lisätietoa pehmeästä kudoksesta. Jotta turhasta kuvaamisesta päästäisiin eroon Päästäkseen eroon turhasta kuvantamisesta olisi tärkeää saada integroitua PET-kuvaus yhteen MRI:n kanssa. Haittana ovat kuitenkin korkeat magneettikentät, jotka häiritsevät PET-kuvaamista. Mutta kehitteillä Kehitteillä on kuitenkin ollut jo toimivia ratkaisuja.

...

Uudet kliiniset tutkimukset ovat huomanneet, että TE:tä(echo timetimeä) pienentämällä saadaan aikaan kuvia aivan uusissa kontrasteissa, joka puolestaan mahdollistaa suoran kuvantamisen kudoksista joita ei aiemmin olla MRI:llä nähty.

...

PET on tarjonnut monia vuosia mahdollisuuden kuvantaa molekyläärisiä teitä, reseptori tiheyttä reseptoritiheyttä ja yms. käyttämällä oikeita radioligandeja. PET ei kuitenkaan pysty tarjoamaan samantasoista spatiaalista tarkkuutta resoluutiota kuin MRI. Tähän haasteeseen löytyy vastaus kohdennetun varjoaineen kehityksestäkohdennetuista varjoaineista, jotka kiinnittyvät tiettyihin molekyylisiin tai solullisiin kohteisiin. Kyseinen teknologia on vasta alkutekiöissä, mutta viimeisimmissä eläimillä suoritetuissa kokeissa suoritettujen kokeiden avulla on pystytty huomaamaan aivovaurioita aikaisissa vaiheissa. Tulevaisuudessa varjoaineiden käyttöä tullaan varmasti kehittämään entisestään.

 

 

Lähteet:

1. Andrew M. Blamire, B.Sc., Ph.D.. What does the future hold for MRI?. http://www.ihe-online.com/feature-articles/what-does-the-future-hold-for-mri/ (accessed 1.11.2014).
2. Department of Molecular and Cellular Oncology . Current and future applications of magnetic resonance imaging (MRI) to breast and ovarian cancer patient management.. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20799509 (accessed 1.11.2014).
3. Lennart Blomqvist, MD, PhD. Whole-Body Imaging With MRI or PET/CT. http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=197867 (accessed 1.11.2014).