Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Varsinainen elinten muodostuminen eli organogeneesi alkaa neljännellä kehitysviikolla ja jatkuu kahdeksanteen viikkoon saakka. Tänä aikana kaikki uuden yksilön elimet muotoutuvat ja aloittavat toimintansa . (3). Sama ajanjakso on merkittävä myös siksi, että esimerkiksi erilaiset ulkoiset virukset ja myrkyt voivat tällöin saada aikaan pahoja kehityshäiriöitä alkiolle. (2).

Alkionkehityksen varhaisessa vaiheessa kehittyvät myös sikiökalvot, jotka suojaavat kehittyvää alkiota ja huolehtivat sen aineenvaihdunnasta. Sisimpänä kalvoista on suonikalvo, jonka alkiorakkulan uloimmat solut kehittävät alkion ympärille. Ennen istukan kehittymistä suonikalvo huolehtii ravinnon toimittamisesta ja jätteiden poistamisesta. Vesikalvo erittää sisäänsä sikiönesteen eli lapsiveden, joka suojaa sikiötä ulkoisilta vauriolta, kuten vaimentaa iskuja. Kolmas sikiökalvo on nimeltään rakkokalvo, joka osittain kasvaa kiinni suonikalvoon muodostaen varsinaisen istukan. (5)

 

 

 


Sydämen kehitys ja sikiön verenkierto

Alkion sydämen kehitys alkaa järjestyksessä toisena hermoston kehityksen jälkeen (2). Verisuonisto alkaa muodostua mesodermistä, jolloin verisuonet tulevat ensin alkion ravintovarastona toimivaan ruskuaispussiin, rakkokalvoon ja suonikalvoon, ja vasta tämän jälkeen varsinaiseen alkioon. Tässä vaiheessa sydän on vasta kahdesta yksinkertaisesta epiteelisoluputkesta muodostunut rakenne. Myöhemmin sen osat sulautuvat yhteen muodostaen nelilokeroisen sydämen, joka sykkii jo neljännellä raskausviikolla. (4). 

Alkiokausi päättyy noin 60 ensimmäisen vuorokauden jälkeen, jonka jälkeen puhutaan sikiökaudesta (1).

...