Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Valitsimme aiheen, koska kiinnostuimme sen toimivuudesta osana mielenterveyden hoitoa. Poh-dimmePohdimme, voiko tällainen itsensä arvioiminen ja puhelinsovelluksen päivittäinen käyttäminen tukea mielenterveyden kohentumista ja onko sovelluksen käytöllä mahdollisesti jotain haittapuolia. Olemme erityisen kiinnostuneita juuri mielenterveyshoitotyöstä, joten halusimme valita sovelluk-sensovelluksen, joka liittyy juuri mielenterveyteen. Aihe vaikutti meistä mielenkiintoiselta ja ajankohtaiselta.

...

Mielialapäiväkirjan idea perustuu siihen, että potilas seuraa sen avulla päivittäin omaa mieli-alaansa mielialaansa ja tuntemuksiaan, ja oppii sen avulla tunnistamaan omia tunteitaan paremmin ja ym-märtämään ymmärtämään tunteiden ja ajatusten merkityksen omaan mielialaan. Mielialapäiväkirjat auttavat myös purkamaan tunteita, kun ne kirjaa ylös. Tunteiden kirjaaminen ja käsittely auttaa potilasta havainnoimaan itseään ja parantaa säännöllisesti käytettynä itsetuntemusta, josta on hyötyä toi-vuttaessa toivuttaessa erilaisista mielenterveyden häiriöistä.

...

Mielialapäiväkirjan mobiilisovellukset ovat käyttömuotoilultaan verrattain samankaltaisia. Asia-kas Asiakas lataa älykännykälleen sovelluksen joko verkosta tai oman puhelinmerkkinsä sovelluskau-pastasovelluskaupasta. Osassa mielialasovelluksia operoidaan tekstillä perinteisen päiväkirjan tapaan, osa so-velluksista sovelluksista luottaa visuaalisiin kuvakkeisiin, kuten hymiöihin, joilla mielialaa ja päivän kulkua ar-vioidaanarvioidaan. Joissakin sovelluksissa on mahdollisuus myös aktivoida mindfullnes-tyyppisten palve-luiden palveluiden käyttö.

Palvelun saavutettavuus vaatii älypuhelimen lisäksi käyttäjältään digitaitoja, osa mielenterveyttä tukemaan tarkoitetuista sovelluksista on maksullisia, osa ladattavissa verkosta ilmaiseksi. Käy-tettävyysmuotoilussa Käytettävyysmuotoilussa on otettu huomioon loppukäyttäjäryhmät vaihtelevasti, joidenkin sovellus-ten sovellusten kehittämistyössä on otettu myös huomioon loppukäyttäjien tarpeet ja hyödynnettävyys hoito-työssähoitotyössä. Osa ladattavista palveluista on perusluonteeltaan kepeitä, self help –retoriikalla kuorru-tettujakuorrutettuja, osa operoi hoitotyössä ja diagnostiikassa (Käypä hoito –suositus) käytettävien mieliala-päiväkirjojen mielialapäiväkirjojen kanssa samalla maaperällä. Englannin kielen osaaminen lisää valikoimaa, suo-meksi suomeksi mielialasovelluksia löytyy huomattavasti vähemmän.

Sovelluksen keräämää dataa voidaan hyödyntää asiakkaan mielialojen tarkkailussa ja diagnos-tiikastadiagnostiikasta, varsinkin mikäli asiakas on kerännyt psyykkisen voinnin seurantaa pidemmällä aikavä-lilläaikavälillä. Datan ei tarvitse olla yksilöityä tai nimettyä, joten siirtäminen verkossa on sinällään turval-listaturvallista. Toisaalta pelkkä mielialapäiväkirja ei ole vakavissa mielenterveyden ongelmissa riittävä hoitomuoto, ja liiallinen itsetarkkailu voi jopa pahentaa joitakin sairauksia tai edistää sairauden-tunnottomuuttasairaudentunnottomuutta. Vaikka mielialapäiväkirjasovellus voi auttaa asiakasta hahmottamaan omia tun-temuksiaan tuntemuksiaan ja psyykkisen voinnin syy-seuraussuhteitasyyseuraussuhteita, jää sen käyttö ilman toimivaa hoitokon-taktia hoitokontaktia liian ohueksi ja ongelmat vaille toimivia ratkaisumalleja. Tutkimusten mukaan hoidon laatu paranee varsinkin silloin kuin sovellusten käyttö on suunniteltu yhdessä hoitotyön ammattilaisen kanssa ja osana hoitotyötä.

Mielialapäiväkirja-sovellus puhelimessa on ideana mielestämme hyvä, sillä nykypäivänä moni omistaa älypuhelimen ja puhelin kulkee mukana jatkuvasti. Omien tunteiden kirjaaminen puheli-meen puhelimeen päivän aikana tuntuu luontevalta.

...

Omahoito ja oman voinnin itsearviointi tulee lisääntymään tulevaisuudessa, joten mobiilisovel-lusten mobiilisovellusten käyttö tulee oletettavasti lisääntymään. Terveyteen liittyviä mobiilisovelluksia on arvioitu

olevan saatavilla yli 160 000 ja määrä tulee varmasti kasvamaan. Mielenterveyshoitotyössä eri-laiset erilaiset avohoidon ja omahoidon keinot tulevat entisestään lisääntymään, joten erilaiset digitaali-set digitaaliset sovellukset tulevat varmasti olemaan kasvava osa potilaiden hoitoa. Mobiilisovelluksen käyttö ei kuitenkaan yksistään riitä oireita potevan potilaan voinnin seurantaan, vaan sovelluk-sen käyttö tulisi linkittää sujuvasti muihin terveyspalveluihin. Vaikka sovelluksista varmasti on hyötyä ihmisten omahoidossa ja seurannassa, etenkin mielenterveyden häiriöitä hoidettaessa ihmiskontakti katseineen ja eleineen tulee edelleen olemaan erittäin tärkeää. Näemmekin siis, että tällaisilla sovelluksilla on paikkansa, mutta osana muuta hoitoa, johon sisältyy henkilökoh-taiset henkilökohtaiset tapaamiset hoitohenkilökunnan kanssa. Sovellus saattaa hyvinkin tukea onnistunutta hoi-toa hoitoa ja auttaa havainnoimaan omaa itseään ja tunteitaan.

...

Grohol, John M. 2016. Rating Mental Health Apps: Does Self-Monitoring Even Helpo? World of Psycho-logy. Verkkodokumentti. <https://psychcentral.com/blog/archives/2016/07/02/rating-mental-health-apps-does-self-monitoring-even-help/> Luettu 11.9.2017.

 

Saarelma, Osmo. 2017. Omahoito sähköistyy. Verkkodokumentti.

<http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=kol00408> Luettu 1.10.2017

 

Suomen mielenterveysseura.Mielialapäiväkirja. Verkkodokumentti. Luettu 1.10.2017.<https://www.mielenterveysseura.fi/fi/pelit-ja-teht%C3%A4v%C3%A4t/mieli-