Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Ajankohtaisia merkintöjä verkon uusista välineistä, oppimisteknologiasta, yhteisöllisestä mediasta, mobiilipalveluista ja virtuaalitodellisuudesta.

 

Image Added


Sisällöt

Table of Contents

G

...

Suite for Education

Google Classroom uudistui ja hämmensi

Image Added(plus)    Googlen oppimisympäristön kaltainen Classroom-palvelu uudistui kesällä. Esimerkiksi kyselyjä pystyy nyt tekemään Classroomin sisällä, ei pelkästään kyselysovellus Formsissa. Mukaan on tullut myös uusi arviointityökalu. Se sisältää kommenttipankin, johon opettajat voivat säilöä usein käyttämiään palautteita. Tehtäviä voi myös kopioida ja kierrättää eli käyttää uudelleen. Kyselyjä pystyy myös lukitsemaan, jos Classroomia käytetään Chromebookilla.

Opettajat ovat valittaneet sitä, että käyttöliitymää on muutettu liikaa ja kurssimateriaalien jakamista opiskelijoille vaikeutettu. Uuden Tehtävä-sivun funktio on jäänyt monille mysteeriksi.  (blue star)(blue star)(blue star)(blue star)

Tech & Learning

Engadget

Cloudpoint

Microsoft Office 365 Education

Teams ja Thinglink yhteistyöhön

Microsoft ja visuaalinen kollaboraatio-ohjelma Thinglink kuuluttivat yhteistyöstään alkusyksystä. Thinglink tulee Teamsin sovellusvalikoimassa näkyviin betavaiheen jälkeen "mahdollisimman pian". Testiohjeet ja ~tunnukset tilataan: aleksi@thinglink.com(blue star) 

Pasi Mustonen, Microsoft

Mobiilipalvelut

Uusi iPhone opiskelee itsekseen isäntänsä toimintaa  

Apple-yhtiö julkisti uudet puhelinmallinsa perinteisessä mediaspektaakkelissaan 12. syyskuuta. Tuoreet XS- ja XS Max- luurit erottaa toisistaan lähinnä näytön koko. XS venyttää mittanauhaa 5,8 tuuman verran, kun taas Max ulottuu 6,5 tuumaan. Uudet mallit päivittävät vuosi sitten markkinoille tullutta iPhone X:ää. Kiinnostaviin parannuksiin kuuluu muun muassa entistä ehompi koneoppimisen toiminto. Laite ja sen käyttöjärjestelmä kykenevät siis opiskelemaan itsekseen isäntänsä toimintaa ja tekemään siitä päätelmiä. Oppimansa perusteella uudet puhelimet pystyvät kenties suosittamaan omistajalleen kuhunkin tarpeeseen sopivaa sovellusta. Uudet iPhonet tulivat Suomessa myyntiin syyskuun lopulla. (blue star)(blue star)(blue star)

CNET

Techcrunch

New York Times

Galaxy Note 9 - paras Android-luuri?

Samsung julkaisi elokuussa Galaxy Note 9 -puhelimensa. Suomessa se tuli kauppoihin 25. elokuuta. Kriitikot ovat ylistäneet laitetta parhaaksi Android~luuriksi. Myös kamera ja muistitila ovat saaneet suitsutusta tarkkailijoilta. Puhelin on testatusti vesitiivis. Kriitikot ovat moittineet lähinnä hintaa, joka kohoaa yli tuhannen euron. (blue star)(blue star)(blue star)

The Next Web

CNET

Engadget

Edullinen ja suorituskykyinen Poco F1 myös Suomeen

Kiinalaisyhtiö Xiaomi toi markkinoille Poco FI -puhelimen, jolla on kriitikoiden mukaan tuhannen euron laitteen ominaisuudet, mutta jonka hinnat vaihtelevat noin 350 ja 400 euron välillä. Poco FI tulee syksyllä 2018 myyntiin myös Suomessa, mutta tarkkaa ajankohtaa ei ole vielä kuulutettu. (blue star)

Suomimobiili

The Next Web

Android Pie toimii Pixeleissä ja Essentialissa

Google julkaisi elokuussa uuden Andoid 9 Pie -mobiilikäyttöjärjestelmänsä, joka asuu Googlen Pixel-puhelimissa ja Essential Phonessa. Käyttöjärjestelmä osaa tutkia tekoälyn turvin haltijansa toimintaa ja ottaa siitä opiksi, jolloin se pystyy ehdottamaan käyttäjälleen kuhunkin tilanteeseen sopivaa sovellusta. (blue star)(blue star)(blue star)

Engadget

iOS 12 kohentaa lisätyn todellisuuden kokemusta

Apple talutti uuden iOS 12 -mobiilikäyttöjärjestelmänsä framille 17. syyskuuta. Sen tarjoamiin uutuuksiin kuuluu muun muassa lisätty todellisuus, parempi käyttöajan monitorointi ja kehittyneempi ilmoitusten hallinta.  Paljon puhuttu videokonferenssitoiminto Facetime tosin tulee mukaan vasta myöhemmin syksyllä. Perinteiseen tapaan kannattaa odottaa version vakiintumista muutama viikko ellei kuukausia ennen sen lataamista omaan laitteeseensa. (blue star)(blue star)(blue star)

Mobiili 

CNET

What's new (video)

Oppimisteknologia

Sovellusten Top 100 julkaistu: kollaboraatiovälineet nousussa

Sadan parhaan oppimisteknologisen työvälineen kahdestoista peräkkäinen arvolista vuoden 2018 osalta julkaistiin Englannissa syyskuun lopulla. Äänestykseen osallistui parituhatta pedagogia ympäri maapallon. Tärkeimmiksi välineiksi valittiin perinteiset Youtube, Powerpoint ja Google Search.  Kollaboraatioväline Slack nousi listalla huomattavasti (yhdeksänneksi), kun taas sen kilpailijaksi Microsoftin laboratoriossa kehitetty tuore Teams jäi vielä niukasti 25 eniten ääniä saaneen sovelluksen ulkopuolelle. 

Kahoot Pro: parempaa käytettävyyttä ja kuvapankki

Kahoot julkaisi oppilaitoksille suunnatun maksullisen Pro-version syyskuussa. Siinä opettajat pystyvät kehittelemään kyselyjä Kahootin verkkosivulla yksityisessä kansiossa, jolloin ne löytyvät helpommin. Pron käyttäjät pääsevät käsiksi myös miljoonan otoksen kuvapankkiin. 

Edsurge

Sosiaalinen media

Whatsappiin videopuhelut

Pikaviestipalvelu Whatsapp otti käyttöön videopuhelut. (blue star)(blue star)(blue star)

The Next Web

Tekotodellisuus

Vuoden 2018 ja lähitulevaisuuden trendejä

Lisätyn todellisuuden eli AR:n trendejä on pohdittu eri puolilla maailmaa. Mobidevin mukaan mobiili AR näyttää tällä hetkellä lupaavalta eikä vähiten kesällä 2018 julkaistun ARKit 2.0 ~alustan ansiosta. Sen sijaan silmikkojen avulla toteutettava lisätty todellisuus ei ota tulta muun muassa laiteiden kalleuden vuoksi. AR:n käyttökokemukset muuttuvat myös entistä luonnollisemmiksi. Viihdeteollisuus pysyy tekotodellisuuden pääasiallisella pelikenttänä toistaiseksi; oppimistoiminta tulee vielä perässä. 

ZD Net on hieman optimistisempi, kun keskustellaan AR:n hyödyntämismahdollisuuksista oppilaitoksissa. Esimerkiksi Figment AR -sovellus, jolla rakennetaan "portteja" virtuaalisiin "maailmoihin" on jo niittänyt mainetta pedagogien parissa. Terveysalalla AR laukkaa myös eteenpäin; esimerkiksi puolalaiset sydänkirurgit ovat kehittäneet sovelluksen, jolla näkee verisuonten sisään. Samoin tekniikan alalla lisättyä todellisuutta hyödynnetään tällä hetkellä etenkin yrityskoulutusten alalla.  AR raivaa tietään myös yritysten markkinointivälineeksi. Esimerkiksi Ikea on julkaissut Place~sovelluksen, jonka avulla voi suunnitella kotinsa interiööriä, jolloin esimerkiksi virtuaalisen olohuoneensa läpi pystyy kävelemään lumetodellisuudessa ja toteamaan, sopiko sohva sinne.  

Insanelab ennustaa 360 asteen videoiden läpilyöntiä.  Esimerkiksi Youtuben VR-kanavalla on jo kolme miljoonaa tilaajaa. 

Lyhyesti

  • Applen uusi macOS Mojave -käyttöjärjestelmä julkistettiin 24. syyskuuta. Erityisen radikaaleja uudistuksia ei ole.  Engadget
  • Kiina on peittoamassa Yhdysvaltoja tekoälyn alalla, ennustaa sijoittaja Kai-Fu Lee. Techcrunch.
  • Uutispalvelu CNET on valinnut yhdeksän parasta virtuaalitodellisuuden iPhone-sovellusta. 
  • Pitkään odotettu lisätyn todellisuuden sovellus Magic Leap One julkaistiin kesällä.  Pakettiin kuuluu ohjelman lisäksi silmikko ja käsiohjaimet. Sovelluksella pystyy liimaamaan tietokoneella luotua 3D-grafiikkaa oikeaa maailmaa kuvaavien objektien päälle. Kriitikot eivät uutuudesta tosin täysin innostuneet.  EngadgetThe Next Web

 

...

Uutta kirjallisuutta

Metropolian kirjaston Pinterest-tili tarjoaa katsauksen uusimpaan kirjallisuuteen verkon uusien välineiden, opetusteknologian, yhteisöllisen median ja mobiilipalveluiden alalta. 

...