Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Comment: Samun jututstelut

...

Varataan riittävästi aikaa riskianalyysin kunnolliseen toteuttamiseen ja suunnitellaan sekä aikataulutetaan analyysiprosessi etukäteen. Noudatetaan valittua riskianalyysimenetelmää ja -prosessia. [18]

 

 RISKIANALYYSIN MENETELMÄT TÄNNE

14. Riskianalyysien menetelmät

 

Turvallisuus analyysinkäyttö käyttö on yleistä kaikilla teollisuuden aloilla. Yleisimmin käytetyt turvalisuusanalyysimenetelmät ovat suhteellisen yksinkertaisia ja tehokkaita. Analyysien tavoitteena on löytää teknisistä laiteista, ihmistentoiminnasta sekä ympäristöolosuhteista onnettomuuden tai tapaturman synnyn mahdollistavat tekijät. Sen lisäksi pyritäänarviomaan onnettomuudesta tai tapaturmasta aiheutuvat seuraukset sekä etsimään edullisimmat torjunta- ja parannuskeinot.

 

15. Menetelmiä eri tarpeisiin

 

Turvallisuusanalyysi voi vaihdella huomattavasti tavoitteillaan, muodollaan ja laadullaan. Tarpeet vaihtelevat nopeasta ja karkeasta analyysistä laajaan, hitaaseen ja yksityiskohtaiseen riskien tarkasteluun turvallisuuden parantamiseksi. Turvallisuusanalyysin suunnittelussa ensimmäinen tehtävä on määritellä, miksi analyysi laaditaan ja miten tuloksia on tarkoitus käyttää. Tämän pohjalta valitaan käytettävä menetelmät. Turvallisuusanalyysi on kvalitatiivista vaarojen ja onnettomuustekijöiden tutkimista. Analyysi aloitetaan kohteeseen liittyvien vaarojen tunnistamisella. Tämän jälkeen tehdään subjektiiviseen arviontiin perustuva tunnistettujen vaarojen arviontiin ja luokitteluun. Analyysi voi jatkua merkittävämpien vaarojen ja onnettomuusmahdollisuuksien mallintamisella sekä seurausten ja taajuuden arvioinnilla. Arviota, jonka tuloksena saadaan numeerinen arvio vahinkoriskin suuruudelle.

 

15 Turvallisuusanalyysissä käytettävät yleisimmät menetelmät

16.a Poikkeamatarkastelu (HAZOP)

Periaate

Prosessiparametrien oletettujen muutosten pohjalta tunnistetaan prosessihäiriöihin johtavia onnettomuustekijöitä ja niistä aiheutuvia vaarallisia seurauksia.

Tavoite

Löytää prosessin häiriöistä aiheutuvat vaarat.

16.b Potentiaalisten ongelmien analyysi (POA)

Periaate

Ideoiden hakumenetelmillä (mm. aivoriihi) etsitään kohteen onnettomuusvaaroja ja luokitellaan ne. Ideointi voidaan rajata esimerkiksi tapaturmavaaroihin, palovaaroihin tai ympäristöriskeihin. Ideoinnissa voidaan käyttää avainsanalistoja. Tämän jälkeen analysoidaan keskeisimpien vaarojen syyt ja seuraukset.

Tavoite

Löytää kohteen keskeisimmät ongelma-alueet sekä keskeisimpiin vaaroihin liittyvät onnettomuustekijät.

16.c Reaktiomatriisi

Periaate

Asettamalla kohteeseen liittyvät kemikaalit ja materiaalit matriisin muotoon tunnistetaan yhdistelmiä, jotka voivat reagoida keskenään vaarallisella tavalla.

Tavoite

Löytää kohteen kemikaalien ja materiaalien yhdistelmät, jotka voivat aikaansaada ei-toivotun reaktion

16.d Riskien arviointi työpaikalla -työkirja

Periaate

Työpaikka jaetaan arviointikohteisiin, joista tunnistetaan tarkistuslistojen avulla fysikaaliset kuormitustekijät, tapaturman vaarat, ruumiillisista kuormittumista aiheuttavat tekijät, kemialliset ja biologiset altisteet sekä henkistä kuormittumista aiheuttavat tekijät.

Tavoite

Tunnistaa ja priorisoida työssä esiintyvät vaara- ja haittatekijät ja etsiä toimenpiteitä riskien pienentämiseksi

16.e Satunnaispäästöriskianalyysi (SARA)

Periaate

Tarkasteltavasta kohteesta laaditaan nk. aktiviteetti- ja prosessi -malli, joka kattaa käytetyt laitteet ja niihin liittyvät toiminnot, kemian ja muut vastaavat ilmiöt, käytetyt aineet ja tarvittavat hyödykkeet, turvatoimet, ympäristötekijät, tuote- ja jätevirrat, käyttö- ja kunnossapitoasioita sekä prosessin hallintaan liittyviä seikkoja. Mallin avulla tarkasteltava kohde käydään läpi ja arvioidaan eri kohtiin liittyviä ongelmia ja vaaran mahdollisuuksia.

Tavoite

Löytää kohteen keskeisimmät ympäristövaikutuksia aiheuttavat ongelma-alueet sekä keskeisimpiin vaaroihin liittyvät onnettomuustekijät, jotka voivat aiheuttaa ympäristöhaittaa.

16.f Toimintovirheanalyysi (TVA)

Periaate

Jakamalla rajattu työtehtävä toimintoihin tunnistetaan kuhunkin toimintoon liittyviä merkittävimpiä virhemahdollisuuksia ja niistä aiheutuvia vaaroja.

Tavoite

Löytää ihmisen toimintovirheistä aiheutuvat vaarat.

16.g Työn turvallisuusanalyysi (TTA)

Periaate

Jakamalla rajattu työtehtävä toimintoihin tunnistetaan kuhunkin toimintoon liittyviä välittömiä tapaturmavaaroja sekä niiden syitä ja seurauksia.

Tavoite

Löytää työtehtävään tai tekniseen järjestelmään liittyvät tapaturmavaarat.

16.h Työtapojen analyysi

Periaate

Analyysissa selvitetään, miksi turvallisesta työtavasta poiketaan, miksi otetaan riskejä ja miten voitaisiin lisätä toivottua käyttäytymistä sekä vähentää ja poistaa kokonaan ei-toivotut käyttäytymistavat.

Tavoite

Työtapojen analyysi on menetelmä, jonka avulla työpaikoilla voidaan tunnistaa ei-toivotut työtavat ja niitä ylläpitävät mekanismit.

16.i Vaarallisten skenaarioiden analyysi (HAZSCAN)

Periaate

Tarkasteltavasta kohteesta laaditaan nk. aktiviteetti- ja prosessimalli, joka kattaa käytetyt laitteet ja niihin liittyvät toiminnot, kemian ja muut vastaavat ilmiöt, käytetyt aineet ja tarvittavat hyödykkeet, turvatoimet, tuote- ja jätevirrat, käyttö- ja kunnossapitoasioita sekä prosessin hallintaan liittyviä seikkoja. Mallin avulla tarkasteltava kohde käydään läpi ja arvioidaan eri kohtiin liittyviä ongelmia ja vaaran mahdollisuuksia.

Tavoite

Löytää kohteen keskeisimmät ongelma-alueet sekä keskeisimpiin vaaroihin liittyvät onnettomuustekijät.

16.j Vika- ja vaikutusanalyysi (VVA)

Periaate

Jakamalla tarkasteltava järjestelmä komponentteihin tunnistetaan kunkin komponentin vikamuodot ja niiden aiheuttamat järjestelmäviat ja vaarat.

Tavoite

Löytää laitevioista aiheutuvat vaarat.




LÄHTEET

  1. http://fi.wikipedia.org/wiki/Riski luettu 24.11.2014
  2. http://hlab.ee.tut.fi/hmopetus/riskianalyysi-ja-riskienhallinta-osana-onnistunutta-hypermediaprojektia luettu 24.11.2014
  3. Rissa, Kari: Riskit hallintaan, s. 54
  4. http://www.vtt.fi/proj/riskianalyysit/riskianalyysit_maaritelmia.jsp luettu 24.11.2014
  5. http://www.iso.org/iso/home/standards/iso31000.htm luettu 25.11.2014
  6. http://www.iso.org/iso/home/news_index/news_archive/news.htm?Refid=Ref1585 luettu 25.11.2014
  7. http://www.iso.org/iso/home/news_index/news_archive/news.htm?refid=Ref1791 luettu 25.11.2014
  8. http://www.iso.org/iso/home/news_index/news_archive/news.htm?Refid=Ref1586 öuettu 25.11.2014
  9. http://www.turkulainen.fi/artikkeli/240786-uhrien-tunnistamiseen-osallistunut-rikoskomisario-estonian-hylky-olisi-pitanyt luettu 25.11.2014
  10. Overview of Enterprise Risk Management, s. 10 http://www.casact.org/area/erm/overview.pdf luettu 26.11.2014
  11. International Convergence of Capital Measurement and Capital Standards (http://www.bis.org/publ/bcbs107.pdf ) Ladattu 26.11.2014
  12. http://www.pilz.com/fi-FI/company/news/articles/072487 luettu 26.11.2014
  13. Suominen, Arto: 2003, Riskienhallinta, 3 -painos, s. 42
  14. http://en.wikipedia.org/wiki/Risk_management (26.11.2014)
  15. Suominen, Arto: 2003, Riskienhallinta, 3 -painos.
  16. http://www.vtt.fi/proj/riskianalyysit/riskianalyysit_riskianalyysin_valmistelu.jsp (26.11.2014)
  17. Chapman Ward: 2003, Project Risk management: Processes, Techniques and Insights. 2 -painos.
  18. http://www.vtt.fi/proj/riskianalyysit/riskianalyysit_riskianalyysin_toteutus.jsp (2.12.2014)
  19. http://www.vtt.fi/proj/riskianalyysit/riskianalyysit_riskianalyysien_tilaajalle_asetettavia_vaatimuksia.jsp (2.12.2014)
  20. http://www.pk-rh.fi luettu 2.12.2014

  21. Rissa, Kari: Riskit Hallintaan (1999),  sivu.78-79

  22. http://www.vtt.fi/proj/riskianalyysit/riskianalyysit_menetelmat.jsp luettu 2.12.2014