Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Comment: Versio 1.0
  1. Mikä on riski
  2. Mikä on jäännösriski
  3. Riskin pienentäminen
  4. Riskien tunnistamisen merkitys
  5. Riskianalyysi ja riskiarviointi
  6. Riskiarvioinnin suorittaminen
  7. Riskianalyysin käyttö
    1. Prosessisuunnittelu
    2. Automaatiosuunnittelu
    3. Turva-automaatiosuunnittelu
    4. Varolaitteet ja -toiminnot
    5. Koulutus ja ohjeistus

  8. Riski-arviointi ja siihen liittyvät standardit

  9. Riskien tiedostamisen tärkeyden tiedostaminen

  10. Riskityypit

    1. Terveydelliset riskit

    2. Tuotannolliset riskit

    3. Taloudelliset riskit

  11. Riskiarvioinnin merkitys aloittain

    1. Rahoitusala

    2. Lääke- ja elintarvike-teollisuus

    3. Kemiateollisuus

    4. Kappaletavara-teollisuus

    5. Kuljetusala

  12. Hyvin toteutettu riskianalyysi
  13. Analyysiprosessi

    1. Valmistelu

    2. Toteutus

  14. Riskianalyysin menetelmät

Lähteet

 

 

Table of Contents

 

1. Mikä on riski

Halutun tavoitteen saavuttamiseen liittyy aina toimintaa. Toimintaan taas liittyy aina mahdollisuus, että se ei johdakaan haluttuun lopputulokseen eli toiminta epäonnistuu[1]. Tätä mahdollisuutta kutsutaan riskiksi.

...

Riskianalyysin tuloksia voidaan käyttää parantamaan suunniteltavan järjestelmän turvallisuutta, toimintavarmuutta sekä parantaa tuottavuutta. Riskiarvioinnin tuloksia voidaan käyttää teollisessa näkökulmassa muun muassa seuraavissa toimissa[3.].

 

7.

...

1 Prosessisuunnittelu

Prosesseissa käytettävien materiaaleihin ja menetelmiin liittyviä riskejä voidaan vähentää tunnistamalla riskit ja minimoida ne prosessilaitteiston ja prosessilaitoksen oikealla suunnittelulla mitoituksella. Tämä käsittää esimerkiksi keskenään vaarallisten aineiden ja toimintojen eriyttämistä eri tiloihin ja käsittelylinjoihin.

 

7.

...

2 Automaatiosuunnittelu

Automatisoinnissa on tärkeää havainnoida erityisesti automaation ohjaamien mekaanisten laitteiden toimintaan liittyvät riskit. Riskiarvioinnin avulla voidaan suunnittelun aikaisessa vaiheessa havaita ja ottaa huomioon toiminnalliseen suunnitelmaan jääneet riskit. Esimerkiksi automaatiolaitteiston liikkuvien koneiden puutteellisia suoja-alueita ei ole huomioitu toiminnallisessa suunnitelmassa riittävästi.

 

7.

...

3 Turva-automaatiosuunnittelu

Riskiarvioinnin riskit, jotka liittyvät normaalin toimintaympäristön tai toiminnan häiriintymiseen liittyvät turva-automaatioon. Turva-automaation keskeisin tehtävä on pitää järjestelmä hallittuna ja/tai suorittaa järjestelmän hallittu alasajo turvalliseen tilaan. Turva-automaatio on keskeinen työkalu, jota voidaan hyödyntää riskiarvioinnissa häiriötilaan liittyvien riskien saattamisessa siedettävän jäännösriskin tasoon. Esimerkiksi tilanne, jossa säätöventtiilin toimilaite vioittuu ja säiliön pinnankorkeutta mittaava anturi on myös vioittunut. Tätä varten turva-automaatiossa on kahdennettu pinnankorkeusmittaus, joka pitää huolen, että tällaisessa tilanteessa vahinkoa ei ehdi tapahtua, koska turva-automaatio ohjaa kyseisen prosessin tai porsessiosa-alueen alas.

 

7.

...

4 Varolaitteet ja -toiminnot

Riskiarvioinnin tuloksia apuna käyttäen voidaan tarkistaa, että järjestelmässä on otettu huomioon riittävät turvatoimet, kuten lukitukset, hälytykset ja manuaaliset toiminnot, sekä turvalaitteet kuten varolaitteet ja mekaaniset sekä optiset suojat.

 

7.

...

5 Koulutus ja ohjeistus

Riskiarvioinnin keskeiset asiat ja erityisesti keskeiset jäännösriksit tulisi esittää toimintaan liittyvässä ohjeistuksessa sekä kouluttaa toimijoita ottamaan riskit huomioon. Ohjeistuksella ja sen laadulla on erittäin suuri merkitys. Kun riski toteutuu, niin sen minimointiin tarvittava ohjeistus on oltava helposti saatavissa ja ennen kaikkea helposti omaksuttavassa muodossa. Riskien toteutuessa reagointiaikaa on vähän tai ei ollenkaan. Siksi ohjeistus on oltava sellaista, että tilanteesta riippuen se on voitava omaksua jopa minuuteissa. Toimintaohjeet ovat parhaimmillaan lyhyitä. Maksimissaan vain parin sivun mittaisia listauksia. Ohje, jota ei ehdi lukea ei ole olemassa.

...

Pätevä johto kuitenkin osaa ottaa huomioon, että riskitietoisuus on pidettävä ajan tasalla. Riskihallinta ei kuitenkaan ole ilmaista, ja koska se vaikuttaa positiivisesti tulokeen vain välillisesti, niin se ei aina saa sen tarvitsemaa resursointia. Joissain standarteissa, kuten ISO 31000:ssa on myös esitetty keinoja johdon rohkaisemiseen riskienhallinnan toteuttamiseen [8]. Myös johdon alaisten, eli esimerkiksi yrityksen työntekijöiden, tulee olla tietoisia ja ymmärtää riskien merkitys sekä niiden huomioon ottaminen. ISO 31000 standardi tarjoaa riskien tiedostamiseen organisaatiossa ja opetuksen edistämiseen yleismuotoisia neuvoja ja toimintaohjeita[8].




10. Riskityypit

10.

...

1 Terveydelliset riskit

Työntekijöiden terveys on ensisijaisen tärkeä riskiarviota suorittaessa. Terveysriskien arvioinnissa on otettava huomioon sekä lyhyt- että pitkäaikaiset haitat. Työntekijöiden terveyshaitoille altistumisen kartoitus ja arviointi normaalin käytön aikana on tehtävä huolellisesti, kuten myös onnettomuuksista aiheutuneett haitat. Yleisiä haittoja ovat melu, pöly, veto, kuumuus/kylmyys ja toistuvat tai vaikeat asennot/liikkeet.[3]

Terveydisellä riskillä tarkoitetaan sekä loukkaantumisia että sairastumisia jotka johtuvat tuotantoon liittyvistä tekijöistä. Hyvin toteutetulla riskiarvioinnilla varsinkin pitkäaikaisten haittojen aiheuttama vahinko voidaan minimoida, kuten esim. järjestämällä liikuntamahdollisuuksia työntekijöille rasitusvammojen minimoimiseksi ja stressin vähentämiseksi.




10.

...

2 Tuotannolliset riskit

Tuotannolliset riskit vaikuttavat tuotteen valmistukseen, kuten määrään tai laatuun, tai itse tuotantolinjaan kohdistuviin riskeihin.

...

Joissakin tuotantoprosesseissa odottamaton pysäytys voi aiheuttaa mittavia taloudellisia menetyksiä tuotteen pilaantumisesta vaikka muuta vaaraa ei olisi.

10.

...

3 Taloudelliset riskit

Taloudellisilla riskeillä tarkoitetaan asioita jotka vaikuttavat yhtiön talouteen. Koska onnettomuudet vaikuttavat vakuutusten kautta yhtiön talouteen, melkein kaikkien riskitekijöiden voidaan sanoa olevan taloudellisia riskitekijöitä.

...

Yleisten riskiarviointien lisäksi jokaisella elinkeinoalalla on omat erikoisvaatimuksensa ja tarpeensa. Alakohtaiset riskitekijät on aina huomioitava.

 

11.

...

1 Rahoitusala

Riskiarvioinnilla lasketaan pankin tai vastaavan laitoksen tarvitsema pääoma verrattuna sen antamiin lainoihin ja investointeihin.

...

Riskiarvioinnilla lasketaan pankin tai vastaavan laitoksen tarvitsema pääoma verrattuna sen antamiin lainoihin ja investointeihin.

11.

...

2 Lääke- ja elintarvike-teollisuus

Elintarvikkeiden ja lääkkeiden valmistuksessa on erityisen tärkeää että tuotteen puhtaus voidaan varmistaa. Riskiarvioinnissa täytyy ottaa huomioon koko tuotantoketjun puhtauden säilyminen, raaka-aineista valmiin tuotteen säilytykseen. Pienikin määrä saastunutta tuotetta voi vahingoittaa suuria määriä ihmisiä maantieteellisesti hyvin hajanaisella alueella, mikä vaikeuttaa vahingon minimointia.

11.

...

3 Kemiateollisuus

Kemia- ja prosessiteollisuudessa valmistuslaitteisto on usein hyvin suurta, joten vahingon sattuessa aiheutuu vaaraa hyvinkin suurella alueella tehtaan ympärillä. Prosessin pysäytys turvallisesti ja nopeasti voi myös olla hyvin vaikeaa.

11.

...

4 Kappaletavara-teollisuus

Tehtaiden koneturvallisuutta laiminlyödään usein. Syynä voi olla että luotetaan koneen toimittajan lupauksiin tai turvallisuusasiat tarkistetaan projektin loppuvaiheissa jolloin aika ei riitä [12]. Riskiarviointi pitäisi siis suorittaa riittävän aikaisin tuotantolaitoksen suunnittelussa.

11.

...

5 Kuljetusala

Kuljetusalan riskien arviointi on erityisen vaikea, sillä kuljetukseen vaikuttaa moni ennalta-arvaamaton ulkoinen tekijä, esim. liikenneonnettomuudet tai kastuminen [13]. Kuljetettavan tuotteen vaarallisuus on myös tiedettävä. Lisäksi vastuuvelvollisuuden takia on tärkeä tietää tarkalleen milloin vahinko on sattunut.

...

  • Lisätä arvoa, eli riskienhallinnan kustannukset ovat vähäisempiä kuin tekemättä jättämisen seuraukset.
  • Olla osana organisatorista prosessia.
  • Olla osana päätöksentekoprosessia.
  • Käsitellä epävarmuustekijät ja oletukset selvästi.
  • Olla systemaattinen ja strukturoitu prosessi.
  • Perustua parhaaseen saatavilla olevaan informaatioon.
  • Olla mukautettava.
  • Ottaa huomioon inhimilliset tekijät.
  • Olla dynaaminen, iteratiivinen ja reagoida muutoksiin.
  • Pystyä jatkuvaan paranteluun ja tehostamiseen.
  • Olla jatkuvan tai jaksoittaisen uudelleen arvioinnin kohteena.

13. Analyysiprosessi 

13.

...

1 Valmistelu 

Riskianalyysin tarve saattaa syntyä usealta eri taholta. Viranomaiset edellyttävät lainsäädännön velvoittamien riskianalyysien tekemistä, myös muutostyöt tai investoinnit saattavat luoda tarpeen riskianalyysille. Onnettomuudet, vanhentunut riskianalyysi tai tapaturmat voivat myös luoda tarpeen uudelle riskianalyysille.

...

Myös rikianalyysin tilaaja on osaltaan vastuussa analyysin onnistumisesta. Tilaajan tulee tuntea riskianalyysin yleisperiaatteet ja sen mahdollisuudet. Määritellä analyysin tavoite ja kohde, asettaa vaatimukset tekijän osaamiselle ja kokemukselle, sekä varmistua siitä että riskianalyysi toteutetaan laadukkaasti. Varmistaa että tarvittavat lähtö- ja taustatiedot ovat analyysin toimittajan saatavilla, sekä varmistaa riittävän osaamisen saatavuus koko analyysityön ajan. [19]

13.

...

2 Toteutus 

Varsinainen toteutustapa määritellään valitussa riskianalyysimenetelmässä, joten niihin ei tässä osiossa tarkemmin perehdytä. Sen sijaan käsitellään yleisiä periaatteita kunnollisen riskianalyysin kannalta.

...

Turvallisuus analyysinkäyttö käyttö on yleistä kaikilla teollisuuden aloilla. Yleisimmin käytetyt turvalisuusanalyysimenetelmät ovat suhteellisen yksinkertaisia ja tehokkaita. Analyysien tavoitteena on löytää teknisistä laiteista, ihmistentoiminnasta sekä ympäristöolosuhteista onnettomuuden tai tapaturman synnyn mahdollistavat tekijät. Sen lisäksi pyritäänarviomaan onnettomuudesta tai tapaturmasta aiheutuvat seuraukset sekä etsimään edullisimmat torjunta- ja parannuskeinot.[21]

 

15. Menetelmiä eri tarpeisiin

...

Turvallisuusanalyysi voi vaihdella huomattavasti tavoitteillaan, muodollaan ja laadullaan. Tarpeet vaihtelevat nopeasta ja karkeasta analyysistä laajaan, hitaaseen ja yksityiskohtaiseen riskien tarkasteluun turvallisuuden parantamiseksi. Turvallisuusanalyysin suunnittelussa ensimmäinen tehtävä on määritellä, miksi analyysi laaditaan ja miten tuloksia on tarkoitus käyttää. Tämän pohjalta valitaan käytettävä menetelmät. Turvallisuusanalyysi on kvalitatiivista vaarojen ja onnettomuustekijöiden tutkimista. Analyysi aloitetaan kohteeseen liittyvien vaarojen tunnistamisella. Tämän jälkeen tehdään subjektiiviseen arviontiin perustuva tunnistettujen vaarojen arviontiin ja luokitteluun. Analyysi voi jatkua merkittävämpien vaarojen ja onnettomuusmahdollisuuksien mallintamisella sekä seurausten ja taajuuden arvioinnilla. Arviota, jonka tuloksena saadaan numeerinen arvio vahinkoriskin suuruudelle.[21]

 

...

16. Turvallisuusanalyysissä käytettävät yleisimmät menetelmät[20,22]

16.

...

1 Poikkeamatarkastelu (HAZOP)

Periaate

Prosessiparametrien oletettujen muutosten pohjalta tunnistetaan prosessihäiriöihin johtavia onnettomuustekijöitä ja niistä aiheutuvia vaarallisia seurauksia.

Tavoite

Löytää prosessin häiriöistä aiheutuvat vaarat.

16.

...

2 Potentiaalisten ongelmien analyysi (POA)

Periaate

Ideoiden hakumenetelmillä (mm. aivoriihi) etsitään kohteen onnettomuusvaaroja ja luokitellaan ne. Ideointi voidaan rajata esimerkiksi tapaturmavaaroihin, palovaaroihin tai ympäristöriskeihin. Ideoinnissa voidaan käyttää avainsanalistoja. Tämän jälkeen analysoidaan keskeisimpien vaarojen syyt ja seuraukset.

Tavoite

Löytää kohteen keskeisimmät ongelma-alueet sekä keskeisimpiin vaaroihin liittyvät onnettomuustekijät.

16.

...

3 Reaktiomatriisi

Periaate

Asettamalla kohteeseen liittyvät kemikaalit ja materiaalit matriisin muotoon tunnistetaan yhdistelmiä, jotka voivat reagoida keskenään vaarallisella tavalla.

Tavoite

Löytää kohteen kemikaalien ja materiaalien yhdistelmät, jotka voivat aikaansaada ei-toivotun reaktion

16.

...

4 Riskien arviointi työpaikalla -työkirja

Periaate

Työpaikka jaetaan arviointikohteisiin, joista tunnistetaan tarkistuslistojen avulla fysikaaliset kuormitustekijät, tapaturman vaarat, ruumiillisista kuormittumista aiheuttavat tekijät, kemialliset ja biologiset altisteet sekä henkistä kuormittumista aiheuttavat tekijät.

Tavoite

Tunnistaa ja priorisoida työssä esiintyvät vaara- ja haittatekijät ja etsiä toimenpiteitä riskien pienentämiseksi

16.

...

5 Satunnaispäästöriskianalyysi (SARA)

Periaate

Tarkasteltavasta kohteesta laaditaan nk. aktiviteetti- ja prosessi -malli, joka kattaa käytetyt laitteet ja niihin liittyvät toiminnot, kemian ja muut vastaavat ilmiöt, käytetyt aineet ja tarvittavat hyödykkeet, turvatoimet, ympäristötekijät, tuote- ja jätevirrat, käyttö- ja kunnossapitoasioita sekä prosessin hallintaan liittyviä seikkoja. Mallin avulla tarkasteltava kohde käydään läpi ja arvioidaan eri kohtiin liittyviä ongelmia ja vaaran mahdollisuuksia.

Tavoite

Löytää kohteen keskeisimmät ympäristövaikutuksia aiheuttavat ongelma-alueet sekä keskeisimpiin vaaroihin liittyvät onnettomuustekijät, jotka voivat aiheuttaa ympäristöhaittaa.

16.

...

6 Toimintovirheanalyysi (TVA)

Periaate

Jakamalla rajattu työtehtävä toimintoihin tunnistetaan kuhunkin toimintoon liittyviä merkittävimpiä virhemahdollisuuksia ja niistä aiheutuvia vaaroja.

Tavoite

Löytää ihmisen toimintovirheistä aiheutuvat vaarat.

16.

...

7 Työn turvallisuusanalyysi (TTA)

Periaate

Jakamalla rajattu työtehtävä toimintoihin tunnistetaan kuhunkin toimintoon liittyviä välittömiä tapaturmavaaroja sekä niiden syitä ja seurauksia.

Tavoite

Löytää työtehtävään tai tekniseen järjestelmään liittyvät tapaturmavaarat.

16.

...

8 Työtapojen analyysi

Periaate

Analyysissa selvitetään, miksi turvallisesta työtavasta poiketaan, miksi otetaan riskejä ja miten voitaisiin lisätä toivottua käyttäytymistä sekä vähentää ja poistaa kokonaan ei-toivotut käyttäytymistavat.

Tavoite

Työtapojen analyysi on menetelmä, jonka avulla työpaikoilla voidaan tunnistaa ei-toivotut työtavat ja niitä ylläpitävät mekanismit.

16.

...

9 Vaarallisten skenaarioiden analyysi (HAZSCAN)

Periaate

Tarkasteltavasta kohteesta laaditaan nk. aktiviteetti- ja prosessimalli, joka kattaa käytetyt laitteet ja niihin liittyvät toiminnot, kemian ja muut vastaavat ilmiöt, käytetyt aineet ja tarvittavat hyödykkeet, turvatoimet, tuote- ja jätevirrat, käyttö- ja kunnossapitoasioita sekä prosessin hallintaan liittyviä seikkoja. Mallin avulla tarkasteltava kohde käydään läpi ja arvioidaan eri kohtiin liittyviä ongelmia ja vaaran mahdollisuuksia.

Tavoite

Löytää kohteen keskeisimmät ongelma-alueet sekä keskeisimpiin vaaroihin liittyvät onnettomuustekijät.

16.

...

10 Vika- ja vaikutusanalyysi (VVA)

Periaate

Jakamalla tarkasteltava järjestelmä komponentteihin tunnistetaan kunkin komponentin vikamuodot ja niiden aiheuttamat järjestelmäviat ja vaarat.

Tavoite

Löytää laitevioista aiheutuvat vaarat.

...