Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Taustaa

Ihmiselimistön katsotaan olevan tasalämpöinen, mutta todellisuudessa ihmisen lämpötila vaihtelee eri kehonosissa reilustikin. Ydinlämpötila kertoo aivojen, rintakehän ja vatsaontelon lämpötilasta ja se on tarkkaan säädeltyä. Tämä alue elimistöstä on tasalämpöinen ja lämpötila pyrkii pysyttelemään lukemassa +37 astetta C. Ydinlämpötilaan vaikuttaa vuorokausirytmi, uni, ruokailu, kuukautiskierto ja fyysinen rasitus.Muutokset ovat normaalioloissa korkeintaan  +/- 2 astetta C. Lyhytaikainen lämpötilaero ei muuta elimistön toimintaajuurikaan. Osittain pysyviksi muutokset jäävät ydinlämpötilan muuttuessa yli 3 astetta ja pysyviksi muutokset jäävät lämpötilan laskiessa alle 25 astetta C tai noustessa yli 43 asteen C.

Perioperatiivisessa hoitotyössä on tilanteita, joissa lämpötila voi muuttua.  Esimerkiksi hypotermia on yleinen haitta yleisanestesian aikana. Potilaan hyvinvoinnin ja riskien minimoinnin  vuoksi ydinlämpötilan seuranta on välttämätöntä. Ihon pinnalta saatava mittaustulos helpottaa huomattavasti hoitotyötä ja lisää potilasturvallisuutta.

Oletko kuullut Barbie-telkkarista?

Barbie-telkkariksi kutsutaan pientä ohjausyksikköä, josta seurataan potilaan ydinläpöä. Ensimmäiset ydinlämmön non-invasiiviset seurantajärjestelmät on kehitetty 1970- luvulla.

...

Mittaus aloitetaan ennen leikkauksen alkamista, kun potilas on vielä hereillä ja jatketaan koko toimenpiteen ajan aina heräämöön tai vuodeosastolle asti. Tämä lisää luotettavuutta koko prosessin ajan potilasvalvonnassa ja tutkimusmittauksissa.

 

SpotOn -mittari tutkimukset

Hoitotieteellisissä tukimuksissa on tutkittu SpotOn- mittarin käytettävyyttä intraoperatiivisessa hoitotyössä. Perioperatiivien hypotermia on yleinen haitta yleisanestesian aikana. Useat tutkimukset toteavat, että non invasiivinen ydinlämpötilan monitorointi keuhkovaltimokanyylin sijaan on suositeltava ja potilasystävällisempi menetelmä (Iden, Horn, Bein, Böhm, Beese, Höcker 2015). Edellä mainittu tutkimus selvittää SpotOn- mittarin luotettavuutta, tarkkuuttua ja täsmällisyyttä.

 

Lähteet:


Finnanest. 2015. 48(1).

 

Eur J Anaesthesiol. 2015 Jun;32(6):387-91. doi: 10.1097/EJA.0000000000000232.

...