Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Normaalitilanteessa sydämen toimintaa tahdistaa sinussolmukkeesta lähtevät sähköiset impulssit. Sinussolmuke lähettää impulsseja eteenpäin sydämessä oleviin viestinvälitykseen erikoistuneisiin soluihin. Näistä soluista koostuu sydämeen johtumisratoja joita pitkin sähköinen viesti kulkee ympäri sydäntä. Sinussolmukkeen aktivoituessa impulssi lähtee etenemään sydämen eteisten johtoratoja. Tästä seuraa eteisten supistuminen ja verenvirtaus kammioihin. Eteisistä tulevat signaalit yhdistyvät eteis-kammiosolmukkeessa. Normaalitilanteissa solmuke on ainoa kohta josta signaali pääsee eteisistä kammioihin. Solmuke hidastaa myös signaalin kulkua hivenen jotta eteisistä pumpattava veri kerkeää täyttää kammiot enne varsinaista kammio systolea. Eteis-kammiosolmukkeesta signaali kulkee eteis-kammiokimppuun ja edelleen kammioiden johtoratoja pitkin kammioihin. Kammiot supistuvat signaalin vaikutuksesta alhaalta ylöspäin. Supistus saa aikaan veren virtauksen kohti valtimoita.

 

 Image Added

 kuva1

Eteisvärinä

Eteisvärinä on hyvin yleinen rytmihäiriö ja sen ilmaantuminen yleistyy ihmisen vanhentuessa. Ihminen voi tuntea eteisvärinän rannepulssista. Usein se on nopea ja epäsäännöllinen. Sydäntä tutkittaessa EGK laitella havaitaan sydänkäyrästä puuttuvan P-aalto. P-aalto kuvaa sydämen sähköistä toimintaa eteisten supistuessa. Eteisvärinässä sinussolmukkeesta lähtevä signaali ei johdu normaalilla tavalla kammioihin. Se jää ikään kuin kiertämään kehää eteisiin. Tästä seuraa eteisten kaaosmainen supistuminen. Värinä voi myös alkaa jostain vioittuneesta pesäkkeestä eteisissä.

...

Sairaalassa potilaasta otetaan EKG eli sydänfilmi. Sydänfilmistä nähdään onko kyseessä kammioista vai eteisistä lähtevät lisälyönnit. Siitä saadaan myös tietää onko rytmihäiriöiden tähden aihetta huoleen. Lisälyöntejä hoidetaan yleensä elämäntapa muutoksilla esim. Alkoholin ja kofeiinin vähentämisellä. Mikäli elämän tapa muutokset eivät tuo helpotusta vaivaan voidaan käyttää beettasalpaajia. Nämä lääkkeet hillitsevät sydämen toimintaa ja auttavat näin vähentämään kiusalliselta tuntuvia sydänmuljahduksia.

 

Image Added

 kuva 2

Kammiotakykardia

Kammiotakykardiassa sydämessä on useita kammiolisälyöntejä peräkkäin. Kammioiden supistustaajuus voi kasvaa todella suureksi. Liian nopea kammioiden supistuminen voi johtaa verenpaineen laskemiseen. Jossain tapauksissa kammiot supistelevat niin nopeasti että eivät kykene kierrättämään verta elimistössä. Tästä seuraa verenpaineen lasku ja myöhemmin kuolema.

Rytmihäiriötä hoidetaan sähköisellä rytminsiirrolla. Jos tiedetään potilaalla olevan riski saada kammiotakykardia, voidaan sitä ehkäistä beettasalpaaja lääkityksellä tai sydämeen asennettavalla tahdistinlaitteella. Useimmin kammiotakykardia on seurausta jostain musta sydänsairaudesta esimerkiksi sydäninfarktista.

 

 Image Added

kuva 3

Kammiovärinä

Mikäli sydänlihas vaurioituu pahoin esimerkiksi hapen puutteen vuoksi voi sydän mennä kammiovärinään. Kammiovärinässä sydämen sähköinen toiminta ei ole enää järjestäytynyttä vaan kaaosmaista. Kammiovärinässä sydän menettää täysin pumppauskykynsä ja verenkierto pysähtyy. Hoitamattomana värinä johtaa kuolemaan.

...

Kammiovärinä on usein seurausta vakavasta sydänsairaudesta, sähköiskusta tai voimakkaasta mekaanisesta iskusta rintakehään.

 

 Image Added

kuva 4

 

LÄHTEET

 

 

Rytmihäiriöt - Suomen Sydänliitto ry. 2014.  [ONLINE] Available at: http://www.sydanliitto.fi/rytmihairiot#.VCLafit_s4M. [Accessed 09 December 2014]. 

...

Rytmihäiriöt – TherapiaFennica. 2014.  [ONLINE] Available at: http://therapiafennica.fi/wiki/index.php?title=Rytmih%C3%A4iri%C3%B6t. [Accessed 09 December 2014].

kuva1 http://users.jyu.fi/~peltsi/ali/opetus/hyvotek/LBIA020_raportit_files/image020.jpg

kuva2 http://fi.wikipedia.org/wiki/Syd%C3%A4men_lis%C3%A4ly%C3%B6ntisyys#mediaviewer/File:VPC_1.png

kuva3 http://www.ebm-guidelines.com/dtk/syd/avaa?p_artikkeli=syk00166

kuva4 http://ec.estiga.com/img/i2470.jpg