Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Sosiaalisella medialla on pitkä muisti ja palveluita voi käyttää kuka tahansa. Sen vuoksi on noudatettava maalaisjärkeä ja tiedostettava palveluihin kohdistuneet uhkatIhmiset haluavat vaikuttaa tietoon eli informaatioon, joka voi olla hyvän- tai pahantahtoista. Mainostamisella ja valistamisella yritetään muokata ihmiskäyttäytymistä, esim. liikkumaan terveellisemmin ja syömään enemmän. Perinteisellä medialla ei ole enää viestinnällistä monopolia, vaan internet ja sosiaalinen media mahdollistavat laaja-alaisen levikin kenelle tahansa.

1.

...

Ovatko sosiaaliset mediat tietoturvallisia?

Sosiaaliset mediat ovat kultakaivoksia huijareille ja identiteettivarkaille, koska ihmiset lisäävät palveluihin henkilötietojansa, joka helpottaa huijareiden työtä huomattavastijakavat itsestään avoimesti tietoa sosiaalisissa medioissa. Avoimempi tiedon jakaminen helpottaa rikollisten ja valtiollisten toimijoiden verkkourkintaa. Esimerkiksi Social Searcher -palvelulla kuka tahansa voi etsiä sinusta tietoja erilaisista sosiaalisen median palveluista. Sen vuoksi sosiaalisen mediaan median palveluihin kohdistuu paljon tietoturvauhkia. Sosiaalisen median urkinta edeltää usein kyberhyökkäystä. Alla on listattu, jotain uutisia, miten sosiaalisen median alustoja käytetään verkkourkinnassa.

Kysymys: Onko Ovat sosiaaliset mediat tietoturvallisia? Vastaus: Ei  Sosiaaliset mediat eivät ole tietoturvallisia.

Mieti tarkkaa tarkkaan, mitä tietoa kannattaa itsestään itsestäsi tai Metropoliasta jakaa sosiaalisessa mediassa.


2.

...

Toimintaperiaatteita sosiaalisen median käyttöön Metropoliassa

  • Metropolia haluaa olla vahvasti läsnä sosiaalisessa mediassa, tuottaa monipuolista ja ajankohtaista sisältöä seuraajilleen ja vahvistaa vaikuttaja-rooliaan käymällä vastuullista dialogia muiden toimijoiden kanssa.
  • Metropoliassa on lupa somettaa. Esimerkiksi sosiaalisen median tilin voi perustaa Metropolian yksikölle, osaamisalueelle, innovaatiokeskittymälle, projektille tai muulle yksittäiselle hankkeelle näkyvyyden ja viestimisen parantamiseksi sidosryhmille.  
  • Työntekijä tai opiskelijan ei saa käyttää henkilökohtaista Metropolia-tunnustansa sosiaalisessa mediassa. Palveluun ei saa kirjautua, esimerkiksi korkeakoulun sähköpostilla.
  • Tietohallinto luo erillisen käyttäjätunnuksen ja sähköpostiosoitteen, jota voidaan käyttää sosiaalisen median käyttämiseksi, esimerkiksi hankkeen ja yksikön toiminnassa.
  • Käyttäjätunnuksien perustamiseksi työntekijän on tehtävä palvelupyyntö käyttäjätuelle Metropolian palvelupyyntöjärjestelmässä.
  • Esihenkilöasemassa olevan on määritettävä, kuka työntekijä on tai ketkä työntekijät ovat vastuussa hankkeen, osaamisalueen, innovaatiokeskittymän, projektin ja yksikön viestinnästä. Esihenkilöasemassa oleva määrittelee myös laitteen tai laitteet, jolla viestintää harjoitetaan.
  • Mikäli työntekijän työtehtäviin liittyy sosiaalisen median käyttö, niin hän on vastuussa saamastaan tilistään ja sen tietoturvallisesta käytöstä.
  • Viestinnässä on noudettava viestintäpalveluiden määrittelemiä toimintaperiaatteita ja Metropolian tiedon luokittelukäytänteitä.

3. Henkilökohtaisen sosiaalisen mediatilin tietoturvallinen hallinta

  • Nykyisin sosiaalisen median palvelut ovat parantaneet tietoturvakäytänteitänsä, esimerkiksi tarjoamalla käyttäjilleen monivaiheista tunnistautumista, tietoa erilaisten laitteiden kirjautumisisista ja ilmoituksia uusista tuntemattomista kirjautumisista käyttäjätililleJos Metropolian sosiaalisen median palvelun käyttö on osa virallisia työtehtäviäsi olet vastuussa tilin turvallisuudesta. Varmista, että käytät mahdollisia suojakeinoja, kuten kaksivaiheista todennusta ja vahvaa salasanaa.
  • Sosiaalisen median palveluntarjoaja ei yleensä takaa tietojen säilymistä palvelussaan, joten varmista, että palveluun siirretyistä tiedoista on kopiot myös muuallatallentamasi tiedot, kuten kuvat ovat varmuuskopioitu muuallekin.
  • Tarkista käyttäjäprofiilisi yksityisyyden suojaan vaikuttavat asetukset ja päivitä ne tarvittaessa asianmukaiseksi. Voit myös rajata ilmoituksiesi näkyvyyttä laitteesi ja tilisi asetuksista.
  • Vähän käytetyt tai ”unohdetut” sometilit on parempi poistaa kuin jättää lojumaan käyttämättöminä. Käyttämättömät tilit aiheuttava tietoturvariskinlisäävät mahdollisuutta tietoturvaloukkauksille.

...

4. Muistilista sosiaaliseen

...

median käyttöön 

  • Käytä maalaisjärkeä, älä . Älä paljasta mitään henkilökohtaista tietoa kenestäkään. Pahimmillaan ulkopuolinen taho voi hyödyntää tietoa huijausyrityksissähuijaus- ja kyberhyökkäyksessä.
  • Älä käytä sosiaalisen median palveluissa samaa tunnusta ja salasanaa kuin Metropolian omissa palveluissa.
  • Yhteydenottoihin uusilta henkilöiltä on suhtauduttava aina varauksella. Sosiaalisen median palveluissa on helppo esiintyä toisena henkilönä.
  • Haittaohjelmat leviävät sosiaalisessa mediassa samalla tavalla kuin sähköpostitse. Kaikkiin linkkeihin sisältäviin viesteihin on suhtauduttava varauksella.

...

  • Jos sinun yksityisyyden suojaasi on loukattu sosiaalisessa mediassa, niin ota palveluntarjoajan ylläpitoon yhteyttä. Ylläpito poistaa epäasiallisesti käyttäytyvät ja selvittää palvelun käyttöön liittyvät tietoturvapoikkeamat.
  • Mikä olet joutunut rikoksen kohteeksi, esimerkiksi tietoturvaloukkauksen yhteydessä, niin tee rikosilmoitus aina poliisille.  

5. Aineiston tallennus ja käsittely sosiaalisessa mediassa - Metropolian henkilökunta ja opiskelijat

Kaikkiin sosiaalisen median kanavoihin pätee pätevät sama tietojen tallennus- ja käsittely ohjeistus. Ainoastaan julkista aineistoa saa tallentaa ja/tai julkaista palveluiden järjestelmiinkäsittelyohjeistus. Vain julkiseksi luokiteltua tietoa saa julkaista sosiaalisessa mediassa.

Huom. Myös tekijänoikeus on otettava huomioon kaikissa julkaisuissa. Tekijänoikeus tarkoittaa tekijän lähtökohtaista yksinoikeutta päättää teoksensa käytöstä. Tällöin muilla ei ole oikeutta käyttää teosta ilman tekijän lupaa.


Image RemovedImage Added


Smartly on social media