Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

  1. Valitse päävalikosta Opetussuunnittelu > Opetussuunnitelmat.
    Näytölle avautuu hakukenttä.
  2. Hae haluamasi OPS. Lisätietoja: Haku.
  3. Napsauta näkymän yläreunasta Kopioi-painiketta.
    Näytölle avautuu Opetussuunnitelman kopiointi -ponnahdusikkuna.
  4. Syötä tunnus uudelle OPSille. Nimi tulee automaattisesti lähdeopetussuunnitelmasta, mutta pääset muokkaamaan sitä jälkikäteen.
  5. Valitse halutessasi valintaruuduista vanhan OPSin Ajoitussuunnitelmat, Jäsentelyt tai Opintopolut kopioidaksesi ne uuteen OPSiin.
  6. Valitse Kopiointitapa-kohdasta, miten vanhan OPSin opintojaksot liitetään uuteen OPSiin. Vaihtoehtoja on kaksi:
    a) Kopioi rakenne ja liitä vanhat opinnot uuteen rakenteeseen
    b) Kopioi rakenne ja rakenteen opintojaksot uudeksi opetussuunnitelmaksi ja luo vastaavuudet opintojaksojen välille
  7. OPSia kopioidessasi voit valita kopioidaanko myös OPSin Tarkennukset- ja Ryhmät-kohtien tiedot. Oletusarvona ne kopioidaan.
  8. Napsauta Kopioi-painiketta.
    Järjestelmä ilmoittaa kopioinnin onnistumisesta ja näyttää linkin luomaasi OPSiin.

Luodun OPSin haku

Opetussuunnitelman hakuehdoista löytyvät seuraavat hakuehdot:

  • Tunnus
  • Ops:n nimi
  • Yksikkö
  • Tutkinto
  • Tutkintonimike
  • Koulutusohjelma
  • OPS:n vastuuhenkilö
  • Ryhmä
  • Pääaine (piilotettava kenttä)
  • Koulutustyyppi (piilotettava kenttä)
  • Status
  • Ajoitussuunnitelman aloitusvuosi -kohtaan lisätty radionappi: kevät/syksy. Oletusarvoisesti valittuna on syksy.
  • Tyyppi
  • Luokittelu (piilotettava kenttä)

Voit asettaa hakutuloksiin sarakkeita haluamallasi tavalla näkyviin. Voit lisäksi ladata tuloksista Excel-raportin.

Image Removed

Sanastoa


Opintojakso

Opintojakso on OPS:n peruselementti. Opintojaksolla on oltava laajuus, osaamistavoitteet sekä sisältö. Opintojakso voidaan jakaa osiin organisaatiokohtaisesti: joko opetussuunnitteluosiossa arvioinnin kohteisiin, tai jakson toteutuksella toteutuksen osiin.

Yksi opintojakso voi kuulua samanaikaisesti useaan opetussuunnitelmaan. Opintojaksolle tehdyt muokkaukset vaikuttavat kaikkiin niihin opetussuunnitelmiin ja opintokokonaisuuksiin, jotka käyttävät opintojaksoa.

Opintokokonaisuus

Opintokokonaisuus on elementti, joka voi sisältää opintojaksoja tai toisia opintokokonaisuuksia. Opintokokonaisuuden sisällön valinnaisuus on määriteltävä erikseen; se voidaan tehdä esim. asettamalla kaikki kokonaisuuden sisällä olevat jaksot pakollisiksi, tai vaihtoehtoisesti asettamalla kokonaisuudelle opintopisteiden vaihteluväli (20-25 op).

Tavalliset opintokokonaisuudet (toisin kuin erilliset opintokokonaisuudet) ovat opetussuunnitelmakohtaisia. Yhdessä OPS:ssa tehdyt muutokset eivät vaikuta muihin opetussuunnitelmiin.

RyhmittelyRyhmittely on samankaltainen, mutta kevyempi elementti kuin tavallinen opintokokonaisuus. Myös sen avulla voidaan niputtaa opintojaksoja tai toisia kokonaisuuksia yhteen.
Erillinen opintokokonaisuus (ent. Vapaa opintokokonaisuus / Tarjontakori)Toisin kuin tavallinen opintokokonaisuus, erillinen opintokokonaisuus voi liittyä samanaikaisesti useampaan OPS:iin. Erilliseen opintokokonaisuuteen tehdyt muutokset vaikuttavat samalla kertaa kaikkiin OPS:eihin, joihin se on liitetty. Erillistä opintokokonaisuutta pääsee muokkaamaan vain sen luontipaikasta, ei opetussuunnitelman rakenteen kautta, minne se on liitettynä.
Arvioinnin kohdeOpintojakso voidaan jakaa Suoritustavat-välilehdellä arvioinnin kohteisiin. Arvioinnin kohteita voivat olla esim. luennot tai välikokeet. Arvioinnin kohteet eivät ole käytössä kaikissa Peppijärjestelmää käyttävissä korkeakouluissa.
OpintopolkuPepissä Opintopolku-toiminnon kautta voidaan kuvata opetussuunnitelman sisällä olevia reittejä suorittaa vaadittavat opetussuunnitelman opinnot. Terminologisesti samaa tai lähes samaa asiaa voidaan eri korkeakouluissa kuvata esim. termeillä erikoistumissuunta, opintosuunta tai suuntautumisvaihtoehto.
AjoitussuunnitelmaAjoitussuunnitelmalla kuvataan se, mille ajanjaksoille opetussuunnitelmassa sen sisältämät opintojaksot sijoittuvat. Ajoitussuunnitelman voi tehdä periodi-, lukukausi-, tai lukuvuosikohtaisesti. Ajoitussuunnitelmassa luodut ajoitukset toimivat pohjana Pepin Vuosisuunnittelu-osion käytössä.
Jäsentely

Jäsentelyllä kuvataan muita tapoja luokitella opetussuunnitelman opintoja, kuin sen rakennenäkymässä tehtyä jakoa opintokokonaisuuksiin. Jäsentelyillä voidaan kuvata esim. sitä, mitkä opinnot suorittamalla saavutetaan jokin pätevyys, tai mitkä opinnot opetussuunnitelmassa ovat kansainvälistymisopintoja. Uusia jäsentelymalleja pääsevät lisäämään vain pääkäyttäjät.

Jäsentelyt voivat olla sidoksissa siihen, miten opintoja näytetään korkeakoulun opinto-oppaassa tai muissa julkaisuissa.



...