Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Ajankohtaisia merkintöjä muun muassa verkon uusista välineistä, oppimisteknologiasta, tiedonhallinnasta, mobiilipalveluista ja laajennetusta todellisuudesta.



Image Added

Uudet iPhone 11:t tulivat myyntiin 20. syyskuuta 2019. Kuva: Samsung Apple Press.


Sisällöt

Table of Contents

...

  • Oculus julkaisi keväällä virtuaalitodellisuuden nautintavälineen Questin. Sitä on arvosteluissa ylistetty itseohjautuvaksi, edulliseksi ja helppokäyttöiseksi. Se on langaton eikä tarvitse ylimääräisiä välineitä avuksi ellei puhelinta lueta. Kiitosta on tullut myös grafiikka- ja ääniominaisuuksista.  64 gigan versio maksaa 450 euroa ja 128-gigainen sata euroa enemmän.  Youtube VR on laitteessa sisäänleivottuna.  Questia on kehuttu erityisesti siitä se mahdollistaa ensimmäisen kerran sen, että luokkamuotoiset koulutukset pystytään korvaamaan virtuaaliympäristöllä. The Next Web. Tekniikka & Talous.  

Mobiilipalvelut

  • Samsung julkaisi uuden Galaxy Note 10 ~puhelimensa 7. elokuuta. Tarkkaan ottaen kyseessä on kolmen mallin sarja: Note 10, Note 10+ ja Note 10+ 5G.  Note 10:n puhelimissa on panostettu erityisesti video-ominaisuuksiin ja lisätyn todellisuuden palveluihin. Myös kamera on saanut kiitosta kriitikoilta. Yleensä tarkkailijat ovat suosittaneet keskimallin eli 10:n hankintaa, koska siinä on perusmallia suurempi näyttö, enemmän vääntöä ja akussa enemmän elinvoimaa. Note 10+ 5g taas on käytännössä sama laite kuin 10+ paitsi, että sillä onnistuvat 5G~tason yhteydet. Ehkä merkittävin puute on kuulokeliitäntä.  Myös Samsung on viime aikoina kamppaillut älypuhelimien laskevien myyntikäyrien kanssa. Note 10:ien toivotaan kohentavan asiaa. Android Central. Reuters. Talouselämä. Cnet. The Next Web.
  • Apple esitteli uudet mobiililaitteensa perinteisessä mediaspektaakkelissaan 10. syyskuuta.  Applen Yhtiön uudet iPhonet tottelevat nimiä 11 Pro ja Pro Max. Niiden kenties merkittävin parannus on kolme takakameraa, joilla saa räpsittyä valio-otoksia myös huonossa valaistuksessa. Perinteiseen tapaan näytön tarkkuutta on myös ehostettu ja suorittimeen laitettu lisää kierroksia. Luurit tulevat tulivat Suomessa myyntiin syksyn aikana20. syyskuuta, ja hinta voi luiskahtaa Pro- ja Pro Max -malleissa päälle tuhannen euron. Helsingin Sanomat. Cnet.

  • Applen mediatapahtumassa julkistettiin myös uusi iPad. Tuoreutetun tablettitietokoneen näyttö ulottuu aikaisempaa versiota laajemmalle eli 10,2 tuumaan. Se saa myös uuden käyttöjärjestelmän, iPad OS:n. Laite tulee Amerikassa myyntiin 30. syyskuuta, ja sen saa omakseen keventämällä kukkaroaan 329 dollarilla. Cnet.

  • Huawein puhelinten myynti lisääntyi vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla 20 prosenttia huolimatta siitä, että ne joutuivat Kiinan ja Yhdysvaltain välisen kauppasodan välikappaleiksi. Suomessa yhtiön sijoitukset puhelinten myyntitilastoissa valahtivat Top 10:n häntäpäähän.  Engadget. Marmai
  • Samsung julkaisi uuden Galaxy Note 10 ~puhelimensa 7. elokuuta. Tarkkaan ottaen kyseessä on kolmen mallin sarja: Note 10, Note 10+ ja Note 10+ 5GNote 10:n puhelimissa on panostettu erityisesti video-ominaisuuksiin ja lisätyn todellisuuden palveluihin. Myös kamera on saanut kiitosta kriitikoilta. Yleensä tarkkailijat ovat suosittaneet keskimallin eli 10:n hankintaa, koska siinä on perusmallia suurempi näyttö, enemmän vääntöä ja akussa enemmän elinvoimaa. Note 10+ 5g taas on käytännössä sama laite kuin 10+ paitsi, että sillä onnistuvat 5G~tason yhteydet. Ehkä merkittävin puute on kuulokeliitäntä.  Myös Samsung on viime aikoina kamppaillut älypuhelimien laskevien myyntikäyrien kanssa. Note 10:ien toivotaan kohentavan asiaa. Android Central. Reuters. Talouselämä. Cnet. The Next Web.
  • Samsung on siirtänyt keväällä julkaistun taitettavan Fold-puhelimensa kauppoihin tulon syyskuulle. Alkuperäinen julkaisuaikataulu ei ole pitänyt rikkoutuneiden näyttöjen vuoksi.   
  • Samsung esitteli elokuun alussa uuden Galaxy Book S -kannettavan, joka on kirvoittanut kriitikoilta mainesanoja ennen muuta keveytensä ja akun keston ansiosta. Yhdellä latauksella pitäisi jopa videoita voida katsella 23 tuntia putkeen. Koje on tulossa Suomessa myyntiin "loppuvuoden aikana" 1149 euron hintaan.  Mobiili.fiSamsung on siirtänyt keväällä julkaistun taitettavan Fold-puhelimensa kauppoihin tulon syyskuulle. Alkuperäinen julkaisuaikataulu ei ole pitänyt rikkoutuneiden näyttöjen vuoksi.   
  • (plus)     Android-käyttöjärjestelmän kevytversio Google Go monipuolistui elokuussa. Samalla se laskettiin maailmanlaajuiseen jakeluun, myös Suomeen. Mukana on nyt opiskelijaakin hyödyttävä ominaisuus eli Google Lens, joka osaa esimerkiksi kääntää suoraan vieraskielistä tekstiä (sen jälkeen kun kännykällä osoittaa kohti sanoja). Cnet
  • Applen mobiilikäyttöjärjestelmä iOS 13 tuli kaiken kansan ladattavaksi syyskuussa. Siinä kiinnitetään käyttäjän yksityisyyteen entistä enemmän huomiota. iOS 13 parantaa ennen muuta käyttäjien yksityisyyttä: jotakin sovellusta käytettäessä käyttöjärjestelmä kysyy mobiililaitteen haltijalta, saako tiedon käyttäjän sijainnista välittää eteenpin. Yksityisyyttä lisää myös uusi “Sign in with Apple” - toteutus, jolloin käyttäjät pystyvät kirjautumaan kolmansien osapuolien palveluihin kuten Googleen tai Facebookiin siten, että vieraalle palvelulle annetaan mahdollisimman vähän tietoa. Techcrunch. Android-käyttöjärjestelmällä varustettu Oneplus 7 Pro ~puhelin tuli myyntiin toukokuussa. Tarkkailijat ovat suitsuttaneet eritoten sen kameraominaisuuksia. Cnet.  Lähes perinteiseen tapaan 13.0~versio on buginen eli virheellinen eli kannattaa odottaa ainakin 13.1~version taluttamista framille.  Techcrunch. Wired

Oppimisteknologia

  • Pelipohjainen oppimisympäristö Kahoot julkaisi kesällä nipun uusia ominaisuuksia. Niihin kuuluu muun muassa kysymyspankki. Matleena Laakso
  • Techradar on valinnut viisi parasta digitaalista oppimisympäristöä. Joukossa on Suomessa vähemmän tunnettuja alustoja kuten Docebo ja Skillshare. Techradar
  • Tech & Learning on julkaissut luettelon parhaista välineistä, joilla pystyy tekemään niin sanotun taustakanavan, jonne voi kanavoida esimerkiksi luennoitsijalle yleisön joukosta esitetyt kysymykset. Osaan palveluista ei tarvitse kirjautua. Tech & Learning.  

...