Ongelman kuvaus

Metropolialla ja tamkilla on ollut käytössä Winha-järjestelmä, joka nojaa vahvasti ryhmien käyttämiselle. Ryhmiä käytetään eri tarkoituksiin:

  • suunnitttelun apuna, voidaan tarkistaa onko suunniteltu riittävästi koulutusta suhteessa opiskelijoiden lukumäärään ja varattu tarpeeksi tiloja jotta opetus voidaan järjestää.
  • ryhmittelemään opiskelijoita
  • oletusarvojen asettamiseen kun ryhmään liitetään henkilöitä
  • opetustietojen ja opiskelijoiden liittämiseksi, esimerkikisi toteutuksen liittäminen opiskelijaan ryhmän tunnuksen perusteella

Ryhmän käsite koetaan nykyisessä järjestelmäkokonaisuudessa hämäräksi. Ryhmien käyttäminen on myös koettu nykyisellä laajudella turhaksi ja esimerkiksi yliopistopuolella ryhmiä ei käytetä(muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, esim. lääkäriopinnot)

Visio peppi-ekosysteemissä on se että palveluita voidaan ajaa mahdollisimman itsenäisesti. Tämä helpottaa palveluiden kehittämistä ja vähentää toimittajariippuvuutta (+kaikki puolet miksi soa-arkkitehtuuriin on siirrytty). Suunniteltu ratkaisu on palvelukokonaisuutta ja palveluiden välistä riippuvuutta (riippumattomuutta) kuvaavan tavoitetilan mukainen. 

Tietoja ei haluta kopioida palveluiden välillä, koska ylläpitäminen vaikeutuu. tämä ongelma korostuu jos tietoja kopioidaan usen palvelun välillä JA jokaisessa palvelussa on mahdollista muuttaa tietoja(tiedon omistajuus hämärtyy).

Ratkaisumalli 1

Luodaan oma ryhmäpalvelu, joka on eri palveluiden käytössä.

Vaatimukset/seuraukset:

  • Palvelussa liitokset useaan paikkaan, esim. kustannuspaikka-ryhmä liitokset
  • Vaarana että muodostuu pitkiä riippuvuusketjuja, jolloin palveluita ei voida ajaa itsenäisesti. esim. perusrekisteri -> ryhmäpalvelu -> koodistopalvelu

Ratkaisumalli 2

Opiskelijaryhmät sijaitsevat pepissä kuten nyt. Ryhmät luodaan opetuksen suunnittelun/vuosisuunnittelun aikana. Linkitykset opiskelijaoikeuksiin sijaitsevat perusrekisterissä, eli linkitys(opiskeluoikeusjoukko) opiskelijaryhmien ja opiskeluoikeuksien välille tehdään ryhmän tunnuksen perusteella(ei pepin/perusrekisterin sisäisten id-tunnisteiden perusteella). Näkökulma tässä on se että opetuksen-/vuosisuunnittelussa käytettävät ryhmät ovat käsitteenä erilaisia. Pepin puolella ei kiinnosta keitä opiskelijoita ryhmiin liittyy, perusrekisterin puolella ryhmät ovat selkeästi käyttäjien ryhmittelyä varten. Tarve perusrekisterin puolella on vielä enemmän siinä että ryhmiä voitaisiin muodostaa siten että henkilöt kuuluvat ryhmiin jos tietyt ehdot täyttyvät, esim. hakukohteeseen se ja se valitut vuonna 2015 aloittaneet.

Opetusryhmän elinkaari menisi seuraavasti:

  • Opiskelijaryhmä luodaan pepissä ja siihen liitetään kustannuspaikat ja muut suunnittelussa tarvittavat tiedot.
  • Kun uudet opiskelijat tuodaan perusrekisteriin, lomakkeelle haetaan pepistä opetusryhmien tunnukset, joista valitaan minkä alle opiskelijat linkitetään. Eli opetusryhmien tietoja ei kopioida perusrekisteriin, ainoastaan opetusryhmän tunnus tallentuu perusrekisteriin. Mikäli tunnusta muutetaan pepissä myös linkitys pitää päivittää perusrekisteriin. Joko niin että ainoastaan admin tasoisella käyttäjällä on oikeus muuttaa pepissä ryhmän tunnusta(tarvitseeko ryhmän tunnusta muuttaa? voiko peppiin tehdä logiikan joka generoi tunnuksen?)

Vaatimukset/seuraukset:

  • Peppiin ei tarvitse tehdä riippuvuutta uuteen ryhmäpalveluun
  • Perusrekisteriin(palveluun) ei tarvitse tehdä lisää riippuvuuksia
  • Perusrekisterissä oleva liitos voisi olla jatkossa myös esimerkiksi dynaaminen ryhmä(tallennettu haku), joka vain liitetty suunnittelussa käytettävään opiskelijaryhmään.
  • Pepin nykyistä ratkaisua ei tarvitse muokata paitsi siten että ryhmän tunnuksen muuttaminen estetään tavalliselta käyttäjältä
  • ryhmien tunnukset pitää olla ajantasalla sekä pepissä että perusrekisterssä

Tavoitteena tässä mallissa on myös vähentää ryhmien käyttöä ja kytkeä opiskelijat ja opetuksentiedot(esim. toteutukset) muulla tavoin toisiinsa - ei tarvetta toteuttaa mitään geneeristä kaiken keskellä olevaa ryhmäpalvelua.

Käyttäjän tietojen alustamiseen tarvittavat kentät poistetään ryhmä-oliosta. Näitä varten uusi taulu/olio -> "opiskeluoikeuden alustustiedot". Perusrekisterin opiskeluoikeusjoukko voidaan laittaa oma tunnus sekä tunnus(liitos) pepissä olevaan ryhmätunnukseen. Eli perusrekisterissä voitaisiin myös liittää useampi opiskeluoikeusjoukko saman opetusryhmän alle.

Pakissa ongelmana että opiskelija voi liittyä useaan ryhmään, mitä opsia tällöin käytetään? Eli parasta olisi jos opsin tunnus laitetaan Opiskeluoikeuden alustustiedot-olioon ja kopioidaan suoraan opiskeluoikeudelle, tällöin ops voidaan hakea opiskeluoikeudelle yksiselitteisesti. Kun opiskelija menee omaan hopsiinsa, kopioidaan jaksot opsilta ja tämän jälkeen opiskelija opiskelee oman hopsinsa mukaisesti.(HUOM, Tämä myös toimiii yliopistoilla, tämän hetkinen tilanne ei sovellu yliopistoille)

Käsitteet

KäsiteSelite
OpiskelijaryhmäOpetussuunnittelun/vuosisuunnittelun aikana muodostetut ryhmät suunnittelun tueksi. Näiden avulla voidaan laskea että on suunniteltu tarvittava määrä opetusta sekä tarvittava määrä tiloja varattu opetusta varten. Sisältää tietoja itse ryhmästä mutta ei ryhmään liitetyistä opiskeluoikeuksista. Tiedot sijaitsevat pepin yksikköpalvelussa.
OpiskeluoikeusjoukkoOpetuksen järjestämistä varten muodostettu joukko opiskeluoikeuksia. opiskeluoikeusjoukkoja voidaan liittää useita samaan opiskelijaryhmään. Mahdollisesti joukko voi olla dynaaminen, esim. vuonna 2015 aloittaneet tietotekniikan koulutusohjelmassa. Tiedot sijaitsevat perusrekisterissä.
Opiskeluoikeuden alustustiedotMassamuokkausta helpottamaan tehty olio, jolta kopioidaan tietoja opiskeluoikeuksille niiden tekohetkellä, StudyEntitlementTemplate. Tiedot sijaitsevat perusrekisterissä.
  • No labels
You must log in to comment.