Kysymyskohtaisesti kirjattu status selvennyksen riittävyydestä

OK

TARKENNUS

TARPEETON

 

Opintosuoritusote

  • Kun raporttia käytetään tutkintotodistuksen liitteenä, määrittelyn mukaan "liitteessä on myös kielilauseke". Mistä tai millaisesta kielilausekkeesta on kyse? Mitä tarkoittaa viittaus muotoiltavuuteen?

Kommentit

(Jaakko): Kielilausekkeet määritellään pääkäyttäjän asetuksissa. Opiskeluoikeudessa kiinnitetään tietyt kielilauseekkeen opiskeluoikeuteen. Nämä opiskeluoikeuteen kiinnitetyt kielilausekkeet (string) tyyppiset tulostetaan tutkintotodistuksen liitteeseen. Muotoiltavuus vaatimus liittyy siihen, että käyttäjät voivat tulostuspohjassa valita mitä fonttia käytetään ja mitä tietoja tulostetaan millänkin muotoilulla (bold, italic, sisennykset jne jne).

OK

  • Sähköinen allekirjoitusmahdollisuus mainittu, koskee vain PDF. Tätä ilmeisesti käsitellään erikseen.

Kommentit

(Jaakko): Tero Hakkarainen ja Tuisku Salminen Metropoliasta voivat kommentoida tätä. Tiettyjä vaatimuksia on, jotta asiakirja voidaan sähköisesti allekirjoittaa. Olen pyytänyt Teroa ja Tuiskua listaamaan vaatimukset tänne.

(Joku muu): tulostuspohjassa määriteltävä asia? Todistuspohjaa ei saa mielinmäärin muuttaa. Laatuasia. Pääkäyttäjä määrittelee tutkintodistuspohjan fontit yms. Kielilausekkeen muotoilu: yksittäisen todistuksen rivityksen muutos. Opintosuoritusotteelle pystyttävä lisäämään jokin kommentti. (tässä puhutaan kolmesta eri asiasta, opintosuoritusotteesta, tutkintotodistuksesta ja kielilausekkeesta).

Projektiryhmä 17.4. Tarkennetaan huhtikuun aikana. Lisätään toiminnallisuus, kun vaatimukset ovat tarkentuneet.

(Tero ja Tuisku) Päivämäärän 22.4.2015 määrittely allekirjoituspalikan toteutustavasta: Opintosuoritusote tulostetaan Perusrekisterissä PDF-tiedostoon ja siirretään rajapinnan kautta allekirjoitettavaksi. Allekirjoitustiedot lisätään dokumentin loppuun. Tutkimme pystytäänkö allekirjoituksen sijaintia dokumentissa määritellä esim. ankkurilla alkuperäisen PDF:n tulostuksen yhteydessä. Allekirjoituksessa näytetään seuraavat tiedot:

<allekirjoitus päivämäärä>

<allekirjoittajan nimi>

Julkinentunniste: <tunniste auki kirjoitettuna>

Tämä dokumentti on allekirjoitettu sähköisesti.

OK (käsitelty palaverissa 23.4. Muistio wikissä

 

Opiskelutodistus

  • Määrittelyssä mainitaan opiskelupaikka johon sisältyy toimipiste - tämä lienee sama kuin kohta opetuspiste opiskelutiedoissa?

Kommentit

(Jaakko): Virve ja Piko. Oliko tämä nyt se virallinen toimipiste ja miten toimipiste ja opetuspiste eroavat?

Virve: TAMKissa viralliset toimipisteet ovat myös opetuspisteitä. Rajoitteista johtuen olemme vieneet toimipisteiksi myös avoimen amkin ja taokkin (opekoulutus), jotta opetustarjonta on löytynyt helpommin. Toimipisteelle on määritelty arvo 'tarjoaa opetusta' ja sen mukaisesti opiskelijoille näkyy heidän käyttöliittymässä opetuspisteet. Opetuspiste on se toimipiste, joka opetuksen tarjoaa ja se voi olla sama kuin virallinen toimipiste.

(muut) Allekirjoittajan kuntatieto pitää tulla allekirjoittajan mukaan, ei opiskelijan toimipisteen/kunnan mukaan.

OK

  • Opiskelutodistuksessa pitäisi olla mainittuna opetusmuoto, mutta kyseistä tietoa ei ole mainittuna vaatimusmäärittelyssä missään muualla. 

 (Piko): Metropoliassa on opiskelijoita, jotka opiskelevat esim. Lappeenrannassa. Miten saadaan opiskelupaikkakunnaksi Lappeenranta, kun se ei ole Metropolian toimipiste? Tällainen koulutus on ymmärtääkseni tulevaisuudessa lisääntymässä. Opiskelijalle on tärkeää, että opiskelutodistuksessa ei lue esim. Helsinki opiskelupaikkana eli toimipisteenä, koska se vaikuttaa opiskelijan saamaan matkatukeen yms.tukiin.

Kommentit

Mistä tiedosta on kyse? Opintopolun määrittely opetusmuodosta. A020B vaatimusmäärittelyssä 

    Koulutustiedot (koulutusohjelma, tutkinto, koulutusmuoto, opetusmuoto yms)

LS/Opintopolun opetusmuotokoodisto (itsenäinen opiskelu - monimuoto-opetus - ohjattu opiskelu)

OK

 

Tutkintotodistus

  • Metropolian testikansi sisältää
    • "Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala"; tekstiä ei löydy mistään koodistosta. Löytyy koulutusala2002-koodistosta, näyttää olevan yhdistettävissä koulutusluokituskoodiston kanssa.
    • "Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon"; taivutusmuodot puuttuvat degrees-koodistosta, miten organisoidaan lisääminen? Voitaisiin lisätä aliaksia vaikka avaimella "degree.genitive.fi", mutta miten pidetään huoli että aliakset saadaan kaikkiin asennuksiin?
    • "Fysioterapian koulutusohjelmassa"; vastaava tilanne tämän kanssa, pitäisi tallentaa taivutusmuotoja.
    • Tutkintonimike "Fysioterapeutti (AMK)" löytyy degreeTitle-koodistosta, mutta miten saadaan yhdistettyä opiskeluoikeuteen? Koodiavaimet eivät näytä yhteensopivilta koulutusluokituskoodiston kanssa.
  • TAMKin esimerkkikansista löytyy kohta kielilausekkeelle, mutta kielilausekkeet koskevat todistusraportteja muutenkin (ks. opintosuoritusote). Ratkaisu näihin puuttuu vielä. Ilmeisesti toimiva ratkaisu olisi, että jossain koodistossa olisi saatavilla merkkijonoja, joita voidaan liittää opiskeluoikeuteen useita kappaleita? Todistukseen (tai sen liitteeseen) tulostettaisiin kaikki opiskeluoikeuteen liitetyt kielilausekkeet peräkkäin. 

Kommentit

Pääkäyttäjä voi sommitella kielilausekkeet todistuspohjaan haluamallaan tavalla.

Ilkka on yhteydessä Jaakkoon asiasta maanantaina.

OK (käsitelty palaverissa 23.4. Muistio wikissä 

Diploma supplement (DS)

  • Tutkintonimikettä käytetään tutkintotodistuksen lisäksi myös täällä.
  • Opintojen laajuus -tieto on opiskeluoikeuden kenttä, mutta ei (vielä) kälissä, pitäisikö tulla itse asiassa jostain muualta?

Kommentit

  Opintojen laajuus = tutkinnon laajuus vai suoritettu laajuus? DS pohja kohta 3.2 tutkinnon laajuus, tuleeko perusrekisteristä vai todistuspohja-asia? Virve 16.4.2015:Tällä hetkellä DS-pohjaan on itse kirjoitettu tutkinnon laajuus. (winhan minlaaj, jos puuttuu, hopsin laajuudesta)

OK

Selvitys opinnoista

  • Kannassa/indeksissä ei ole arvioituja opiskeluaikoja. Näissä pitänee käyttää "vara-arvona" opiskeluoikeuden alku- ja loppuajankohtia?  Kyllä
  • Tutkinnon laajuus koskee myös tätä raporttia.
  • "Aiemmat hyväksiluvut"; miten tunnistetaan ja mistä tieto löytyy? Eroavatko "aiemmat hyväksiluvut" muista hyväksiluvuista? 
  • Miten vastaavasti tunnistetaan nykyisen opiskelun aikana suoritetut opinnot? Riittääkö että ei ole tunnistettu (aiemmaksi) hyväksiluvuksi? Voisiko ennen ja aikana suoritetut opinnot päätellä päivämääristä (opiskeluoikeuden alkupäivä ja hyväksiluettavan suorituksen suorituspäivä). Jos suoritus päivä on ennen opiskeluoikeuden alkamispäivää, kyseessä on aikaisemmin suoritettu.
  • Winha-suoritustietojen raportointipäivämäärät ovat sekavia! Aikaisin suorituksen raportointipäivämäärä löytyy vuodelta 1906. 1960-1970-lukujen taitteesta alkaen käytännössä jokaiselle vuodelle enenevässä määrin suorituksia. Myös arviointipäivämääristä löytyy kummallisuuksia, mutta epäilyttävän vanhoja suorituksia on tämän päiväyksen perusteella huomattavasti vähemmän. Jonkinlainen tarkistuslogiikka esim. jos yrittää kirjoittaa 20 vuoden takaista päivämäärää tai tulevan päivän tarkistus.
  • Mistä tiedetään mihin läsnäolokauteen mikäkin suoritus liittyy? Tuon raportointipäivämääräongelman takia löytyy paljon suorituksia jotka eivät osu mihinkään kauteen. Toisaalta, näyttää siltä että esimerkiksi ennen vuodenvaihdetta suoritettu opinto onkin kirjattu vasta vuodenvaihteen jälkeen, jolloin suoritus tuleekin väärälle(?) lukukaudelle. Tämä on lähinnä ohjeistus/prosessi asia.

Kommentit

 OK (LS/hyväksiluvut) käytetään hyväksilukujen alkuperäistä suorituspäivämäärää "aiemmissa" hyväksiluvuissa

Ryhmän opiskelijat

  • Perustuu kehittyneeseen opiskelijahakuun, tai siis hakutulosten saamiseen tiedostoon, vaatii muutoksia kyseiseen hakutoimintoon.
  • A0201 vaatimusmäärittelyn mukaisesti

Kommentit

 OK LS/huomioitava kuitenkin, että ryhmien käsittely ekosysteemissä erilainen kuin nykyään

Sähköpostiosoite- ja puhelinnumeropalvelu

  • Kyse ilmeisesti lähinnä käyttöliittymätason asioista, toteutuksen opiskelijat listaavaan näkymään mahdollisuus saada opiskelijoiden sähköpostiosoitteet. Mitä tarkoittaa sähköpostiosoitteiden kopiointimahdollisuus ryhmähakupalvelussa - pitääkö mahdollisuus olla hakutulosten puolella vai yksittäisen ryhmän tiedoissa? (Oletettavasti jälkimmäinen vaihtoehto.)  A020p vaatimusmäärittely.
  • Palvelu josta saadaan sähköpostiosoitteita ja puhelinnumeroita, voidaan varmaankin toteuttaa JSONia palauttavana raporttina. Pääasia, että saamme tiedot helposti, jotta tiedot voi suoraan liittää sähköpostin vastaanottaja kenttään.
  • Yhtenä rajausehtona mainittu hakuerä, mikä tieto kyseessä käytännössä nykyisessä perusrekisterissä? LS/Hakuerä on se tilanne, jolla opiskelija tuodaan järjestelmään (esim. ajanhetkellä x oilista määriteltyyn mallipohjaan tuodut opiskelijat - tämä tieto jäätävä talteen ja oltava käytettävissä raportissa)

Kommentit

 OK

Tilastointi

  • Raporttipalvelu ei tue vielä SQL-hakujen tekemistä, mutta toisaalta oli puhetta että raporttikanta olisi hoidettu perusrekisterin ulkopuolisena järjestelynä, jolloin tämä ei ehkä ole ylipäätään ajankohtainen asia?
    • Jos pääasia on, että halutaan ajaa SQL-hakuja, voidaan perustaa vain-luku-oikeudella varustettu tunnus tai tunnuksia perusrekisterin tietokantaan, ja käyttää esimerkiksi MySQL Workbenchia (todennäköisesti toimii myös MariaDB:n kanssa), HeidiSQL:ää (toimii sekä MySQL:n ja MariaDB:n kanssa) tai muuta vastaavaa graafista asiakasohjelmaa jolla pääsee käyttämään tietokantaa suoraan. Asia hoituisi siis palvelinympäristöjärjestelyllä sekä yhden ohjelman asentamisella.

Kommentit

TARKENNUS

Perusrekisteri käyttäjätunnukset

  • Vaatimusmäärittelyssä B015-4. Vaikka kategoria on "Raportoijakäyttäjän raportit", liittyy silti enemmän käyttäjätunnusten tuontiin järjestelmään?

Kommentit

Mitä tämä tarkoittaa? Hr:stä tarvitaan perusrekisteriin tieto onko hlö opettaja, opintosihteeri, suunnittelija, informaatikko, jotta tiedetään kenelle mikäkin käyttäjäryhmä asetetaan. LS/Toki näin, mutta miksi tämä on raporteissa? Mitä pitää raportoida käyttäjätunnuksista?

Liittyy IDM-integraatioon - ei tarvita raportoinnissa huomioida; tarvitaanko raportti käyttöoikeusryhmistä? -ei tunnisteta

TARPEETON

Toteutuksen opiskelijat ja ilmoittautumiset

  • Kohta C008 vaatimusmäärittelyssä.
  • "Toteutuksen osasuorittajat", miten nämä tunnistetaan? Ahotoinnit tunnistetaan ilmeisesti sillä perusteella että ahotoitujen opintopisteiden määrä suorituksessa on suurempi kuin nolla. LS/Halutaanko tässä erottaa esim. opiskelija, joka on edellisenä vuonna suorittanut opintojaksosta osan ja on nyt suorittanut loput vaadittavat osiot JA opiskelija, joka on ahotointimenettelyn kautta suorittanut osan? Mikä on käyttötarve?
  • Virve 16.4.2015: Ei ole tarvetta erottaa JA-sanalla eroteltuja asioita. Raportissa tulisi näkyä, paljonko toteutukselle osallistuneen opiskelijan suorituksesta on ahotoitu.
  • Kysymyksen osalta toteutus jo tehty ilmoittautumis- ja arviointipalveuln käliin, huom muut osiot c008 huomioitava tietysti

Kommentit

 OK

Tenttipäiväkirja

  • Tentti-ilmoittautumisia ei ilmeisesti ole tallessakaan perusrekisterissä?
  • Raportin sisältöä ei kuvattu lainkaan.
  • "Optioissa" tarkoittaa ehkä että on toteutuspäiväkirjan optioissa oleva lisäversio tjsp.

Kommentit

vaatimusmäärittely meneillään, pidetään optioissa

TARKENNUS

Opintosuoritukset

  • Ryhmän suoritukset aikavälillä -raportissa käytettäneen raportointipäivää, mutta kyseisen tiedon kanssa ongelmia kuten yllä mainittu.
  • Yllä mainitun ohella listattu muitakin ryhmän suorituksiin liittyviä raportteja, vaikuttaako linjamuutos ryhmien suhteen näihin?

Kommentit

Suorituspäivän mukaan tietyltä aikaväliltä C008 vaatimusmäärittely. Ryhmätyypillä ei pitäisi olla väliä, pitää toimia samalla tavalla. Mitä tarkoittaa "muutakin ryhmän suoritukset kamaa"? Viitattiin siihen että kohdassa C008 oli mainittu useita ryhmiin perustuvia raportteja, muutettu sanamuotoa selkeämmäksi.

 LS/Ehdotus: toteutetaan siinä muodossa kuin ryhmiä käytetään tällä hetkellä. Mikäli ja kun dynaamisia ryhmiä lähdetään kehittämään edelleen projektin jälkeen, huomioitava tämä raporteissa.

OK

Toteutuksen arvioinnit

  • Myös C008 (opettajan raportit)
  • Eroaako tämä olennaisesti toteutuspäiväkirjasta, vai voisiko olla esimerkiksi vaihtoehtoinen tulostuspohja toteutuspäiväkirjalle?

Kommentit

 versio, jonka voi laittaa julkisesti näkyville. Tätä ei varmaan tarvita, käyttääkö kukaan enää? Toteutuspäiväkirja riittää

Projektiryhmä: Ei tarvita erikseen

TARPEETON

  • No labels
You must log in to comment.