Eri osapuolet turva-automaatiojärjestelmän toteuttamisessa

 

Toiminnanharjoittaja

 

Vastuu turva-automaatiojärjestelmän kannalta oleellisten kemikaali- ja prosessitietojen sekä vaatimusmäärittelyn antamisesta on toiminnanharjoittajalla (omistaja/haltija/tilaaja). Toiminnanharjoittajalla tulee olla määriteltynä järjestelmälliseen hallintaan liittyen menettelyt sekä uutta turva-automaatiojärjestelmää, että vanhoihin järjestelmiin tehtäviä muutoksia ja ylläpitoa varten. Vaarojen tunnistaminen ja riskien arviointi ovat oleellinen osa menettelyjä, joiden perusteella järjestelmät suunnitellaan ja kunnossapito toteutetaan.

 

Toiminnanharjoittaja on ensisijaisesti vastuussa myös järjestelmän käytönaikaisesta kunnossapidosta. Kun halutaan uusia tai muuttaa olemassa olevia järjestelmiä, toiminnanharjoittaja hankkii usein määrittelyn, suunnittelun ja itse järjestelmän toteutuksen ulkopuoliselta. Tällöin toiminnanharjoittajan tehtävänä on huolehtia siitä, että toteutukselle esitetään riittävät vaatimukset. Käytössä olevien järjestelmien tai niihin tehtävien muutosten ja kunnossapidon riittävyys sekä asianmukaisuus tulee pystyä osoittamaan.

 

Toimittajien valinnoissa on kiinnitettävä huomiota laadun hallintaan sekä kykyyn tehdä turvallisuuteen liittyviä toteutuksia. Sopimukseen on siten syytä kirjata mm. vaatimustenmukaisuuden osoittamiseen liittyvät asiat, esimerkiksi miten ja kuka tekee eri vaiheiden arviointeja. Toimittajilta on vaadittava todettuihin riskeihin ja valittuun turvallisuuden eheystasoon nähden riittävät osoitukset järjestelmän luotettavuudesta ja turvatoimintojen vikasietoisuudesta.

 

Kemikaalisäädökset edellyttävät uudelle laitokselle tai toiminnassa olevien laitosten turva-automaation uusimiselle Tukesin lupa- tai ilmoitusmenettelyä. Turva-automaatiosta on selvitettävä hakemuksessa mm. sen toteutusperiaatteet (esim. käytettävät standardit tai ohjeet) sekä menettelyt (projektin hallinta, arvioinnit jne), joilla toiminnanharjoittaja varmistaa, että toteutus tullaan tekemään esitettyjen periaatteiden mukaisesti ja laitoksen toimintaan liittyvät riskit huomioon ottaen.

 

Toiminnanharjoittajan on oltava yhteydessä riittävän aikaisessa vaiheessa lupaviranomaiseen tai vaatimustenmukaisuuden arvioinnin tekevään tahoon ja sovittava menettelyistä.

 

 

 

Turva-automaation toimittaja ja valmistaja

 

Turvatekniikan toteuttaminen edellyttää ilman säädösvaatimuksiakin laadunvarmennukseen liittyvien periaatteiden noudattamista ja siten myös toteutukseen liittyviä auditointeja sekä soveltuvuuden osoittamista (esim. arviointi). Laadunvarmistuksen periaatteilla, joita ovat ennakkosuunnitelmat, kokonaisuuden elinkaaren kattavat laadunvarmistustoimet sekä kattava dokumentointi, osoitetaan kyky täyttää vaatimukset.

Painelaitteiden osalta vastuu on valmistajalla.

”Sen, joka saattaa markkinoille painelaitteen (sekä siihen liittyvän varolaitteen tai turvajärjestelmän), on voitava osoittaa, että laite tai järjestelmä sekä sen suunnittelu ja valmistus täyttävät säädetyt vaatimukset”.

Toiminnanharjoittajan tulee huolehtia oikean sekä riittävän vaatimusmäärittelyn toimittamisesta valmistajalle. Turva-automaatiojärjestelmän toimittajan on toimitettava sellainen laite tai järjestelmä, joka vastaa toiminnanharjoittajan esittämiä vaatimusmäärittelyjä ja täyttää säädösten vaatimukset.

Prosessilaitosten tai tuotantolinjojen laitekokonaisuudet kootaan usein yksittäisistä laitteista, mukaan lukien turva- ja varolaitteet. Mikäli painelaitteiden laitekokonaisuuteen kuuluu turva-automaatiojärjestelmä, luokitellaan myös se painelaitteeksi.

Yksittäiset painelaitteiden valmistajat vastaavat toimittamistaan laitteista. Turva-automaatiolaitteiden ja järjestelmän asentamisesta (ja valmistamisesta) laitokseen vastaa järjestelmän toimittaja tai laitekokonaisuuden valmistaja. Laitekokonaisuuden valmistaja vastaa kokonaisuuden vaatimustenmukaisuudesta, ja valmistajan on varmistettava liitettävien painelaitteiden asianmukaisuus ja soveltuvuus laitekokonaisuuteen.

Turva-automaatiotoimittajan tulee toteutuksen eri vaiheissa noudattaa edellisissä luvuissa esitettyjä vaatimuksia sekä alan hyviä käytäntöjä.

 

Viranomainen

 

Tukes (Turvatekniikan keskus) toimii Suomessa toimialansa teknisen turvallisuuden ja luotettavuuden valvontaviranomaisena. Toimialoihin kuuluvat mm. vaarallisten kemikaalien teollinen käsittely ja varastointi sekä painelaitteet ja paineelliset järjestelmät. Tehtävänä on markkinoilla olevien tuotteiden, laitteistojen, laitosten ja teknisten palveluiden valvonta.

Tukes myöntää luvat laajamittaista vaarallisten kemikaalien teollista käsittelyä ja varastointia harjoittaville laitoksille. Myös sellaisille muutoksille ja laajennuksille, jotka voidaan rinnastaa uuden laitoksen rakentamiseen, on haettava Tukesilta lupa.

Toiminnanharjoittaja esittää lupahakemuksen tai muutosilmoituksen yhteydessä suunnitelmat turva-automaatiojärjestelmän toteutuksen periaatteista ja riittävyydestä suunniteltuun tarkoitukseen sekä järjestelmän käytön aikaisista tarkastusmenettelyistä. Tukes tarkastaa tuotantolaitoksen ennen käyttöönottoa ja tekee laitoksiin määräaikaistarkastuksia.

Tarkastuksissa selvitetään, onko turva-automaation toteutus ja kunnossapito säädösten vaatimusten mukaista.

Tukes vastaa painelaitteiden markkinavalvonnasta Suomessa ja valvoo niiden käytön turvallisuutta sekä hyväksyy ja valvoo toimialansa kansallisia tarkastuslaitoksia.

 

Tarkastuslaitos

 

Tarkastuslaitosten tehtävänä on varmistaa laitteiden ja laitteistojen tekninen turvallisuus ja luotettavuus silloin, kun laitteita ja laitteistoja valmistetaan ja otetaan käyttöön sekä sen jälkeen niitä käytettäessä. Painelaitteiden turva-automaatiojärjestelmän arvioiminen, erityisesti laitekokonaisuuksien arvioinnissa ja määräaikaistarkastuksissa, kuuluu tarkastuslaitoksen tehtäviin.

Arviointia tehdään myös kohteissa, jotka eivät ole pelkästään painelaitelainsäädännön kohteita (esim. kemian laitokset ja prosessiteollisuus). Näissä kohteissa on varmistettava, että arvioijan osaaminen sovellusalueelle on riittävää. Arvioinnista sovittaessa on määritettävä selkeästi, millaiset vaatimukset ja osaamisalueet arviointiin kohdistuvat, ja niiden on oltava kaikkien osapuolten tiedossa.

 

Arvioija

 

Prosessilaitoksen turva-automaatiojärjestelmän arvioijana voi toimia pätevyyksiensä mukaisesti tarkastuslaitos (ilmoitettu laitos, hyväksytty laitos) tai muu valmistuksesta riippumaton ja pätevä osapuoli. Vaatimustenmukaisuuden osoittamiseen liittyvät asiat tulee selvittää hyvissä ajoin, esim. miten ja kuka eri vaiheiden arviointeja tekee. Tilaaja tai toiminnanharjoittaja valitsee sovellusalueelle sopivan arvioijan, mutta on suositeltavaa, että valintaa tehtäessä ollaan yhteydessä vaatimustenmukaisuuden arvioinnista vastuussa olevaan tahoon. Siten voidaan välttää resurssitarpeiden päällekkäisyys ja varmennetaan menettelyn asianmukaisuus.

Vaativien laitteiden (laitekokonaisuuksien) arviointimenettelyissä, joissa ilmoitettu laitos on mukana, turvajärjestelmien riittävyyden arvioi kyseinen ilmoitettu laitos, joka tällöin myös vastaa arvioinnista. Tarkastuslaitos voi teettää osan arvioinneistaan alihankkijoilla, jotka se on katsonut päteviksi ja joiden toimintaa se myös valvoo. Alihankinta perustuu kirjalliseen sopimukseen. Todistukset ja pöytäkirjat annetaan tarkastuslaitoksen nimissä ja vastuulla. Arvioijan pätevyys ja osaaminen tehtävään on pystyttävä osoittamaan.

 

 

Arvioijalta edellytetään:

• hyvä tekninen ja ammatillinen koulutus, jota tarvitaan käytettävän teknologian arvioimiseen.

• riittävät tiedot tehtävää koskevista vaatimuksista (esim. säädökset ja standardit) ja riittävä kokemus tällaisten arviointien suorittamiseen

• vaadittu pätevyys laatia todistuksia ja raportteja, joilla todennetaan arviointien tulokset.

 

Arvioija selvittää ja todentaa sovelluksen toiminnallisen turvallisuuden ja vaatimustenmukaisuuden. Arvioija tarkastelee jokaisessa elinkaaren vaiheessa (määrittely, suunnittelu, toteutus, käyttö) suoritettuja toimia ja kyseisistä vaiheista saatuja tietoja. Arvioija arvioi, onko sovellettujen standardien tavoitteet ja säädösten vaatimukset sekä menettelyt täytetty.

 

 

Lähteet:

http://www.tukes.fi/Tiedostot/kemikaalit_kaasu/Turva-automaatio_prosessiteollisuudessa.pdf

 

Katso lisää:

http://www.fkl.fi/materiaalipankki/ohjeet/Dokumentit/Kattilalaitosten_turvallisuusohjeet.pdf

 

  • No labels
You must log in to comment.