Kuka päättää hankinnoista?

Päätöksentekomenettelyä kunnassa säätelee pääosin kuntalaki ja hallintolaki. Eri hallinnonaloilla on lisäksi lukuisia omia menettelyä koskevia säännöksiä. 

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) ylintä päätösvaltaa käyttää valtuusto, johon sairaanhoitopiirin 24 jäsenkuntaa ja Helsingin yliopisto valitsevat yhteensä 55 jäsentä. Jäsenet valitaan kunnallisvaalikaudeksi. Valtuustolla on vuosittain kaksi sääntömääräistä kokousta, joiden tärkeimmät asiat ovat talousarvion ja toimintasuunnitelman hyväksyminen syksyllä ja tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen hyväksyminen kesällä. Valtuusto voi kokoontua tarvittaessa useamminkin. Valtuuston puheenjohtajana toimii tällä hetkellä Ulla-Mari Karhu. 

HUS:a johtaa valtuuston alaisena hallitus, jonka valtuusto valitsee toimikaudekseen. Hallitus keskittyy erityisesti sairaanhoitopiirin strategisten tavoitteiden toteuttamiseen ja talouden tasapainon ylläpitämiseen. Hallituksen tämänhetkinen puheenjohtaja on Ulla-Marja Urho.

Mitä yritykset tarjoavat asiakkailleen?

Kuvantavia laitteita myyvien yritysten asiantuntijat palvelet laitteen hankkijaa koko prosessin ajan. He auttavat tarvittaessa rahoitusjärjestelyissä ja kun laite on hankittu, he auttavat laitteen asennuksessa sekä käytönopastuksessa ja koulutuksessa. He huoltavat ja korjaavat laitteen sekä järjestävät ajankohtaisia kursseja ja luentoja. Laitteen lisäksi yritykset tarjoavat tarveainelogistiikan ratkaisuja ja apua materiaalihallintaan. Yritykset toimittavat laitteisiin varaosia ja tekevät laitteiden uusimisia ja vanhojen laitteiden poisvientiä. Jotkin yritykset jopa tarjoavat vastaanoton ja laboratorion suunnittelupalvelua. 

Miten laitteita myydään ja markkinoidaan?

Röntgen- ja muita kuvantamislaitteita myyvät yritykset pitävät esittelyjä suoraan hammaslääkäriasemilla, sairaaloissa ja messuilla kuten Lääkäripäivillä. Niin kuin minkä tahansa yrityksen, myös terveydenhuollontekniikkaa myyvän yrityksen pitää panostaa informatiivisiin ja houkutteleviin nettisivuistoihin. Tuotteille saadaan näkyvyyttä myös koulutusten, liikelahjojen ja suoramainonnan kautta. Lääketieteellisissä julkaisuissa olevat laiteartikkelit tekevät osaltaan tuotteita tunnetuksi. Laitteiden myyntiin ja markkinointiin vaikuttanee käyttäjien ja asiantuntijoiden mielipiteet ja suositukset.

Kuinka yleistä syöpä on?

Lääketieteellisten kuvantamislaitteiden tarpeellisuutta voidaan tutkia myös Suomen Syöpärekisterin ja Maailman Terveysjärjestön tietojen valossa. Maailman Terveysjärjestön mukaan syövästä on tullut maailman yleisin kuolinsyy. Vuonna 2012 syöpään kuolleiden määrä oli 8,2 miljoonaa. Suomessa oli vuoden 2010 lopussa ainakin 233 000 syöpädiagnoosin saanutta ihmistä, ja määrän odotetaan kasvavan.

Rintasyöpä on Suomessa yleisin syöpä, johon sairastui 4 865 naista ja 17 miestä. Eturauhasen syöpä on lähes yhtä yleinen. Sitä sai tietää sairastavansa 4 719 miestä. Suolistosyöpiin sairastui 2 809 suomalaista. Myös keuhkosyöpä oli yleinen tauti (2 394 tapausta), vaikka miesten keuhkosyöpä on vähentynyt huippuvuosista. Yleisin syöpäkuoleman syy oli edelleen keuhkosyöpä, johon kuoli 2 100 suomalaista. Näistä syövistä 90 prosenttia johtuu tupakasta, joten valtaosa keuhkosyöpäkuolemista olisi ehkäistävissä. Kaikki luvut ovat vuodelta 2011.

Useimmissa syövissä sairastumisriski kasvaa iän myötä, sillä solujen perimään ehtii ajan kuluessa kertyä syövälle altistavia mutaatioita. 

Koska osa syöpätapausmäärästä johtuu siitä, että nykyään löydetään enemmän oireettomina piileviä syöpiä kuin aikaisempina vuosikymmeninä, syövän ilmaantuvuuslukujen rinnalla on hyvä katsoa myös syöpään kuolleisuuden kehitystä. Miehillä syöpäkuolleisuus on pienempi kuin koskaan ennen. Suurin syy miesten syöpäkuolleisuuden laskuun on keuhkosyövän väheneminen kolmasosaan 1970-luvun alun huippuvuosista.

Naisilla keuhkosyöpäkuolleisuus ei ole vieläkään kääntynyt laskuun, mutta kuolleisuus muihin syöpätauteihin laskee. Esimerkiksi rintasyövän kuolleisuus vuonna 2011 on pienin luku kautta aikojen.


Lähteet

 http://www.hus.fi/hus-tietoa/hallinto-ja-paatoksenteko/Sivut/default.aspx

 

http://www.healthcare.siemens.com/radiography

 

http://www.gehealthcare.fi/kuvantavat_tuotteet/

 

http://www.healthcare.philips.com/fi_fi/products/xray/products/radiography/

 

http://www.planmeca.com/fi/Rontgenlaitteet/ 

 

http://www.cancer.fi/syoparekisteri/ 


http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs297/en/ 



  • No labels
You must log in to comment.