Tietokonekerroskuvaus, tietokonetomografia, TT-kuvaus tai CT-kuvaus (lyhenne CAT, TT tai CT perustuu röntgenkuvauksen tavoin röntgensäteiden erilaiseen absorptioon eri kudoksissa ja eri elimissä.

Godfrey Hounsfield aloitti kerroskuvauslaitteiston kehittämisen vuonna 1967. EMI yhtiö tuki Hounsfieldiä tässä projektissa. Laitteen prototyyppi saatiin toimimaan vuonna 1971. Ensimmäiset kuvat olivat tosin huonoja ja tarkkuudeltaan vain 80x80 pikseliä. Ensimmäinen laite oli suunniteltu vain aivojen kuvantamiseen ja oli suunniteltu niin, että siihen mahtui vain ihmisen pää.   Vuonna 1973 oli jo olemassa koko kehon kuvaava laitteisto. Ensimmäisissä laitteissa kuvausaineisto kerättiin nauhalle ja siirrettiin sitten tehokkaalle tietokoneelle analysoitavaksi. Algebrallisella rekonstruktio tekniikalla (ART) luotiin kerroskuvat ja kuvausaineiston käsittelyyn kului aluksi 2,5 tuntia. Ensimmäinen kaupallinen laite pystyi käsittelemään kuvausaineiston noin seitsemässä minuutissa.

On kehittynyt omaksi kuvaustyylikseen erilleen perinteisestä röntgenistä. Nykyisin myös erittäin tärkeä osa radiologista diagnostiikkaa. Nykyinen tarkkuus TT-kuvauksissa lähentelee jo patologisen näytteen tarkkuutta keuhkojen sairauksissa.

Kuvannettavan kohteen joka puolelta kerätään mittauksia kohteen läpi eri suuntiin kulkevan röntgensäteilyn vaimentumisesta. Koska röntgensäteilyn vaimentuminen kudoksessa riippuu kudoksen tiheydestä voidaan kerätystä havaintoaineistosta laskea ns. suodatetulla aineen tiheysjakauma kuvauskohteessa ja esittää se poikkileikkauskuvana. CT-kuvissa nähdään tietenkin luut, mutta myös pehmytkudoksia pystytään erottelemaan toisistaan niiden tiheyserojen perusteella.

Tietokonekerroskuvauksessa voidaan myös käyttää samankaltaisia kontrastiaineita kuin röntgenkuvauksessa.  On tärkeä osa syövän diagnostiikassa ja on myös välttämätön sädehoidon suunnittelun apuväline.

 

 

 

 

  • No labels
You must log in to comment.