Turva-automaation dokumentointi

Turva-automaation kunnollinen dokumentointi mahdollistaa järjestelmien käytettävyyden parantamisen, ja vaaratilanteiden huomaamisen ja arvioimisen. Turva-automaation dokumentaatio on oma kokonaisuutensa, joka sisältää:

  • tulokset vaara- ja riskianalyyseistä
  • turvallisuussuunnitelma
  • tiedot turvatoimintojen toteuttamiseen liittyvistä laitteista ja vaatimuksista
  • suunnitteluun, käyttöönottoon, testaamiseen sekä kelpuutukseen liittyvät asiat
  • menettelyt ja organisaatiot jotka liittyvät turvatoimintojen toteuttamiseen, käyttöön ja ylläpitoon
  • muutosmenettelyyn liittyvät vaatimukset ja toutukset
  • määräaikaiskoestus /-testaus

Dokumentaation on oltava:

  • tarkka ja täydellinen (jäljitettävyys)

  • käyttäjien helposti ymmärrettävissä (kuvaukset, termit ja kommentit)

  • käyttötarkoitukseen soveltuvaa

  • käytettävissä ja ylläpidettävissä

  • versionhallinta kunnossa.

Vaara- ja riskianalyysi

Arvioidaan ja selvitetään mahdollisimman laajasti vaarat, riskit, ja syytekijät. Etsitään vastauksia haastattelemalla henkilökuntaa, työsuojeluhenkilöstöä ja muita toimintaympäristössä toimivia henkilöitä. Havainnoimalla toimintaympäristö, ja tutkimalla minkälaisia, ja kuinka monia, tapaturmia vastaavassa toimintaympäristössä on tapahtunut. Näiden tietojen perusteella saadaan arvio mitä riskejä, ja vaaratilanteita, toimintaympäristössä saattaa tapahtua, ja myös se kuinka todennäköisiä ne ovat.

 

Turvallisuussuunnitelma

Vaara- ja riskianalyysin perusteella voidaan tehdä turvallisuussuunnitelma. Suunnitelmasta käy ilmi tavat ja strategiat, joilla saavutetaan riittävä toiminnallinen turvallisuus järjestelmässä. Turvallisuussuunnitelman rooli on tärkeä luotaessa järjestelmää niin, että se pysäyttää prosessit ja laitteet mahdollisimman turvallisesti, mutta samalla mahdollisimman tehokkaasti tuotannon kannalta; turvallisuuden ollessa etusijalla. Lopuksi arvioidaan, vastaako suunnittelu vaara, ja riskianalyysissä asetettuja vaatimuksia.

 

Suunnitteluun, käyttöönottoon, testaamiseen sekä kelpuutukseen liittyvät asiat

Suunnittelun dokumentaatio

Dokumentointi on erittäin tärkeää kaikille elinkaaren vaiheille, jotta turva-automaatioprojekti on mahdollista toteuttaa hyväksytysti loppuun. Dokumentoinnilla pystytään todentamaan riskien vähennyksen riittävyys sekä järjestelmän turvallinen toiminta. Dokumentointia tehdään koko projektin ajan, jotta tiedot pysyvät ajan tasalla. Suunnitelmat, määrittelyt ja kuvaukset sekä raportit tulee dokumentoida asianmukaisesti. Seuraavanlaiset dokumentit on oltava kunnossa, jotta voidaan arvioida onko järjestelmä täyttänyt asetetut vaatimukset

-riskianalyysin  tulokset  sekä  niihin  liittyvät  lähtötiedot

-turvallisuussuunnitelma

-tiedot  turvatoimintojen  toteuttamiseen  liittyvistä  laitteista  ja  vaatimuksista

-suunnittelumateriaali

-käyttöönottoon  liittyvät  asiat

-testaus- ja  kelpoisuusasiakirjat

- menettelyt  ja  organisaatiot,  jotka  liittyvät  turvatoimintojen  toteut-tamiseen, käyttöön ja ylläpitoon

-määräaikaiskoestussuunnitelma,  -ohje  ja  –raportit.

Turva-automaatiosta ja riskikartoituksista saatujen dokumenttien arkistoinnista vastaa yleensä toiminnanharjoittaja. Dokumentteja käytetään lähtötietoina, mikäli turva-automaatiojärjestelmään tehdään muutoksia.

Testauksen dokumentaatio

Koestustuksessa analogia- ja binäärisignaalit (mm. analogiamittaukset, rajat, hätäseis-painikkeet, käyntitiedot...) simuloidaan simulaattorilla (virtaviesti), lämpöhauteella, painepumpulla, kytkimillä tai kytkemällä johtimia kentällä. Turva-automaatiojärjestelmän oikea toiminta voidaan testata ohittamalla perusohjausjärjestelmän ohjelmalliset lukitukset. Testauksesta tehdään raportti, jossa on mainittava ainakin seuraavat pääkohdat:

  • testatut piirit
  • maininta testauksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä
  • testien tuloksista pöytäkirja
  • havaitut virheet ja puutteet
  • testin aikana suoritetut korjaukset

 

Hyväksymistestauksessa testataan järjestelmän toimivuus todellisessa ajotilanteessa ja ympäristössä. Prosessia voidaan mikäli mahdollista ajaa aluksi pelkällä vedellä todellisten prosessiaineiden sijasta varmistaen henkilöstön turvallisuutta. Hyväksymistestauksessa mahdollisesti ilmenneet virheet tulee korjata, kirjata ja suorittaa testaus uudelleen. Suoritetut testit ja testin aikana tehdyt korjaukset on dokumentoita.

Tilaaja tarkastaa aineiston ja hyväksyy mikäli järjestelmä vastaa toiminnallista kuvausta. SAT-testausta pidetään järjestelmän luovutustestinä. Luovutuksesta laaditaan pöytäkirja, jonka tilaaja ja toimittaja allekirjoittavat.

Määräaikaistestaukset

Säännöllisilla turva-automaation testauksilla varmistetaan järjestemän jatkuva toimintakyky. Testeissä testataan kaikki toiminnat kentällä olevista mittauksista logiikan kautta ohjattaville laitteille asti. Testin suorittajilta vaaditaan riittävä pätevyys. Testausvälit voivat vaihdella eri osilla, kuten logiikalla ja kenttäsignaaleilla. Järjestelmän testauksesta laaditaan suunnitelma, ohjeet ja dokumenttipohjat testaushenkilöille. Näin varmistustaan, että oikeat asiat tulevat testatuksi ja kirjatuksi pöytäkirjaan. Testin tulokset dokumentoidaan tarkasti ja laaditaan testauspöytäkirja.

Turva-automaation dokumentointiin liitetään testauksen suunnitelma, testausohje ja testauspöytäkirja (kuva 1).

  • No labels
You must log in to comment.