Nämä konenäköharjoitukset tehdään DVT Framework-ohjelmistolla. Ohjelman löydät kun käynnistät VMWare ohjelmiston ja otat yhteyttä QT-etäkoneeseen. Voit tehdä harjoitukset luokassa (Kysy opettajalta, mihin tietokoneluokkaan ohjelma on asennettu) tai omalla kotikoneellasi. Jos käytät omaa konetta, hae aluksi ohjelma koneellesi:

Cognexin sivulta: cognex/support/downloads

Tai vaihtoehtoisesti täältä: software.informer.com

Harjoituksista laaditaan työselostukset, jotka palautetaan Tuubin tehtävät-osioon kullekin harjoitukselle varattuun kohtaan. Selostus nimetään Harjoitus1.pdf (jne. kunkin harjoituksen mukaisesti).

Käynnistä ohjelma. Tätä ohjelmaa voidaan käyttää konenäkösovellusten suunnitteluun, kun älykamera liitetään tietokoneeseen sarjakaapelilla, ethernetillä tai lähiverkon avulla. Automaatiolaboratoriossa on käytössä DVT:n älykamera DVT 542C.

Ohjelmaa voidaan käyttää myös ilman kameraa valitsemalla käyttöön kameraemulaattori. Näissä harjoituksissa käytetään hyväksi tätä mahdollisuutta. Valitse PC Communications valikosta Emulator/Legend 540 ja klikkaa Connect. Odota, kunnes emulaattori avautuu.

Voit valita standard/Expanded-työkaluvalikkojen välillä Window-valikossa. Alla on esitetty Expanded-valikko.

Järjestelmässä voi olla useita tuotteita (Product). Tuote sisältää kaikki haluttuun kohteeseen asetettavat toimenpiteet ja siitä tehtävät mittaukset. Näitä kutsutaan tässä järjestelmässä SoftSensoreiksi (SS). Softsensor-valikko löytyy kuvaruudun vasemmasta reunasta. Softsensorit on ryhmitelty omiin ryhmiinsä. Kuvassa alla oikealla on FeatureCount-ryhmä avattuna. Ohjelmasta Kyseinen työkalupalkki löytyy vasemmasta reunasta. Ryhmän saa jäämään avatuksi siirtämällä sen irti palkista. Kokeile tätä. Avaa näin ryhmät Intensity ja Readers siten, että molemmat jäävät auki. Tee tästä kuvakaappaus ja liitä se työselostukseen. Softsensorit voi vailita myös ylärivin työkalupalkista.

Opetellaan aluksi tutkimaan kohteita Presence Absence SoftSensoreilla.

Presence Absence SoftSensoreita ovat:

• EdgeCount SoftSensorit

 •FeatureCount SoftSensorit

• Intensity SoftSensorit

• Havaitsevat muutoksia pikseleiden välisissä intensiteeteissä

• Näyttävät graafisesti pikseleiden väliset intensiteettimuutokset

• Käytetään pääasiassa piirteiden tai vikojen havaitsemiseen

• Tarvitsevat yleensä paikkareferensin

 

Reuna (Edge): muutos tummasta vaaleaan tai vaaleasta tummaan

Piirre (Feature): kahden perättäisen reunan rajaama alue (tumma tai vaalea)

Vaaleat pikselit: pikselit, joiden intensiteetti on aseteltavaa kynnysarvoa (threshold) suurempi

Tummat pikselit: pikselit, joiden intensiteetti on aseteltavaa kynnysarvoa pienempi

SoftSensor asetetaan hakemaan jompaakumpaa reunaa tai molempia reunoja

Ylläolevan perusteella mieti, montako reunaa alla olevassa kuvassa punaisena näkyvä EdgeCount SS havaitsee. Entä kuinka monta piirrettä kuvassa sinisenä näkyvä FeatureCount SS löytää?

Seuraavaksi haetaan tutkittava kuva. Kuva löytyy parhaiten Tuubin työtilasta konenäkö tehtävät osiosta ht1 kansion alaisuudesta liitteenä. Tallenna kuva koneelle save file toiminnolla.

Hae kuva Framework ohjelmistolla yläpalkista löytyvästä Images hakemistosta, Restore Image from PC to Display toiminnalla.. Navigoi kansioon johon juuri kuvan tuubista tallensit ja avaa se.

Muuta kursori suurennuslasiksi eli aktivoi zoom toiminto vasemman yläkulman valikosta:  

Klikkaa kuvaa muutaman kerran oikealla hiirenpainikkeella. Huomaat, että kuvasta erottuvat nyt yksittäiset pikselit. Tämä on hyödyllinen ominaisuus, kun Softsensoreita pitää asettaa tarkasti kohteeseen. Liikuta kursoria kuvan päällä ja totea yksittäisten pikseleiden koordinaatit (X,Y) ja intensiteetti (I) oikeassa alareunassa.

Palaa alkuperäisen kokoiseen kuvaan hiiren oikealla näppäimellä ja vaihda kursori takaisin nuoleksi aktivoimalla se  nuoli painikkeesta. Sama Zoomaus toiminto toimii myös kun painat näppäimistön CLRT painikkeeen pohjaan +  hiirenpainikkeilla.

 

Mittausten tekeminen aloitetaan luomalla uusi tuote. Vasemmasta ylä reunasta löytyy Product ja  New Product painike.

Anna tuotteelle sitä kuvaava nimi. Tee nyt ylläolevan kuvan mukaiset SS:t. Valitse SoftSensor valikosta EdgeCount SS  ja FeatureCount SS yksitellen ja molemmista Square toiminto. Softsensoreiden nimeäminen kuvaavasti on tärkeää varsinkin, kun tuotteeseen lisätään useita SS:ta. Montako reunaa ja montako piirrettä kuviosta löytyi? Poikkeaako ohjelmalla saatu tulos ennakkoon arvioimastasi?  Mistä mahdolliset erot johtuvat? Mitä Pixel Graph -kuvaajasta selviää? Miten EdgeCount- ja FeatureCounSS:n Pixel Graphit eroavat toisistaan?

Ota selostukseen kuvakaappaus kuviosta antureineen, Result Tablesta sekä molempien SS:ien Pixel Graph -kuvaajasta. Vastaa myös edellä esitettyihin kysymyksiin.

Nyt voit sulkea sovelluksen. Ei Backupia, stopataan emulaattori

 

 

 

  • No labels
You must log in to comment.