You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

Sofia Lohilahti & Henna Niekkamaa

Johdanto

Väestön ikääntyessä erityisesti kotihoitopalveluiden tarve kasvaa ja haasteita on hoitajien riittävyys sekä ihmisten lisääntyvä pitkäaikaislääkitykset. Ikäihmisten kotihoito on muutoksessa palvelujen digitalisoituessa ja osana sote-muutosta. Teknologian käytön taustalla on lääkkeenjaon laadun ja potilasturvallisuuden parantaminen. Kotihoidossa olevalla voi olla käytössä useita eri lääkkeitä, joita saatetaan annostella monta kertaa päivässä. Robotti mahdollistaa hoitajan keskittymisen hoivatyöhön ja arvokkaaseen vuorovaikutukseen.

evondos e300 lääkeautomaatti

Toimintaperiaate ja käyttö

Evondos-lääkeannostelurobotin toiminta perustuu lääkkeiden koneelliseen annosjakelupalveluun. Robotti käyttää internetyhteyttä tiedonsiirtoon hoitajan käyttämän etähoitojärjestelmän kanssa.
Hoito-organisaatio pitää huolen siitä, että lääkeannostelurobotissa on aina lääkkeitä tarjolla. Apteekki jakaa lääkeannokset lääkärin määräämän reseptin mukaisesti valmiiksi lääkepussirullaan. Hoitaja noutaa lääkepussirullan apteekista ja täyttää lääkeannostelurobotin aina tarvittaessa. Kun lääkepussirullan annospussit ovat kulumassa loppuun, robotti lähettää hoitajalle muistutuksen täydennystarpeesta. Lääkeannostelurobotti täytetään noin kahden viikon välein. Täyttö on mahdollista toteuttaa joustavasti, sillä robotissa on kaksi erillistä lääkesäiliötä.
Lääkeannostelurobotti hoitaa lääkeannosten annostelun asiakkaalle oikeaan aikaan ja oikeana annoksena. Automaatti muistuttaa yksittäisen lääkeannoksen ottamisesta selkeästi ja kuuluvasti, asiakkaan omalla äidinkielellä. Sama kehotus ilmestyy myös automaatin näytölle. Asiakkaan ei tarvitse kuin painaa automaatin vihreää painiketta, ja laite annostelee helposti avattavan lääkeannospussin. Automaatti myös esiavaa lääkeannospussin valmiiksi. Mikäli annospussi jää kolmesta selkeästä muistutuksesta huolimatta ottamatta, automaatti lukitsee annoksen erilliseen säiliöön, jotta lääkkeitä ei tule otettua väärään aikaan. Tieto lääkkeen ottamisesta tai ottamatta jättämisestä lähtee automaattisesti hoito-organisaatiolle tai omaiselle.
Internet-yhteyttä hyödyntävä, automaattiin kytketty etähoitojärjestelmä mahdollistaa, että tieto lääkkeenottamisesta välittyy automaattisesti ja katkotta hoitajalle. Evondos lääkeautomaatin kautta on mahdollista myös lähettää muistutusviestejä asiakkaalle esimerkiksi annosjakelun ulkopuolella olevan lääkkeen ottamisesta tai riittävän nesteen ja välipalojen nauttimisesta.

Tulevaisuuden näkymät

Suomalaiset suhtautuvat positiivisesti tai varauksellisen positiivisesti robotiikan hyödyntämiseen ikäihmisten kotihoidossa. Kaiken kaikkiaan neljänneksen mielestä on hyvä, että robotiikkaa hyödynnetään kotihoidossa. Runsas puolet suomalaisista suhtautuu robotiikkaan pienellä varauksella, mutta uskoo sen luovan myös mahdollisuuksia. Vain joka kuudes ei haluaisi robotteja mukaan kotihoitoon lainkaan.

 

Kirjallisuuslähteet

Evondos Oy - Made by Finland. 2017. Robotit rohkeasti töihin kotihoidossa. Verkkodokumentti. <https://studio.kauppalehti.fi/made-by-finland/evondos-robotit-rohkeasti-toihin>. Luettu 8.10.2017

Evondos Oy. Verkkosivusto. <https://evondos.fi/>. Luettu 8.10.2017

Tekniikka ja Talous. 2017. Verkkodokumentti. <25 % suomalaisista suhtautuu myönteisesti robotiikan hyödyntämiseen kotihoidossa – "lupaa hyvää ikäihmisille">. Luettu 8.10.2017

 

 

  • No labels
You must log in to comment.