Terhi Suppala ja Janna Kanervo

Miten verensokeri voidaan mitata ilman verta?

Johdanto

Uudenlainen verensokerin mittaustekniikka on mielenkiintoinen, koska verensokerin säännöllinen mittaus on käytössä useilla eri potilasryhmillä. Kansainvälinen yhtiö Abbott on tuonut viime vuonna Suomeen ilman verta toimivan verensokerimittarin. Abbott FreeStyle Libre Flash mittaa verensokerin olkavarteen kiinnitettävän sensorin ja lukulaitteen avulla. Laite on tällä hetkellä Suomessa käytössä vain terveydenhuollon ammattilaisilla.



Kuva 1. Sensori ja lukulaite. (Aamulehti 22.4.2016, lukijan kuva / Hanna Viita)

Miten se toimii?

Abbott FreeStyle Libre Flash verensokerin mittausjärjestelmään kuuluu kaksi pääosaa, kädessä pidettävä lukulaite sekä kertakäyttöinen kehoon asennettava sensori. Sensori asennetaan käsivarren takaosaan mukana tulevan asettimen kanssa ja se pysyy paikallaan tarrakiinnityksen avulla 14 vuorokautta. Sensorissa on pieni, joustava, viisi millimetriä pitkä kärki, joka asettuu ihon alle rasvakudokseen. Sensori määrittää amperometrisen sähkökemiallisen tekniikan avulla.


Mittausjärjestelmä mittaa kudosnesteen glukoosipitoisuutta, joka ei ole täysin sama kuin veren glukoosipitoisuus, mutta on tarpeeksi tarkka mittaamaan verensokeriarvoa. Kudosnesteen glukoosipitoisuus muuttuu hieman hitaammin kuin veren, joten nopeissa verensokerin muutoksissa mittari ei anna täysin luotettavaa arvoa, vaan verensokeri täytyy tarkistaa perinteisellä liuskoilla mittaamisella. Samalla lukulaitteella voi toteuttaa liuskoilla mittaamisen ja se on syytä tehdä myös hypoglykemian oireiden ilmetessä, laitteen ilmoittaessa hypoglykemiasta tai kun oireet eivät vastaa mittarin antamaa lukemaa.

Käyttö ja turvallisuus

Mittari soveltuu kaikille yli 4-vuotiaille, lukuun ottamatta raskaana olevia ja dialyysihoitoa saavia potilaita. Erityisesti tästä mittaustekniikasta hyötyvät lapset, kehitysvammaiset ja diabeetikot, joiden hoitotasapaino tai -motivaatio eivät ole kohdallaan tai joilla on diabetekseen liittyviä lisäsairauksia. Mittarin avulla voidaan parantaa diabeetikoiden hoitomotivaatiota, pitkäaikaisia verensokeritasoja ja elämänlaatua.


Sensori on käytössä mukava ja helppokäyttöinen. Lukulaite toimii myös vaatteiden läpi, sillä se lukee sensorin tiedot radiotaajuisen etätunnistuksen (RFID) avulla maksimissaan neljän senttimetrin päästä. Valmistajan mukaan sensorin kanssa voi käydä suihkussa, saunassa ja urheilla. Sensoria ei voi käyttää TT-, röntgen- ja magneettikuvausten aikana. Sensori mittaa verensokeria automaattisesti 15 minuutin välein ja näyttää skannatessa arvot viimeisen 8 tunnin ajalta. Lukija tallentaa arvot viimeisen 90 päivän ajalta ja lisäksi siihen voi lisätä merkintöjä aterioista, insuliinin otosta ja liikunnasta. Lukulaite kertoo myös, onko verensokeri nousussa vai laskussa.


Käyttäjäkokemusten mukaan tarrakiinnitys saattaa irrota esimerkiksi urheilusuoritusten aikana. Lisäksi käyttäjät ovat toivoneet mahdollisuutta lisätä ateria- ja insuliinitietoja jälkikäteen, nyt se on mahdollista vain vartin ajan. Laitteen yleistymistä haittaa sen korkea hinta. Lukija maksaa 64 euroa ja sensori 53 euroa, kun taas verensokeriliuskojen hinnaksi tulee noin 50 euroa kuukaudessa. Verensokerin uudenlainen mittaustekniikka on saatu Suomeen viime vuonna, mutta toistaiseksi se on käytössä vain kuntakäytössä, eikä sitä voi ostaa henkilökohtaisesti.


Mittausjärjestelmän turvallisuuteen liittyvät tekijät ovat sensorin asentamisessa ja poistamisessa näkyvissä oleva neula ja liiallinen luotto pelkästään sensorin antamiin arvoihin silloin, kun verensokeriarvo heittelee nopeasti.

Miten käytetty teknologia palvelee hoitajia ja kliinikoita työssään?

Mittari helpottaa hoitohenkilökunnan työtä, koska sen avulla saadaan luotettavia, tiheästi mitattuja verensokeriarvoja pitkältä aikaväliltä. Jos mittariin on kirjattu myös ateria- ja insuliinitiedot sekä liikunnan määrä, niin voidaan huomioida myös niiden vaikutus verensokeriarvojen muutoksiin. Tämä helpottaa diabeetikoiden hoidon suunnittelua ja seurantaa.



  Kuva 2. Lukulaitteen näyttö. (FreeStyle Libre Flash käyttäjän ohjekirja (suomi))

Tulevaisuuden näkymät

Tämä verensokerinmittaustekniikka tulee luultavasti yleistymään ja kilpailu lisääntymään. Abbott FreeStyle Libre Flash ei ole ainoa jatkuvasti verensokeria mittaava laite, mutta se on muita markkinoilla olevia halvempi eikä vaadi kalibrointia, paitsi perinteisen sokeriliuskamittauksen osalta. Kuukaudessa tämä sensorin käyttö maksaa 100 euroa ja perinteisten sokeriliuskojen käyttö 50 euroa. Onko kalliimpi hinta iso menetys, jos laite parantaa hoitomotivaatiota ja helpottaa muutenkin diabeetikoiden elämää? Lisäksi hoitotasapainon paraneminen tuo säästöjä pitkällä aikavälillä. Tekniikka tulee luultavasti kehittymään niin että sensorin hinta laskee ja kiinnitystekniikka tulee kestävämmäksi.


Vaikka, sensori on melko pienikokoinen, voisi sen ulkonäköön kiinnittää vielä enemmän huomiota ja tarjota esimerkiksi erivärisiä sensoreita. Sensori voisi myös näyttää esimerkiksi laastarilta, jolloin se ei kiinnittäisi niin paljon huomiota. Enemmän urheileville, saunoville tai muuten paljon hikoileville olisi hyvä olla jonkinlainen lisäkiinnitys tarran irtoamisen välttämiseksi. Jäimme miettimään, miten laitteen käyttäjä voi mennä saunaan tai pakkaseen, koska sensorin käyttölämpötila ohjeen mukaan on 10-45 ⁰C. Lisäksi sensorin käyttökorkeuden ylärajaksi on ilmoitettu noin kolme kilometriä, joten voiko sen kanssa lentää lentokoneella, joiden lentokorkeus on normaalisti 10-12 kilometriä. Käyttöohjeessa ei annettu selkeitä ohjeita käytetyn sensorin hävittämisestä ja jäimmekin pohtimaan, miten sen sisältämä elektroniikka ja neula vaikuttavat hävittämiseen.

Kirjallisuuslähteet:

Abbott Diabetescare. https://abbottdiabetescare.fi/tuotteemme/freestyle-libre.


Jurkko, Kati (2016). Verensokerin mittausta ilman verta – diabeetikoilla hyviä kokemuksia uudesta laitteesta. Yle Uutiset 26.10.2016. http://yle.fi/uutiset/3-9252349.


Koskinen Anu Leena (2016). Diabeteksen hoito mullistuu - uusi laite mittaa verensokerin ilman verta. Aamulehti 22.4.2016. http://www.aamulehti.fi/kotimaa/diabeteksen-hoito-mullistuu-uusi-laite-mittaa-verensokerin-ilman-verta-23599699/.

  • No labels
You must log in to comment.