Saila Manninen ja Ira Kajander

Johdanto

Valitsimme tarkasteltavaksi vierinäytteen otossa käytetyn pika CRP- tutkimuksen ja koneen toiminnan. QuikRead CRP on edullinen, nopea ja laadukas näytteenottotapa, joka on mahdollista tehdä potilaan luona nopeasti, kun tarve vaatii. Tutkimuksen vastauksen saaminen muutamassa minuutissa nopeuttaa hoitoratkaisuja ja lyhentää hoitoaikoja. Vieritutkimusten hyvä puoli on myös se, että näyte voidaan tehdä heti potilaan vieressä, jolloin näytteen väärästä säilyttämisestä tai kuljettamisesta aiheutuvia virheitä ei pääse syntymään. Heikkouksia vieritutkimuksessa ovat muun muassa tutkimuksien tekevien työntekijöiden usein riittämätön kokemus ja koulutus sekä puutteellinen tekninen ja lääketieteellinen dokumentaatio ja laadunvarmistus. (Karhumäki – Jonsson – Saros 2010.)
QuikRead CRP- laitteen tulos perustuu anti-humaani CRP:llä päällystettyjen mikropartikkelien ja näytteen sisältämään CRP:n väliseen saostumiseen. Puskuri hemolysoi eli hajottaa verisolut kyvetissä, josta mitataan saostumisreaktio reagenssin lisäyksen jälkeen. Laite mittaa fotometrisesti reaktion aiheuttamaa saostumaa. (Orion diagnostica 2012.)
Erilaisten proteiinien määrä lisääntyy veriplasmassa akuuttien ja kroonisten tulehdusten aikana. Näitä proteiineja kutsutaan akuutin faasin proteiineiksi, ja niistä tavallisin on seerumin c-reaktiivinen proteiini. Se kasvaa erityisesti bakteeri-infektioissa jo ensimmäisen vuorokauden aikana infektion alkamisesta, mutta myös kudostuhon yhteydessä. Kvantitatiivinen c-reaktiivisen proteiinin määritys onnistuu muun muassa QuikRead- testillä 4-5 minuutissa. Viitearvoa (<10mg/l) suurempi mittaustulos viittaa infektioon, mutta ei kerro infektion aiheuttamaa mikrobia. (Karhumäki ym 2010.) CRP voi nousta 6-12 tunnissa akuutin vaiheen reaktiossa ja äkillisesti alkaneessa tulehdusreaktiossa CRP voi olla mittaushetkellä matala mutta suurentua vasta myöhemmin. (Päivä – Harjola 2015.) Suurimmat arvot todetaan sepsiksissä, jossa bakteereita löytyy verestä. CRP on hyvä bakteeritulehduksen mikrobilääkehoidon tehon mittari. Kun CRP - arvo pienenee, tiedetään, että lääkitys tehoaa ja tulehdus on rauhoittumassa. (Karhumäki ym 2010.)

Miten se toimii

Reagenssipakkauksessa on testiä varten tarvittavat CRP- reagenssikorkit, puskurilla esitäytetyt kyvetit ja magneettikortti kalibrointia varten. Näiden lisäksi tarvitaan QuikRead- kapillaarit- ja männät, lansetit kokoverinäytteenottoa varten sekä QuikRead- laite, jolla näytteen tulokset mitataan. Kaikkien määritykseen tarvittavien aineiden ja laitteiden tulee olla huoneen lämpöisä ennen käyttöä. Laite suorittaa itse sisäisen toimintatestauksen mittausten välillä. Lisäksi sisäisen laadun testaukseen on tarjolla käyttövalmis QuikRead CRP- control liuos. QuikRead- CRP laitteella määritys voidaan tehdä kokoverestä, seerumista tai plasmasta. Seeruminäytteeksi käy laskimoverestä erotettu seerumi. Plasmanäytteeksi otetaan kokoverta joko hepariini-, ja tai iso EDTA- putkeen plasma erotetaan verisoluista määrällisenä nopeasti, jotta vältytään punasolujen hajoamiselta. (Orion diagnostica 2012.)

Käyttö ja turvallisuus

Ihopisto eli kapillaariverinäyte on verenseos, joka koostuu pienistä valtimoista ja laskimoista peräisin olevasta verestä. Ihopistonäytteessä on mukana myös kudosnestettä sekä intrasellulaarinestettä mikä on peräisin solun sisältä. Näyte otetaan sormenpäästä tai vastasyntyneellä kantapäästä. Näyte otetaan yleensä keskisormesta tai nimettömästä, myös etusormea voidaan käyttää. Jos sormen päästä näytteenotto mahdollisuutta ei ole, voidaan käyttää myös korvanlehteä tai varvasta. Sormen keskeltä ei näytettä oteta, vaan sormen syrjästä. Verta on saatava riittävästi, jotta kapillaarin täyttö onnistuu. Ihon lämmittäminen on tärkeää, koska se parantaa verenkiertoa ennen näytteenottoa. Lansetti painetaan tiukasti sormea vasten ja laukaistaan, jolloin terä tekee haavan ihoon. Ensimmäinen pisara pyyhkäistään pois, koska se on kontaminoitunut kudosnesteellä. (Karhumäki ym 2010.) Laitteen käyttäminen itsessään vaatii osaamista sen käyttäjältä ja perehtymistä laitteen käyttöohjeisiin. Näytteenotto on nopeaa ja paljon turvallisempaa verrattuna tavalliseen laskimonäytteen ottoon. Myöskin vieritestin suorittaminen on potilaalle parempi vaihtoehto.

Tulevaisuuden näkymät

PikaCRP mittaaminen nyt jo vähentää osan verinäytteiden otosta sekä siihen on nyt saatu kehitettyä c-reaktiivisen proteiinin lisäksi mm. hemoglobiinin mittaaminen. Tulevaisuudessa kyseiseen laiteeseen ja sen menetelmää käyttäen voitaisiin liittää yhä useampi laboratoriotutkimus.

Kirjallisuuslähteet

Karhumäki, Eliisa – Jonsson, Anne – Saros, Marita 2010. Mikrobit hoitotyön haasteena. Helsnki Edita.
Orion diagnostica 2012. Luettu 7.2.2017. <http://www.oriondiagnostica.fi/tuotteet/QuikRead-go/QuikRead-CRP/>
Päivä, Hannu – Harjola, Veli.-Pekka 2015. CRP (C-reaktiivinen proteiini). Akuuttihoito-opas. Luettu 7.2.2017. <http://www.terveysportti.fi/dtk/aho/koti?p_artikkeli=aho01848&p_haku=CRP>

  • No labels
You must log in to comment.