Mikä on PACS?

PACS, eli Picture Archiving and Communication System on kaikille avoin lääketieteellisten kuvien verkkopohjainen tiedonsiirtojärjestelmä. PACS- järjestelmällä tarkoitetaan digitaalisten kuvien tuottamiseen, arkistointiin, hakuun ja seurantaan liittyvää laitteistoa ja ohjelmistoa. PACS-järjestelmän kehitys voidaan katsoa alkaneen jo 70-luvun lopulla, mutta järjestelmän yleistyminen alkoi vasta yli kymmenen vuotta myöhemmin. Ensimmäinen oikea PACS järjestelmä on Siemens Medicalin yhdysvaltain armeijalle vuonna 1992 kehittämä järjestelmä.
Järjestelmä hyväksyy nykyään kaikkien kuvantamismenetelmien tuottamat kuvat, kuten röntgen,  magneetti-, ja ultaraäänikuvat.  Ohjelmistoja on saatavilla useilta eri toimittajilta ja täysin DICOM-standardia noudattavat järjestelmät ovat yhteensopivia keskenään. Järjestelmä mahdollistaa digitaalisessa muodossa olevien kuvien esittämisen ja tarkastelun kuvauspaikasta riippumatta.

Konica Minoltan Acies PACS tiedonhallintajärjestelmä

 

Mikä DICOM-standardi?

DICOM, eli Digital Imaging and Communications in Medicine on 1980-luvulla alun saanut standardi lääketieteellisten kuvien tiedonsiirrolle, jonka tekijänoikeudet omistaa National Electrical Manufactures Association. Nykyinen käytössä oleva DICOM 3.0 versio on otettu käyttöön vuonna 1993. DICOM on monesti valmistajille kuitenkin vain ohjenuora, eikä takaa täydellistä yhteensopivuutta eri valmistajien laitteiden välillä.  Standardissa määritellään kahden laitteen välinen tiedonsiirto ja kuvien tallentaminen PACS järjestelmän sisällä.

DICOM verkossa olevalla laitteella on oltava yksilöllinen tunnus, Application-Entity (AE). Laitteiden väliseen yhteyteen edellytetään lookup table, joka pitää sisällään laitteen AE-tunnuksen, IP-osoitteen ja portin numeron. Jokaista DICOM:in sisäistä tapahtumaa varten tarvitaan service class user (SCU) sekä service class provider (SCP).  SCU toimii tapahtuman lähettäjänä ja SCP vastaanottajana. Laitteiden välinen service class määrittää halutun tapahtuman, kuten tiedon tallentamisen tai kuvan tulostamisen.

IOD eli Information Object Definition muodostuu kuvasta ja tiedostoon liitetyistä atribuuteista, kuten potilaan nimi, henkilötunnus, tutkimuksen päivämäärä ja tutkimuksen tunnus. Yhdessä IOD ja service class muodostavat service object pairin eli SOP:n.

DICOM:issa hyödynnetään myös muita standardeja ja protokollia, kuten TCP/IP tiedonsiirtoprotokollaa ja JPG kuvaformaattia.


 

 

Lähteet:

GE Healthcare, Essentials of DICOM -course

Räntgenhoitajan työskentely kuvatyöasemalla, Johanna Peltomaa

https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/21959/Peltomaa_Johanna.pdf?sequence=2

History validates PACS' contribution to radiology

http://www.diagnosticimaging.com/articles/history-validates-pacs-contribution-radiology-0

Deep Roots: The History of Medical Imaging

http://www.medicalimagingtalk.com/286/medical-imaging-history/

Vendor Neutral Does Not Mean Vendor Compatible

http://www.bridgeheadsoftware.com/company/blog/vendor_neutral_vs_vendor_compatible/

  • No labels
You must log in to comment.